Гърция подкрепи резолюцията на ООН, която се основава на становището

...
Гърция подкрепи резолюцията на ООН, която се основава на становището
Коментари Харесай

Гърция гласува в подкрепа на палестинската резолюция на Общото събрание на ООН

Гърция поддържа резолюцията на Организация на обединените нации, която се основава на мнението на Международния съд (МС) в Хага по отношение на сериозните последствия от политиката на Израел в Газа и Западния бряг, оповестява електронното издание на в..

Източници, поискали анонимност, споделиха пред Kathimerini, че гръцкият избор е подбуден от две съществени съображения: първо, тъй като Гърция влиза в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации като променлив член от 1 януари и затова има потребност от поддържане на положителни връзки с страните от по този начин наречения Глобален Юг, като външният министър Джордж Герапетритис е плануван да има десетки срещи в Ню Йорк идната седмица преди новата година.

Второ, Атина твърдо поддържа интернационалното правораздаване и в съответния случай решението на Организация на обединените нации се основава и на мнението на Министерски съвет във връзка с окупираните територии. Накратко, Гърция зае кардинална позиция, защото гръцката дипломация пази интернационалното право като инструмент с универсално, а не изборно приложение.

Гърция авансово е уведомила Израел за желанията си, което се постанова от стратегическите връзки на двете страни. Наистина беше оповестено и пояснение на гръцкия избор, повтарящо всичко, което гръцката дипломация поддържа през последните 11 месеца, за офанзивата от 7 октомври, освобождението на заложниците и сигурността на Израел.

В обяснението се показва, наред с други неща, че в резолюцията не се загатва нуждата от осъществяване на директни договаряния сред страните, с цел да се работи за решение за две страни, което е поредната позиция на интернационалната общественост от десетилетия.

Въпреки това Гърция реши да гласоподава в поддръжка на резолюцията въз основа на безразделната поддръжка на Гърция за интернационалното право и институцията, която го въплъщава, Международния съд.

В обяснението се споделя още, че Гърция е уверена, че работата на Международния съд би трябвало да бъде предпазена, даже при положение на спор. Международното право и върховенството на закона са в основата на Хартата на Организация на обединените нации и служат като щит против всички форми на нарушавания, се споделя в него.

Общо 13 държави-членки на Европейски Съюз гласоподаваха в поддръжка на резолюцията: Гърция, Република Кипър, Белгия, Финландия, Франция, Ирландия, Португалия, Люксембург, Малта, Словения, Испания, Естония и Латвия.

Дванадесет страни (Австрия, България, Германия, Хърватия, Дания, Италия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Швеция и Литва) се въздържаха, до момента в който Чехия и Унгария гласоподаваха срещу.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР