Гаубици без GPS, установки HIMARS с тайно променени параметри: някои

...
Гаубици без GPS, установки HIMARS с тайно променени параметри: някои
Коментари Харесай

Дойче веле: Защо САЩ дават на Украйна оръжие с ограничени възможности

Гаубици без GPS, установки " HIMARS " с скрито изменени параметри: някои от оръжията, които Съединени американски щати доставят на Украйна, са с лимитирани благоприятни условия.

Каква е повода: разпоредбите за експорт или боязън от реакцията на Русия?

Украйна продължава да получава западно оръжие. В понеделник от Норвегия дойдоха осем танка „ Леопард 2 “, а главният снабдител на оръжие за Украйна – Съединени американски щати – оповестиха нов пакет военна помощ на стойност 350 милиона $. Той ще включва и муниции за ракетните системи „ HIMARS “, само че не и танкове „ Ейбрамс М1 “, каквито бяха обещани при започване на годината.

Танкове " Ейбрамс " без секретната ризница

Сроковете за доставка на танковете „ Ейбрамс “ не са известни, открит е и въпросът дали Украйна ще получи 31 танка от запасите на Пентагона или те ще бъдат създадени особено за нея, с което може да е обвързвано забавянето на доставката им. Според изявления в американските медии – и двата разновидността са вероятни. Във вторник представител на Пентагона заяви, че Съединени американски щати ще ускорят доставката на танковете, избирайки по-стар модел. При всички случаи Украйна ще получи танкове „ Ейбрамс “ без секретната ризница, за която се употребява обеднен уран – това е едно от изискванията за експорт на оръжие от Съединени американски щати в трети страни.

Военният специалист Густав Гресел не вижда в това нищо извънредно. Той споделя пред Дъждовни води, че Украйна ще получи предопределения за експорт вид на „ Ейбрамс “, който се употребява и в Египет, Саудитска Арабия и Ирак. Гресел назовава този вид „ добър военен танк “, хвали неговите достолепия и счита, че той „ превъзхожда в ръководството съветските танкове “.

Американски гаубици и украински програмен продукт

Правилата за експорт са едни от аргументите, заради които Съединени американски щати дават на Украйна някои оръжия с променено комплектуване. Но те не са единствените. „ Може да става дума за опасенията, че американската оръжейна система може да бъде хваната в Украйна и изучена от съветската страна “, допуска Гресел. Това се отнася и за американските гаубици М777, доставките на които започнаха през април 2022 година. Тези гаубици бяха предадени на Украйна без навигационни системи и обвързваните с тях компютърни блокове, заради което точността им е по-малка.

Украинската войска бързо откри излаз, снабдявайки гаубиците със свои системи и употребявайки създадения в Украйна програмен продукт „ Арта “. Става дума за система за информация, която работи със сателитен интернет Starlink, с чиято помощ украинците откриват позицията на съветските войски.

Един от най-известните случаи на потребление на американските гаубици с този украински програмен продукт бе през май 2022 година. Тогава украинската артилерия разруши силите на Русия при опита им да преминат през река Северски Донецк в Луганска област. Използването на цифровите технологии дава преимущество на украинската войска, до момента в който съветската - както показва военният специалист - " към момента доста работи с радиовръзка ".

Украинският боен специалист Сергей Грабовски също не е смутен от рестриктивните мерки в комплектуването на западните оръжия. " Всички системи за ориентиране и ръководство са интегрирани в общите системи за ръководство на страните членки на НАТО, те могат да бъдат употребявани единствено в границите на отбранителните задания на страните от НАТО ", споделя Грабовски пред Дъждовни води, наблягайки, че става дума за " естествена процедура ".

Променени параметри на ракетните установки " HIMARS "

Ето и по какъв начин стоят нещата с прочулите се ракетни установки " HIMARS " американско произвеждане, които Украйна получава и употребява от лятото на 2022 година за точкови удари по цели надълбоко в тила. Съединени американски щати доставят за тези системи ракети с обхват до 80 км, само че не и по-мощните ATACMS, чийто обхват е до 300 км. Нещо повече, по данни на " Wall Street Journal " преди изпращането на установките " HIMARS " на Украйна техните параметри са били скрито изменени, тъй че да не могат да изстрелват ракети с по-голям обхват, даже Украйна да разполага с такива.

Анонимен служител от американската администрация споделил пред изданието, че това е направено за " да се понижи рискът от разширение на войната с Москва ". През септември 2022 година говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че с доставките на ракети с огромен обхват на Украйна Вашингтон минава една " алена линия ", която го трансформира в " непосредствена страна в спора ".

Ограниченията в доставките на оръжия от Съединени американски щати за Украйна се дължат на " боязън от Русия и от ескалация от съветска страна ", счита американският боен специалист Стивън Бленк. Той не е склонен с този метод на американското държавно управление. " Мисля, че прекалено много се притесняваме от ескалация от страна на Русия. Не разбирам за какво съветската територия би трябвало да бъде изключение за украинските удари - та нали Русия стартира войната и унищожава Украйна ", споделя Бленк пред Дъждовни води. Той споделя и мнението, че съдружниците на Съединени американски щати от НАТО в Европа евентуално още повече от Вашингтон се притесняват от ескалация.

Надеждите, свързани с английските ракети " Storm Shadow "

" Американците се отнасят доста внимателно и деликатно " към доставките на далекобойно оръжие за Украйна на фона на съветските нуклеарни закани, споделя Сергей Грабовски. Но той " няма възприятието ", че Западът с едната ръка оказва помощ на Украйна, а с другата я възпира, доставяйки оръжие с лимитирани благоприятни условия.

Грабовски разпорежда очаквания на вероятните доставки на британско-френските крилати ракети " Storm Shadow ", които се изстрелват от самолети и могат да поразяват цели на разстояние сред 56 и 250 км. Но публично решение за доставката на такива ракети към този момент няма. Списание " Forbes “ написа, че Украйна би могла да изстрелва ракети " Storm Shadow " от руски бойни самолети, в това число от МиГ-29. Полша и Словакия имат намерение да дават такива изтребители на Украйна в най-скоро време.

 

Източник " Дойче веле "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !     
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР