Гарет Уилмър Това, което дълго време се възприема като […]Алхимията

...
Гарет Уилмър Това, което дълго време се възприема като […]Алхимията
Коментари Харесай

Алхимията: много повече от доминирана от мъжете псевдонаука

Гарет Уилмър Това, което дълго време се възприема като […]

Алхимията постоянно е отхвърляна като псевдонаука, обвързвана с лъжливи старания за преобразяване на неблагородни метали в злато (снимка: CC0 Public Domain)

Гарет Уилмър

Това, което дълго време се възприема като лъжливи старания за преобразяване на неблагородни метали в злато, през днешния ден се преоценява от откриватели като сериозен предходник на химията, в който дамите са вземали интензивно присъединяване.

Преди към 20 години Матео Мартели разглеждал книгите в една книжарница, когато инцидентно попаднал на завладяващ труд. Отваряйки страниците на „ Корените на алхимията в гръцко-римския интервал на Египет “, той бил превзет от него.

Мартели е професор в Университета на Болоня, Италия, специализирал в история на класическите езици. Той бил заинтересован от сведенията за богатото минало и митология на алхимията в книгата на.

Уроците на историята

„ Книгата съдържа доста забавно изложение на произхода на алхимията, в което се споделя, че в основата на нейните способи са откровения на паднали ангели “, споделя Мартели. „ В него се загатва, че ангелите разкривали тайните на природата на дами в подмяна на полови облаги — нещо, за което в никакъв случай не бях чувал “.

Алхимията е забулена в нематериалност и набожност и постоянно е отхвърляна като псевдонаука, обвързвана с лъжливи старания за преобразяване на неблагородни метали в злато.

Мартели обаче бил въодушевен да разбере дали в нея не се крие освен това.

Така пред него се разкрил нов път в историята на науката, чиято връхна точка е ръководеният от него план, финансиран от Европейски Съюз. Започнал през декември 2017 г., планът завърши през април тази година.

В продължение на пет години AlchemEast изследва алхимията от 1500 г. пр.н.е. до първото хилядолетие от нашата ера, като наблюдава развиването ѝ от античен Вавилон през гръцко-римския интервал на Египет до ранноислямската ера и търси способи да унищожи обичайно отрицателния взор към практиките ѝ.

Според Мартели търсенето на злато не е единствената цел на античната алхимия, която употребява голям брой техники за манипулиране на първични материали за разработване на боядисани метали, изкуствени скъпоценни камъни, цветно стъкло и текстил, както и химични съединения.

„ Важно е да имаме поради това, с цел да разберем каква роля са играли в предишното химията и алхимията, които според мен са в действителност едно и също нещо в разнообразни интервали, за основаването на актуалната просвета “, споделя той.

Древни опити

Освен задълбоченото изследване на антични текстове и химични предписания, екипът даже пробва да  в лабораторията, с цел да разбере по какъв начин са се развивали някои от концепциите.

Изследователите възпроизвели изкуствено златно мастило, употребявайки съставки като мед и силициев диоксид, и опитали с по този начин наречената божествена вода, която включва съединения, съдържащи сяра.

„ Удивителното е, че можете да извършите по този начин, че среброто да наподобява тъкмо като злато единствено като потопите сребърна монета в тази божествена вода за няколко секунди “, споделя Мартели. „ Можете в действителност да разберете за какво са почнали да имат вяра, че е допустимо да се получава злато посредством този развой “.

Други опити, включващи , прибавят разбирането за какво в алхимичната традиция живакът е бил обсъждан като обща съставка на всички метали.

Мартели възнамерява да прави парфюми от предписания, издълбани върху антични месопотамски плочки. Той се надява, че експериментирането по способи, разнообразни от употребяваните през днешния ден, ще предложи нова вероятност и даже ще докара до научни открития.

Следи, оставени от дами

Изследванията на Мартели и други в последните десетилетия подтикват към преоценка на обичайна визия за алхимията, която понастоящем се възприема като сериозен предходник на актуалната химия.

Междувременно се обяснява значителната роля, която дамите са играли в алхимичните практики.

Жените съставляват единствено около , и неналичието на изтъкнати женски модели за подражателство се признава като една от аргументите за това.

„ В най-ранните етапи на алхимията дамите наподобява са играли значима роля “, споделя Мартели. „ Те са били освен реализатори, само че в митологията се явяват като богини, да вземем за пример Изида, античната египетска богиня на лекуването и магията, за която се споделя, че срещнала ангел, който ѝ разкрил тайните на алхимията “.

Една от най-изявените дами, практикували първи алхимия, била Мария Еврейката, която живяла в Александрия някъде сред първи и трети век от н.е. и на която се приписва изобретяването на няколко типа химически апарати.

Сред тях са водната баня (бен мари), баня с гореща вода, наречена на нея и употребена необятно от готвачите през днешния ден.

Участието на дамите в алхимията продължава до началото на актуалната ера съгласно обособен план, финансиран от Европейски Съюз, наименуван, който изследва литературни произведения, чиито създатели са дами, живели във Англия през 16 и 17 век.

Написано от дами

Идеята за плана поражда, когато доктор Сайед Чаудри, помощник към катедрата по ранна модерна британска литература в Университета на Утрехт, Нидерландия, работи върху доктората си за писмените произведения от дами в интервала на Ренесанса, сред 14 и 17 век.

„ Установих, че доста от дамите писателки от това време, сходно на съвременниците им мъже, са били привлечени от концепцията за алхимията, която в реалност била изкуството за химическа трансмутация на метали, билки, минерали и растения “, споделя Чаудри.

Благодарение на текстове, преоткрити от учени феминисти през последните десетилетия, той намира доказателства — от литературни форми като книги с лирика и химични предписания — че присъединяване на дамите е било даже по-широко публикувано от предстоящото.

„ Действителният обсег на дамите, ангажирани с езика на алхимията, бе изненада за мен “, споделя Чаудри.

Като проучва тези текстове, той възвръща история на алхимията, която не била притежание само на мъжете, а по-скоро област, в която дами с най-различен генезис са играли централна роля — с което оказва помощ да се разкрие историята на тези забравени гласове.

„ Те не са го правили безусловно за пари, само че и като благотворителни грижи за здравето и част от напъните им като християни да работят за общността си “, споделя Чаудри. „ Научните действия в семейството включвали както мъжете, по този начин и дамите “.

Един от образците е взет от книгите с предписания и размишления в прозаичност на лейди Грейс Майлдмей, британска благородничка, която практикувала здравна и духовна алхимия в дома си и в региона на Нортхемптъншир през първата половина на 16 век.

Източниците сочат към по-широко упражняване с присъединяване на дами.

„ Това, което е оживяло в огромен брой, са книги с предписания, които в основата си са указания по какъв начин да се води семейството “, споделя Чаудри. „ Те съдържат нещо, което бихме описали като алхимични процедури, като да вземем за пример филтрация, ферментация и калциниране “.

Тези процеси включвали сходните на билки растения за вложение в медикаменти, указания за правене на перилни препарати и разчистване на месинг, както и кулинарни процедури, като да вземем за пример по какъв начин да се пречиства мед.

Чаудри споделя, че даже творчеството на Робърт Бойл, английско-ирландски натурфилософ, възприеман от мнозина като един от „ бащите на актуалната химия “, се счита, че е повлияно от по-голямата му сестра, лейди Ранела, която провеждала опити в семейството.

Основни фигури

Изследванията довели до изследване на Чаудри, озаглавено „ Жените писатели и алхимията в ранния интервал на модерна Англия “, който е в развой на рецензиране.

В него се разказват произведения от 12 дами, измежду които са Майлдмей, Амилия Ланиър, която била щерка на дворцов музикант, републиканката Луси Хътчинсън и протестантската мистичка Джейн Лийд.

Междувременно Чаудри възнамерява по-нататъшни проучвания на научните практики в женските манастири от 17 век в опит да разкрие какво се случва в напълно женска среда.

„ Знаем, че дамите в тези манастири са практикували медицина и билколечение, само че архивите им са значително непроучени и разпръснати в цяла Европа “, споделя той.

Освен че отдават по-голяма тежест на алхимията, изследванията в тази област потвърждават по-сериозната роля на дамите в научното минало на света.

„ Виждаме, че алхимиците доста постоянно са дами “, споделя Чаудри. „ Ако желаеме да стигнем до по-обхватно схващане на историята на науката, би трябвало да включим и приноса на дамите “.

Изследванията в тази публикация са финансирани от Европейския научноизследователски съвет (ЕНС) и действието „ Мария Склодовска-Кюри “ (МСК) на Европейски Съюз.  Статията е оповестена за първи път в, списанието за проучвания и нововъведения на ЕС. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР