Газовите доставки вече са физически спрени, а платените от България

...
Газовите доставки вече са физически спрени, а платените от България
Коментари Харесай

Газът за България спря, Русия върна платеното за доставките по сметките ни

Газовите доставки към този момент са физически спрени, а платените от България средства за тях са преведени назад към нашите сметки. Това разгласи на брифинг след съвещанието на Министерския съвет енергийният министър Александър Николов, откакто по-рано през днешния ден той разгласи, че страната ни има ресурси от синьото гориво за един месец напред и че от БЕХ, " Булгартрансгаз " и " Булгаргаз " са подсигурили непрекъсваемост на различните доставки на природен газ, което означава, че не следва да чакаме ограничаващ режим. Засега Николов не даде елементи за съответните проекти за различни доставки, тъй като те включват търгове, които са в развой. 

Енергийният министър акцентира, че доставките са безусловно сигурни и на идната среща с Еврокомисията ще се обсъдят общи стъпки.

" Доколкото цялата обстановка зависи от един, явно през последните няколко седмици, непредвидим сътрудник от позиция на търговско-правни връзки, и фактът, че се употребява един енергиен запас като стопански инструмент по време на война за напън, балансирайки тази непредвидимост с евентуално обща позиция на Европейския съюз, ще създадем допустимо най-хубавото, с цел да се реализира оптимално ефикасна цена. Това, което е доста значимо е, че количествата за настоящите поръчки ще бъдат изпълнени от страна на " Булгаргаз ", уточни министър Николов. 

Утре вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов отиват в Брюксел, с цел да договорят точни стъпки за деяние, които към този момент са планувани, изясни министър председателят Петков. Той разгласи, че чака общ отговор от страна на Европейски Съюз за спрените доставки и е получил категорично увещание за това от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. 

" Искам да уверя всички български жители да бъдат спокойни. От най-малко месец имаме проект за гарантиране на количествата. Няма да бъдат понижени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани. Имаме явен проект от кое място ще дойдат другите доставки. Говорим и с Европейската комисия, тъй като това е не е, както " Газпром " се пробва да го изкара - проблем сред " Газпром " и България, а е проблем сред " Газпром " и Европейски Съюз ", уточни министър председателят Кирил Петков.

По думите на премиера, повода за прекъсването на газовите доставки от страна на Русия е желанието газа да се заплаща в рубли през трети страни, което " нито подсигурява доставките, нито българските средства ".

" Ние няма да дадем този вид шантаж да бъде употребен. Отделно от това вършим цялостен обзор на договорите с " Газпром " освен за доставки, само че и за пренос през България ", съобщи Кирил Петков.

Той добави, че тази заран още веднъж е разговарял с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, който го е уверил, че градежът на газовата връзка с Гърция върви по проект и през юни се чака тя да е подготвена. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР