Газопроводът „Турски поток” е политическа хрумка, направена, за да се

...
Газопроводът „Турски поток” е политическа хрумка, направена, за да се
Коментари Харесай

Трайков: Турски поток е политическа хрумка

Газопроводът „ Турски поток” е политическа хрумка, направена, с цел да се показва, че може и без Украйна. Това разяснява някогашният стопански министър Трайчо Трайков.

„ За да се съгласи да взе участие, Турция получи 10% отстъпка за газа със задна дата. Това го реализират страни, които нямат комплекс за непълноценност, когато договарят с Русия – не се извиняват, не си удрят челата в земята”, акцентира той пред bTV.

По думите му не е ясно дали по време на оповестените за исторически визити на Румен Радев и Бойко Борисов в Москва изобщо са били обсъждани значими въпроси като заплащането на директните такси дори след прекъсването на трасето през Украйна (по контракт задължението на Русия в размер на стотици милиони не би трябвало да отпадне) или за връщането на парите, които с последното решение на Европейска комисия излиза наяве, че България е надплатила на „ Газпром”.

„ Газът, който ще стигне по единствената към този момент тръба на „ Турски поток” си е за Турция. Най-добрият метод за Европа е газът да е по съществуващата инфраструктура”, акцентира Трайков, като означи, че „ в случай че Кремъл доста държи да се похарчат десетки милиарди за друго”, то би трябвало да се направи разбор.

По думите му по този начин е имало миг, в който „ Южен поток” е имало по какъв начин да бъде преференциален за България, само че по-късно „ разноските ескалираха”, а също така съветският план не е отговарял на разпоредбите на свободния пазар, благодарение на които произходът на синьото гориво би бил без значение.

По тематиката „ Белене” Трайков прикани след възможното рухване на мораториума да има заложен таван на разноските преди вземането на съответно решение за Втора атомна, тъй като другояче „ има риск да заминат няколко стотин милиона по консултанти”.

Мнението му е, че „ с цел да не губи този план, някой би трябвало да компенсира разликата сред цената на производството и пазарната цена”, което значи или вложителят да губи доста пари в продължение на години, или „ аз, Вие и всички българи да им платим масрафа”.

Трайков означи, че в този момент лобито към плана приказва за прекъсване на всички други мощности като тецовете и „ Козлодуй”, единствено и единствено да стане планът оневинен.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР