Гърция възнамерява да стане енергиен център за целия Балкански полуостров,

...
Гърция възнамерява да стане енергиен център за целия Балкански полуостров,
Коментари Харесай

Гърция иска да бъде енергиен хъб за Балканите

Гърция има намерение да стане енергиен център за целия Балкански полуостров, както и свързваща енергийна връзка сред Африка и Европа. Това сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в сряда на конференция по време на визитата си в Сърбия, заяви mailbd.

" Трябва да увеличим оптимално енергийната непоклатимост както тук, на Балканите, по този начин и в цяла Европа, тъй че желаеме да станем енергиен център, да предложим разнообразни благоприятни условия, т.е. енергийна диверсификация. Газовият интерконектор сред Сърбия и България скоро ще бъде приключен, а Гърция има намерение скоро да приключи терминала за полутечен природен газ на пристанището в Александруполис. Това е нещо, което интересува освен Гърция, само че и цяла Югоизточна Европа, изключително България, Сърбия и други страни от Балканския полуостров. Гърция е значима както за електрическата енергия, по този начин и за свързването на Европа и Африка благодарение на Египет, ние ще бъдем свързани посредством Египет с Гърция, Кипър и Израел ", сподели министър председателят.

На 1 февруари се организира гала по започване на построяването на газова интерконекторна връзка сред България и Сърбия. Както съобщи министър председателят Ана Бърнабич на церемонията, това ще разреши на Сърбия " да приема полутечен газ от Гърция, газ от Азербайджан и от всевъзможни други източници ".

Газовият интерконектор сред България и Сърбия се чака да бъде подготвен до октомври 2023 година Общата стойност на плана е 85,5 милиона евро, от които 25 милиона са заем от Европейската капиталова банка, 49,6 милиона са безвъзвратна помощ от еврофондове, а от бюджета на Сърбия са отпуснати 10,3 млн. евро, 600 хиляди евро от компанията " Сърбиягаз ", потенциалът на интерконектора ще бъде 1,8 милиарда куб.м. метра годишно.

На 1 януари 2021 година Газпром стартира да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът се транспортира от Русия по морския газопровод " Турски поток " и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България навлиза в Сърбия. Дължината на сектора през територията на Сърбия е 403 км, а плановият потенциал е 13,9 милиарда куб.м. метра годишно
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР