Гърция планира да съкрати валидността на гръцкия сертификат за ваксинация

...
Гърция планира да съкрати валидността на гръцкия сертификат за ваксинация
Коментари Харесай

Гърция съкращава валидността на сертификатите за ваксинация

Гърция възнамерява да редуцира валидността на гръцкия документ за имунизация за всички възрастови групи. Новината заяви гръцкият здравен министър Танос Плеврис. Плеврис разкри, че документите за имунизация ще останат годни седем месеца единствено след последната доза от имунизацията, оповестява SchengenVisaInfo.

Министърът изясни, че всички, които не получат спомагателна ваксина в границите на седеммесечния интервал, ще се смятат за неимунизирани, което демонстрира, че ще бъдат обект на ограничавания.

Смята се, че гръцките управляващи са решили да вземат такова решение, за да защитят публичното здраве, както и да предотвратят по-нататъшното разпространяване на COVID-19 и разновидността Омикрон.

Данните на Световната здравна организация (СЗО) демонстрират, че Гърция е записала 239 038 нови случая на инфектирани през последните седем дни. За същия интервал в страната са регистрирани 496 нови смъртни случая.

Що се отнася до процента на имунизация, данните от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите демонстрират, че 65,8% от цялото пълнолетно население в Гърция е изцяло имунизирано против вируса, до момента в който 69,8% са взели единствено една доза.

33,4% от популацията в Гърция е получило бустер доза.

По отношение на валидността на документите за имунизация, Европейската комисия разгласи, че от 1 февруари документите за имунизация в Европейски Съюз ще останат годни единствено девет месеца, като означи, че единният интервал на приемане на тези документи ще подсигурява, че държавите-членки на Европейски Съюз съблюдават координирани ограничения за пътешестване.

Освен това, в поддръжка на това решение Европейска комисия твърди, че срокът на годност от 270 дни се основава на налични научни доказателства и справедливи критерии.

Що се отнася до бустерните дози, Комисията изясни, че те също ще бъдат записани в документите. Бустерните дози от еднодозовата ваксина ще бъдат записани като " 2/1 ", до момента в който бустерните дози на имунизацията с две дози ще бъдат записани като " 3/3 ".

Преди това Гърция също промени разпоредбите си по отношение на документа за възобновяване. Сертификатите за възобновяване на COVID-19 ще бъдат годни за вътрешни пътувания в Гърция единствено в случай че са издадени 14 дни откакто обещано лице получи първия си позитивен резултат от теста за COVID-19.

Обяснено бе, че новото предписание за удостоверенията за възобновяване важи за всички, които желаят да вземат вътрешен полет, до момента в който са в Гърция, в това число пътуващи от други страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР