Гърция ще модернизира основно военната си авиация, като закупи от

...
Гърция ще модернизира основно военната си авиация, като закупи от
Коментари Харесай

Гърция купува 24 изтребители F-35 за 3 млрд.евро

Гърция ще модернизира главно военната си авиация, като закупи от Съединени американски щати 24 изтребители F-16. Военният министър Никос Панайотопулос, заяви в изявление за телевизия Скай, че Гърция ще модернизира и наличните си изтребители F-16 и ”Mirage ”.
Според Панайотопулос ескадрилата самолети F-35, почти 24 на брой, дружно с инфраструктурата, ще коства над 3 милиарда евро, като методът на финансиране и погашение ще стане явен след края на договарянията.

За съпоставяне България закупи 8 машини F-16 за малко над 1 милиарда евро. Допълнително ще бъде покрита и нужната инфраструктура.

Началото на диалози за сходна покупка разгласи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис по време на визитата си в Съединени американски щати при започване на тази седмица.

Интересът на Гърция към самолета се счита от анализаторите за изключително значим след отпадането на Турция от програмата след пазаруването на съветските зенитно-ракетни комплекси С-400.

Гръцкият министър на защитата удостовери, че страната най-вероятно ще придобие F-35 след 2024 година Междувременно тези дни стартира програмата за рационализация на гръцките F-16 до вид Вайпър, като с плануваните темпове тя ще се реализира за 7-8 години, тъй като Гърция не може да смъкна по едно и също време всички самолети от бойно дежурство, заяви Българска телеграфна агенция.

Панайотопулос сподели, че модернизацията на F-16 е методът, по който гръцките военновъздушни сили ще осъществят прехода към изтребители от пето потомство посредством реализиране на междинни качества сред четвърто и пето.

Панайотопулос съобщи, че след модернизацията Гърция ще разполага с 82 - 84 модерни изтребителя F-16 и ще е почнала договарянията за присъединяване в програмата F-35, от която Турция ще е отпаднала.

Междувременно ще е приключила и модернизацията на изтребителите " Mirage ", с което Гърция към този момент ще може да приказва за възвръщане на въздушното си предимство над Турция.

По отношение на опцията за закупуване на бойни кораби и друго въоръжение министърът сподели, че има оферти, които ще бъдат разисквани сред Пентагона и гръцката страна.

Панайотопулос сподели, че има два метода за придобиване на военно съоръжение - с директна покупка или от непотребното въоръжение на Съединени американски щати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР