Газовите котировки вече са на нивата преди началото на войната

...
Газовите котировки вече са на нивата преди началото на войната
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Когато по-евтиното значи по-скъпо


Газовите котировки към този момент са на равнищата преди началото на войната в Украйна. Зимата в Европа беше мека и топла и прогнозите, че европейската стопанска система ще се срути се оказаха " мощно пресилени ".

Европа съумя да запълни хранилищата си и отчасти поради обстоятелството, че потребностите на Китай за полутечен газ през 2022 година бяха с 20% по-ниски, което освободи количества за европейския пазар, където попадна и към момента доста съветски газ.

Петролните и газовите колоси като " Бритиш петролиум " и " Тотал " оповестиха рекордни облаги за всички времена поради скъпите горива, само че въпреки всичко цените и на тържищата, и по бензиностанциите в Европа, в това число и тези в България, започнаха да се възстановяват. A това е добра вест за стопанската система ни. Основният провинен за повишаването на всичко - скъпата сила, стартира да се свива до равнища, близки до тези преди началото на войната.

България не е изолирана от тези международни трендове и всички тези световни фактори оказват помощ на служебния кабинет да премине през зимата без разтърсвания и без изключително тежки решения. Но усещаме ли го по джоба си?

В този смисъл, концепцията на кабинета да следи цените на съществени артикули и артикули из Европа и да ги съпоставя с тези в България, на пръв взор е много колоритна. Защото с изключение на да установи, държавното управление не може да се намеси непосредствено в пазарната стопанска система, без мощни контролни органи.

Българската далавера има разнообразни измерения. Например, имаме доста производители на артикули, които създават на оптимално ниски цени, с цел да продават продукцията си. За да стигне тази продукция до магазините, се появяват медиатори, които я купуват, след което постоянно я препродават с надценка и чак тогава тя стига до търговците, които също поставят своята надценка, тъй като имат разноски - за постройка, наем, ток, личен състав и впрочем.

Българската далавера обаче включва и повишение на цените чисто превантивно, ако инфлацията продължи да пораства.

Българската далавера удря джоба ни, само че и води до ръба на банкрута и доста производители, до момента в който търговци вършат рекордни обороти, без да се замислят върху заплахата, че могат да останат без артикули, в случай че производителите им банкрутират.

Българската далавера значи още по-малко артикули на пазара, които ще бъдат продавани на по-високи цени вследствие на което ще имаме още по-висока инфлация.

Българската далавера е като кърлеж - хранейки се, усилва размера си. Когато цените на всичко вървят нагоре, множеството от нас стартират разумно да упорстват за по-високо възнаграждение, с цел да покрием потребностите си. Когато това се случи стремително се завърта серпантина, която още повече усилва инфлацията и на хоризонта идва нова заплаха - увеличение на безработицата.

Въпросът е по какъв начин контролните органи ще се оправят със спекулата? Как страната ще извади на ярко още веднъж увеличаващия се сив бранш, при който работодатели още веднъж заплащат минимални заплати по документи и дават пари под масата? Ще продължим ли да не одобряваме нужните закони, с цел да получим траншовете по Плана за възобновяване? Въпросите са ясни като бял ден.

Но отговорите очевидно не са. Енергията към този момент е по-евтина. Но уви, това у нас значи още по-високи цени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР