Гардиън включи Пловдив в престижна класация на европейските градове, в

...
Гардиън включи Пловдив в престижна класация на европейските градове, в
Коментари Харесай

Пловдив е №1 в престижна класация на Guardian

Гардиън включи Пловдив в влиятелна ранглиста на европейските градове, в които туристите могат да открият добра локална храна, нощен живот и просвета или отмора в красива конюнктура. Пловдив е посочен преди всичко в сегмента за просвета и изкуство. 
Прочетете още
Ето и градовете, които изданието предлага на туристите от целия свят. 

НАЙ- ДОБЪР ЗА КУЛТУРА И ИЗКУСТВО

 ПЛОВДИВ, БЪЛГАРИЯ

Вторият град в България има съществени искания да бъде най-старият непрестанно обитаем център в Европа. Неговите славни дни са били при римляните – които са оставили мраморен амфитеатър на рид и 200 000 квадратни метра комплицирани мозайки в епископската базилика (отворена още веднъж предходната година след две десетилетия реставрация).

Старият град е дом на цветни здания от 19-ти век. Сред толкоз доста антични места, има доста пространства за съвременно изкуство. Най-влиятелната модерна изложба е Sariev, чиято собственичка, Катрин Сариева, създаде Алтернативната карта на Пловдив с разнообразни безвъзмездни за евакуиране направления, представящи непознати кътчета на града.

В затворената във времето махала Хаджи Хасан Махала, да вземем за пример, ромските поданици към момента употребяват каруци, теглени от коне. Градът е издигнат на шест хълма: най-прекрасната панорама е от зеления Бунарджик, който също се отличава с типично голяма скулптура на руски боец с картечница.

Всеки фен на разходките и нощния живот, би трябвало да се насочи към пешеходния, калдъръмен квартал Капана. 

ЛА КОРУНЯ, ИСПАНИЯ

Най-големите монументи тук, в северозападния завършек на Испания, са издигнати, с цел да водят моряците, като Torre de Hercules, най-старият настоящ фар в света; или да ги отблъсне, като Кастило де Сан Антон (сега в който се обитава археологически музей с келтски останки).

Най-ослепителният - и източникът на прозвището " град от стъкло " - са блестящите галерии (стъклени балкони) на модернистичните къщи с лице към пристанището. Туристическият офис разполага с напредничав маршрут, който можете да изтеглите, и повече скъпоценни камъни могат да бъдат открити, като се разхождате из кварталите на Ensanche и Pescadería.

Пабло Пикасо е живял тук пет години като дете, само че къщата музей на Пикасо (с репродукции) си заслужава да се види. Оригинални творби има в Museo de Bellas Artes и един от най-хубавите музеи в Галисия във Fundación Luis Seoane.

Скулптури се появяват на всяка крачка – каменните колони на гората Менхир в скулптурния парк на фара са незабравими и възходящ брой интерактивни, просветителни музеи, като Museo Nacional de Ciencia y Tecnología (Muncyt), футуристичен Domus  и неизненадващо известния MEGA Mundo Estrella de Galicia в известната пивоварна в града.

Културата на тапас изобилства в тесните улички край Plaza Maria Pita.

КАУНАС, ЛИТВА

Ако не беше столица на Литва от 1919 до 1939 година, Каунас може би нямаше да е преуспяващ дребен град, какъвто е през днешния ден. Краткото му управление провокира строителен взрив, който яхна лудостта на арт деко, създавайки забележителен център на междувоенната архитектура. Тойполучи за статут на международно завещание на ЮНЕСКО.

Поемането на щафетата на Европейска столица на културата тази година също изостря привлекателността на Каунас. И е елементарно да се стигне, като пътят с трен от Вилнюс лишава малко повече от час.

Има руини на феодален палат на брега на реката, оживени питейни заведения на тротоарите (опитайте локалните кюфети Genys), добра храна и електрически скутери чартърен. Но Каунас вижда единствено дребна част от посетителите на Вилнюс – и сигурно няма ергенски и момински празненства. Неговият пешеходен център също има очебийно креативно чувство, с улични статуи, фрески, дизайнерски студия и повече музеи и галерии, в сравнение с може да се чака за град с подобен размер.

Туристическият офис е изготвил ръчно илюстрирани карти за сюжетни обиколки на улично изкуство и архитектура. Тази година градският Национален музей на изкуствата MK Čiurlionis започва Trail of Angels VR преживяване, което ви повлича в сюрреалистичния свят на един от най-големите художници на Литва, Микалоюс Константинас Чюрлионис.

НАЙ-ДОБРОТО ЗА НОЩЕН ЖИВОТ

ЛИОН, ФРАНЦИЯ

Нощният живот на Лион процъфтява, има по нещо за всеки усет в разнообразни квартали. Любителите на музиката могат да стартират следобяд, разглеждайки винилови плочи в Onigiri records, която е профилирана в японската електронна музика, или Sofa Records, с към 10 000, от които да избирате.

Добро начало на вечер на открито е пастис в бар Le Broc’ в центъра, последван от вечеря в Café du Jura (29 евро за цялостно меню със сосисон бриош и локално алено вино). За по-малки бюджети има Le Barcandier, с вегетариански тапас за 10 евро. Le Sucre –– клуб за електронна музика на покрива на някогашна захарна фабрика с аспект към река Сона – оказа помощ за слагането на Лион на картата за нощен живот с най-хубавите реализатори от Лоран Гарние до Анета.

Любимото ми място е Les Subs. Първо манастир, след това казарма, това е повече от клуб – с танци, музика и спектакъл, според от времето на деня.

За по-ъндърграунд сцена, с инди рок и електро денс вечери, Le Sonic е клуб на дребен шлеп, дебаркирал на Gare de Perrache. Kraspek Myzik в центъра е храм на инди музиката, а Grnd Zero, в предградието Vaulx-en-Velin, е скуот, трансфорат в ъндърграунд музикално място.

Тези, които желаят да спят, могат да изберат хотел Mob, който е същински център на културния живот. 

ПОЗНАН, ПОЛША

На половината път сред Варшава и Берлин, Познан е домът на полския католицизъм и доста реакционни, десни видове. И въпреки всичко той също е хазаин на твърда демократична сцена, олицетворена от най-стария скуот в страната, Розбрат, в този момент анархистки обществен център. Тези разлики формират нощния живот в Познан. Онези, които са привлечени от на ниска цена питие, населяват евтини питейни заведения към калдъръмения площад Stary Rynek, само че тези, които са осведомени, се насочват към подземните заведения в прилежащите квартали.

Трите стаи на Projekt LAB се намират навръх север от центъра. Един от най-известните диджеи в Полша, Monster, постоянно свири трансовите си ритми тук, дружно с последователи на гладкото хаус или дистопично техно. Продължителните празненства в градината са нормални. Ако опашката наподобява прекомерно дълга, продължете на запад към още две електро бърлоги. Próżność преустрои класическа постройка от 30-те години на предишния век с неонови реклами, осветяващи истинските месингови полилеи на балната зала; или има миличък, пулсиращ Шрон, в чийто бетонен заслон от Втората международна война „ вулгарни хора, подстрекатели, кавги или борби не са добре пристигнали “.

Като опция или като предходник на клубовете, лабиринтната, паянтова постройка на Dragon Social Club е дом на сенчести питейни заведения, балкони, коридори и дворове, където джаз музиката се случва когато и да е.

 

НАЙ-ДОБРОТО ЗА ХРАНА

Дижон, Франция

Откриването на Cité International de la Gastronomie в Дижон по-рано тази година затвърди репутацията на столицата на Бургундия като дестинация за кулинария. Има изложения за историята и културата на френската кухня, заведения за хранене и кафенета, учебно заведение за вино, кино и заведение за храна.

Отвъд него се насочете към хранителния пазар Les Halles de Dijon за страхотни локални артикули, от сирена с лепило като époisses и soumaintrain до охлюви с чесън и масло. Във фантастичния бар Buvette има и чаши газиран кир с черна касита.

Нито едно посещаване в Дижон не би било цялостно, без да опитате неговия присъщ артикул – горчица. Посетителите могат да научат за това и даже да създадат свои лични в La Moutarderie Edmond Fallot. За една изискана вечер Cibo, ръководен от Анджело Фериньо (който получи първата си звезда Мишлен едвам на 23 години) е добър избор. 

Триест, Италия

В този многолюден пристанищен град има същинска кулинарната сцена: от уроци по готвене на локални специалитети до улична храна и еднодневни екскурзии до прилежащото плато Карсо за редки сирена, отлежали във варовикови пещери. Триест е столица на кафето, дом на известната марка Illy, която е отворена за обиколки, както и дребните локални пекарни като Bazzara Espresso. Присъединете се към обиколка на литературни кафенета, доста обичани от Джеймс Джойс, като Tommaseo, Specchi и La Bomboniera. Има годишен фестивал на кафето от 27 октомври.

Средноевропейската кухня на Триест го отличава от тази на други италиански градове с ястия като хлебни ньоки, гулаш и щрудел, локалните специалитети. Посетителите могат да се научат да готвят тези (и да останат) в бутиковия B&B Seven Historical Suites, ръководени от локалната готвачка Рита Мацоли.

Eataly emporium, италиански хранителен магазин с клонове по целия свят, се намира в охолно реновиран крайбрежен склад за вино и предлага курсове по всичко - от бутер тесто до прясна паста. За да опитате локалния живот, присъединете се към тълпите за обяд в Da Gildo, за опушено свинско и пикантно ферментирало зеле или изобилна чорба от фасул йота. В Caffè San Marco притежателят Александрос Делитанасис назначи двама нови изобретателни готвачи, които може би ще осъществят фантазията му кафене в Триест да завоюва звезда Мишлен.

Загреб, Хърватия

Непременно се насочете към обичайните хърватски заведения за хранене, в това число Kod Šime и Nokturno, където месото на скара е кралят – само че имайте поради, че кулинарната сцена тук се трансформира в търсене на свежи усети, като от самото начало се отварят нови места. Хърватската кухня е комбинация от централноевропейска, адриатическа и италианска, само че младите готвачи на Загреб в този момент прибавят азиатска към сместа, като SOI Fusion Bar в готиния хостел Swanky Monkey и Izakaya са водещи. Коктейлите тук също са положителни. В Theatrium by Filho, в атриума на Младежкия спектакъл, се основават новаторски хърватски ястия с локални артикули.

Ресторант Noel със звезда Мишлен предлага напълно вегетарианско дегустационно меню (€89). Има богат избор от питейни заведения и заведения за хранене, повлияни от света, по улица Tkalčićeva, която е дом на ливанска, гръцка и индийска храна, както и крафт пивоварната Mali Medo. А La Bodega има богат избор от чудесно, недооценено хърватско вино.

НАЙ-ДОБРОТО ЗА РЕЛАКС

Фрайбург, Германия

Един от най-екологичните градове в Германия, Фрайбург има какво да предложи на пасажерите, които желаят да се провиснал. Сгушен в югозападния ъгъл на Шварцвалд, този хубав феодален град е заобиколен от планини и през него минава река, в която може да се плува. С два пъти повече колела, в сравнение с коли, супер ефикасен публичен превоз и възобновими енергийни източници, доставящи съвсем цялата сила на града, чистият въздух, екологичната атмосфера и ниското шумово замърсяване на Фрайбург,го вършат съвършен за разхладена градска отмора.

Велосипедите Frelo са добър метод за разглеждане на Münstermarkt (пазара на катедралата) и очарователния калдъръмен остарял град. Също по този начин си коства да хванете кабинковия въжен превоз Schauinslandbahn нагоре по планината за панорама към града. Лонгбордове (изключително дълги скейтбордове) могат да бъдат наети от Layback Skateshop за справяне с обиколката на Himmelreich, 14-километрова велосипедна алея от Himmelreich в покрайнините на града до центъра на града.

Известен със своите микропивоварни от 19-ти век, като Ganter и Feierling, фамозният университет Алберт Лудвиг обезпечава на града задоволително млада кръв, с цел да поддържа нещата живи. Бар Schlappen предлага оживени вечери наедно с локални поданици и студенти, както и по-леката районна пица без сирене flammkuchen.

Захранваното от слънчева сила стабилно предградие Vauban дава взор към зелено бъдеще. Вместо коли, той е цялостен с публични градини, органични кафенета, енергийни жилища, велосипедни алеи и фермерски пазари.

Вайле, Дания

Във Вайле имаше слънце по време на тазгодишната обиколка на Франция – единственото алпийско нанагорнище в другояче равнинна страна. Но във Вайле има освен това от колоездене. Теренът е съвършен за пешеходен туризъм и датчаните се възползват оптимално от водата с целогодишно ветроходство, каяк, падълборд и гребане, постоянно дружно с морските прасета и тюлените, за които  ​​фиордът е дом.

Има голям брой плажове, доста от които са известни за къпане през зимата, в това число Tirsbæk, който също предлага крайбрежна сауна преди гмуркане от октомври до май.

След това е културата. През 965 година викингският крал Харалд Блутут се сбогува със скандинавските богове и приема християнството, издълбавайки възпоменателен рунен камък и изграждайки надгробни могили и черква. От 1994 година паметниците на Джелинг са обект на международното завещание на ЮНЕСКО и са безвъзмездни за посещаване. Има повече за викингите в музея Kongernes Jelling, до момента в който Art Museum Vejle има водеща сбирка от графични творби и 51 офорта на Рембранд.

Ако се чувствате навън, прекарайте една нощ в дървен подслон. Има 2000 от тях в цялата страна: доста от тях са безвъзмездни, а някои, като Brejning Strand, оферират огнище, скара и нацепени дърва – както и панорама към фиорда, която в никакъв случай няма да забравите.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР