Гърция въвежда паник бутона със закон, като внася законопроект, гласуван

...
Гърция въвежда паник бутона със закон, като внася законопроект, гласуван
Коментари Харесай

Гърция пуска закон за паник бутон на фона на вълна от убийства на жени

Гърция вкарва паник бутона със закон, като внася законопроект, гласуван на пленарната сесия на Народното събрание, написа " Грийк рипортър ".
Прочетете още
Програмата е планувана с импортирана корекция в законопроекта на Министерството на правораздаването, която въвежда европейска инструкция за продан на информация за жители на трети страни.

Паник бутонът е цифрово приложение, което неотложно ще ви помогне да потърсите помощ, в случай че попаднете в сложна обстановка.

Както се отбелязва в изменението, паник бутонът изпраща малко текстово известие до полицията в случаите, когато фамилното принуждение е обвързвано със опасност или заплаха за живота и телесната цялост. Целта е незабавна интервенция на полицията.

Накратко, ще има трицифрен номер, на който се обаждате с мобилния си телефон и по-късно незабавно се натиска върху знака " суматоха ", който се появява на екрана.

Автоматично телефонът посредством специфичното приложение се свързва с центъра на службата, която ще приема позвъняванията (независимо дали е полиция или друга специфична служба) и засича къде се намирате посредством GPS-а на мобилния ви телефон.

Подлежащите на регистрация по време на пилотната активност на програмата включва дами, жертви на домашно принуждение. По-специално това се отнася за дами жертви, живеещи в региона на Атика и районната единица на Солун.

След като програмата " паник бутон " завърши пилотно, ще бъде оценена от способените служби на Министерството на труда и обществената политика и Министерството на отбрана на жителите.

До края на септември към този момент има тринадесет убийства на дами, регистрирани в Гърция само през 2022 година Над двадесет дами бяха убити в окръга от сътрудници или някогашни сътрудници през 2021 година, като явлението стартира да доближава невиждани равнища.

Случаят, който притегли най-голямо интернационално внимание, е този на Каролайн Крауч, която бе убита от брачна половинка си Бабис Анагностопулос в фамилния им дом в Атина през май 2021 година

През август две убийства на дами, осъществени в границите на няколко часа едно от друго в Ретимнон, Крит и на Закинтос, шокираха публичното мнение в Гърция.

" Ние сме надълбоко сексистко и патриархално общество ", сподели Анна Вугиука, обществен академик и специалист по въпросите на секса в " Диотима ", женски проучвателен център.

" Патриархатът значи да контролираш и значи, че няма да приема " не " за отговор ", изяснява тя. Тя добавя, че в случай че дамата реши да напусне традиционен мъж, нормално насилието ескалира.

Фемицид (убийство на жена) обичайно се свързва с обезценяването на дамите, което е признак на патриархалност, споделя Анна Лазу, помощник по философска антропология в Атинския университет. " Жените, убити поради пола им, биват убивани най-вече от мъже, гаджета или съпрузи ", споделя тя.

Димитрис Киоупис, доцент по наказателно право и развой в Юридическия факултет на Атинския университет, счита, че е крайно време терминът " фемицид " да бъде въведен в гръцкия углавен кодекс.

" Има насоки на Европейски Съюз, въведени в гръцката наказателна система, само че последните промени, въведени от държавното управление, вършат разлика сред убийства, осъществени в разгара на момента и тези, осъществени невъзмутимо ", изяснява Киоупис.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР