Газовата връзка между Гърция и България дава стратегическо измерение на

...
Газовата връзка между Гърция и България дава стратегическо измерение на
Коментари Харесай

Радев: Газовата връзка с Гърция променя енергийната карта на Европа


Газовата връзка сред Гърция и България дава стратегическо измерение на нашето съдействие с Азербайджан и трансформира уверено енергийната карта на Европа.

Това съобщи българският президентът Румен Радев на взаимен брифинг с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който е на двудневно посещаване в София.

Двамата са обсъждали българските огромни промишлени консуматори на газ да получават синьо гориво непосредствено от Азербайджан в подмяна на съдействие с близки до техния профил азерски компании.

Постъпило е и предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия да транзитират спомагателните количества газ, за които Азербайджан се контракти с Европейската комисия по-рано тази година.

На 1 октомври президентът Илхам Алиев ще взе участие в церемонията по въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция - България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

За откриването на вързаката в София ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и министър председателят на Румъния Николае Чука.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР