Гърция настоява за изплащане на репарации от страна на Германия

...
Гърция настоява за изплащане на репарации от страна на Германия
Коментари Харесай

Гърция поиска репарации от Германия за ВСВ

Гърция упорства за погашение на репарации от страна на Германия за жертвите ѝ от Втората международна война, както и за погасяване на заем, който тя е била принудена да даде на нацистките си окупатори.

Това стана ясно след гласоподаване тази нощ в гръцкия парламент, предадоха локални медии.

Започва дипломатическа акция, чиято цел е да принуди страната да изплати репарии, чиято съответна сума към момента се прецизира.

Дебатът в Народното събрание преди гласуването продължи 12 часа.
Премиерът Алексис Ципрас съобщи в словото си пред депутатите, че с цел да продължи напред, страната би трябвало да затвори вратите към предишното. Това е честен дълг, сподели още той.

Германският стопански министър Зигмар Габриел оняви това решение като нелепост. Според него, това няма нищо общо с войната, а задачата е да се измъкнат пари от страни от еврозоната.

Репарациите за Втората международна война изплуваха още веднъж предходната година като прочувствен проблем по време на интервала 2010-2018 година в Гърция, белязан от избавителни помощи, когато гърците, наранени от строгите ограничения за икономии, събуждайки остарели несправедливости, упрекнаха най-големия заемодател Германия за мъчителните съкращения, свързани с трите интернационалните избавителни стратегии.

По време на Втората международна война към хиляда гръцки села бяха изличени и десетки хиляди хора бяха избити при репресии от страна на немските войски, опитващи се да смачкат гръцката опозиция, която освободи огромни елементи от страната.

Германия се извини за закононарушенията от нацистката ера по време на войната, само че настоя, че не желае да разисква репарациите. Тя отхвърли да дължи каквото и да било на Гърция за Втората международна война, защото изплати на Атина сумата от 115 млн. немски марки през 1960 година

Силите на Хитлер окупират Гърция в интервала сред 1941-1944 година и откопчват така наречен " окупационен заем ", употребен за подкрепяне на финансирането на акцията на нацистите в Северна Африка. Последвала е неудържима инфлация, а десетки хиляди хора са умрели от апетит.

Гърция е била принудена да даде 476 млн. райхсмарки, които гръцките управляващи пресметнаха на равняващи се на 6-10 милиарда евро през днешния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР