Газова диверсификация и доставки на газ отвсякъде. Това обеща премиерът

...
Газова диверсификация и доставки на газ отвсякъде. Това обеща премиерът
Коментари Харесай

Борисов обеща след година газ от целия свят

Газова диверсификация и доставки на газ отвред. Това даде обещание министър председателят Бойко Борисов при ревизия на строителството на дълго чаканата газова връзка сред България и Гърция. " Догодина можем да кажем на българите: " Вие нямате никаква газова взаимозависимост и можем да доставяме газ отвред. На процедура това е действителната диверсификация ", разяснява Борисов и добави, че ще се вършат доставки на полутечен газ от " Америка, от Катар, от Кипър, от Египет, от Азербайджан – 1.2 милиарда ".

Към момента е запазен малко над половината потенциал на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини, който е 3 милиарда куб. м годишно. Той на процедура е непокътнат от акционерите в плановата компания, а близо 1 милиарда куб. м са за вноса на азерски газ от " Булгаргаз ". Плановете са да се разгласи търг и за остатъчния потенциал като кардинален интерес са заявявали и американски компании за експорт на полутечен газ..

Проверката беше на трасето сред хасковските села Войводово и Орлово и в нея участваха и енергийният министър Теменужка Петкова, ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов и посланиците на Съединени американски щати Херо Мустафа, на Гърция Димитрис Хронопулос, и на Азарбейджан - Наргиз Гурбанова. Събитието мина в типичния за Борисов жанр - разходка из строителната площадка, обиколка с джипа и размишления за газовата диверсификация, строителството на огромни инфраструктурни планове, връзките с Гърция и други Традиционно всичко това беше предавано онлайн във фейсбук профила на премиера.

Газовата връзка с Гърция се забави повече от 10 години. Сега се извършва от две гръцки компании - " Коринт Пайпуъркс ", която доставя тръбите, и " Джей енд пи - Авакс ", която построява газопровода.

Борисов разяснява, че България дава " половин милиард (лева - б.а.), а две гръцки компании строят, само че това са процедурите " и предложи " Гърция също да се отвори за български компании ". " Двете компании, които завоюваха доставката на тръбите и строителството, са гръцки. Това демонстрира, че сме освен отворени и транспарантни, само че и постоянно сме казвали, че България и Гърция би трябвало да си разпределят ресурсите - те да употребяват Черно море и Дунав, ние да употребяваме Егейско море ", разяснява министър председателят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР