Гари Каспаров знае математика. Той познава логиката, стратегията и вземането

...
Гари Каспаров знае математика. Той познава логиката, стратегията и вземането
Коментари Харесай

Гари Каспаров: Крипто значи свобода, до 10 години може да има революция!

Гари Каспаров знае математика. Той познава логиката, тактиката и вземането на решения. Смятан е за най-великия шахматист в историята на човечеството. Руският гросмайстор, заемал първото място в класацията от 1984 до 2005 година, вижда света с избрана изясненост, която малко хора имат.

Затова мнозина в блокчейн промишлеността ще се зарадват да научат, че Каспаров, един от най-интелигентните живи хора, в този момент е покровител на криптовалутите и обвързваните с тях технологии.

И това частично се дължи на математиката. Каспаров е прекарал живота си след „ пенсията “ в опълчване на съветския президент Владимир Путин (предизвикателство, поради което един път е бил хвърлен в затвора), в битка за филантропични дела и като ръководител на Фондацията за човешки права (организация с нестопанска цел, която мощно поддържа Биткойн като инструмент за предоставяне на свобода).
Сега той гледа на криптовалутите като на метод властта на държавните управления да се сложи в шах
„ Биткойн предлага отбрана против необузданите държавни разноски, тъй като сме предпазени от математиката и от логиката на самия код “, изяснява той, представен от Coindesk.

Каспаров вижда преимуществата и в NFT токените. През декември, в партньорство с 1Kind, той пусна серия от 32 NFT-ta, които показват емблематични моменти от живота му: мачът от 1985 година, който го коронясва като най-младия международен първенец по шахмат, епичната борба против изкуствения разсъдък „“ на International Business Machines и речите против тоталитарните държавни управления.

Именно тази борба против тоталитаризма дефинира актуалната глава от живота му, а Каспаров вижда крипто като част от тази битка. Или както споделя гросмайсторът:

„Вярвам, че поддръжката за крипто е значима част от моя принос към бъдещето на човечеството“
CoinDesk: Как навлязохте в крипто пространството?
Каспаров: Ако сте следили кариерата ми и сте прочели за ранния ми интерес към компютрите и технологиите, не трябва да се изненадвате, че бях доста разчувствуван, когато се срещнах със цената на криптовалутите и NFT.

Това датира още от 80-те години на предишния век; постоянно съм се опитвал да бъда в крайник с новостите. Започнах с шаха. Но също по този начин видях опция да употребявам компютрите и новите принадлежности за развиване на самостоятелните свободи. Вярвам, че технологиите би трябвало да оказват помощ на хората да се борят против властта на страната.
Как се вписват криптовалутите в това?
Криптовалутите стават неразделна част от напредъка, самия напредък, тъй като целият свят се движи в дигитален формат. И в случай че стопанската система става все по-цифрова, то и парите също. Друга философска причина е, че държавните управления имат неограничени благоприятни условия да печатат пари. А печатането на пари е най-изисканата форма на заемане на средства от нас и от бъдещите генерации.

И аз имам вяра, че криптовалутите – с биткойн като стандарт – оферират отбрана против това нахлуване на държавното управление, тъй като сме предпазени от математиката. Ние сме предпазени от ограничавания брой заложен в кода, който стои зад съответната валута. Криптовалутите и всички артикули, свързани с тях, са безусловно жизненоважни за бъдещото развиване на нашия свят.
Как тъкмо се включихте за първи път?
Първото ми непряко присъединяване беше посредством Фондацията за правата на индивида. Защото във Фондацията за правата на индивида имахме няколко специалисти, които се застъпваха за криптовалутите на доста ранен стадий. А като организация ние предлагаме поддръжка на дисидентите по света.

Мислехме да използваме криптовалутите като метод да им помогнем да получат материална помощ, тъй като в доста страни беше невероятно. И към момента е невероятно да се получи финансиране извън. Така че криптовалутата предлага опция да подкрепим тези деятели по индиректен метод. И колкото повече научавах за нея, толкоз повече се интересувах от целия механизъм.
Можете ли да обясните за какво това е значимо за вас?
Вижте, криптовалутите са нещо спорно. Защото чувате доста хора да споделят: „О, това е пране на пари. Това оказва помощ на неприятните хора.“ Вярно. Искам да кажа, че никоя технология не е неповторимо добра, тъй като е технология. Хората към момента имат монопол над злото.
Затова съм водил доста диалози по този въпрос и ще кажа:
Вижте, това не е магическа пръчка или терминатор. Това не е предвестител на химера или антиутопия. То е инструмент. Криптовалутата е инструмент. И, несъмнено, от нея биха могли да се възползват някои неприятни момчета със зловредни планове. Но става въпрос за баланс, за взаимни отстъпки. И аз мисля, че салдото е толкоз доста в интерес на напредъка.
Споменахте способността на криптовалутите да оказват помощ за отбраната на човешките права в недемократични страни. Какви са изгодите за демократичните страни съгласно вас?
В демократичните страни в Америка и Европа ще бъдат отпечатани трилиони долари. Аз съм американски поданик. И разбирам, че е належащо да се построява нова инфраструктура. Но не съм благополучен да видя, че държавното управление има свободна ръка да употребява моите налози, главно, с цел да обезцени $.

Затова считам, че е доста значимо, че технологията ще ми предложи опция да се боря, да защитя мъчно извоюваното си положение. И считам, че Биткойнът, който съгласно мен е онлайн злато, и другите криптовалути са пътят към бъдещето. Не съм финансов специалист, само че не бих се изненадал, не бих се изненадал, в случай че след 10 години доларът бъде сменен от кошницата от монети като стандарт.
Предполагам, че е безвредно да се каже, че притежавате биткойн?
Аз съм огромен последовател на бъдещето на монетите.
Предполагам, че в случай че вярвате в това, тогава би било съвсем неуместно да не купувате биткойн?
Да.
Мислите ви за бъдещето на Биткойн?
Е, мисля, че биткойн ще остане като стандарт. Но, несъмнено, той не може да остане самичък. Ето за какво се появяват още монети. Това е натурален развой. Сега имаме хиляди и хиляди монети. Това е като дотком балона. Деветдесет и девет цяло и деветдесет и девет % ще изчезнат. Но тези, които оцелеят, ще се трансфорат в идващите „ Гугъл “ на света. Не съм тук, с цел да преценям кои от тях, само че ще са малко тези, които ще оцелеят – по тази причина споделих кошница с монети.
В предишното отстояването на правата на индивида ви е докарвало проблеми с съветските управляващи. Като се има поради този опит, опасявате ли се, че поддръжката ви за криптовалутата може да ви вкара в гореща вода?
Е, отговорът несъмнено е „не“. В предишното бях в гореща вода. За да ви ориентирам, на един от токените ми е изобразен първият ми арест в Русия. Вижте, това е доста по-малко рисково, в сравнение с да атакувате непосредствено Путин.

Израснах в Съветския съюз и научих от майка си и от учителя си девиза на руските дисиденти: „Прави каквото би трябвало, и по този начин да бъде“. И имам вяра, че поддръжката за крипто е значима част от моя принос към бъдещето на човечеството. И още веднъж, виждам на това като на доста по-малко рисковано начинание, в сравнение с да приказвам обществено за Путин или други диктатори.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР