Гаранцията от 50 хил. лв. за MW присъединена мощност, която

...
Гаранцията от 50 хил. лв. за MW присъединена мощност, която
Коментари Харесай

Новата ВЕИ такса ще отпуши вятърните проекти в България

Гаранцията от 50 хиляди лева за MW присъединена мощ, която беше призната с измененията в Закона за възобновимите източници, ще отпуши най-много построяването на вятърни планове, при които в този момент има максимален проблем. Това разяснява за Economic.bg изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.

По думите му процесът при вятърните планове е доста по-дълъг, в сравнение с при слънчевите, и такава гаранция ще даде опция на вложителите във вятър да имат нужната сигурност при пускане на прединвестиционни действия.

Припомняме, че „ специфичната такса “ има за цел да ограничи спекулативния инвеститорски интерес, защото сега енергийните сдружения са задължени да обезпечават потенциал в мрежата, а в реалност инвеститорският интерес може да не е действителен, което пък стопира реализацията на други, същински планове.
Такса от 50 хиляди лева./MW ще лимитира спекулативния ВЕИ взрив
Надявам се, че по този начин препоръчаната и призната в Закона за сила от възобновими източници гаранция ще се отрази извънредно позитивно върху целия развой “, споделя Цачев.

Гаранцията ще да даде сигурност на операторите и вложителите, че тези планове в действителност ще се случат и те ще развиват мрежата в посока основаване на условия за присъединение на тези планове, а вложителите ще имат сигурност на ранна фаза, че ще бъдат присъединени към мрежата, което е значимо.

По думите му таксата ще даде опция да се понижат административните тежести и ще даде опция на операторите да работят редом с вложителите по развиването на мрежата за понижаване периодите на присъединение на ВЕИ централи.
Като женското сърце...
По данни на ЕСО дяловото присъединяване на ВЕИ в енергийния микс на страната ни от началото на годината е 20.5%, а създадената сила от слънчеви мощности е над 12 на 100.

На рецензиите, че мрежата е неподготвена за възходящия интерес към реализация на ВЕИ мощности, Ангелин Цачев отговоря, че

електрическата мрежа е като женското сърце и в нея постоянно има място за още и всичко зависи от вложенията “.

По думите му, в случай че има предпочитание за реализация на даден план, постоянно ще се откри вид той да бъде причислен и в преносната, и в разпределителната мрежа.

Той изясни, че единствено за две години ЕСО е сключил предварителни и дефинитивни контракти за 11 500 MW нови ВЕИ мощности, които са най-вече за слънчеви централи.

В интервала 2021 – 2023 година новите ВЕИ мощности, присъединени към енергийния микс, ще доближат 2000 MW, като до края на годината остава да бъдат пуснати още 200 – 300 MW от тях, сподели Ангелин Цачев по време на форума Be Renewable 2023, отдаден на ВЕИ промишлеността.

Директорът на ЕСО изясни, че в България процесът по присъединение върви с по-сериозни темпове, в сравнение с в Западна Европа, обяснявайки, че във Франция, да вземем за пример, този развой лишава най-малко 8 години.

Няма по какъв начин да се отговори на 100 – 200 вложителя, които желаят да се причислят по едно и също време “.

За да отговори на потребностите им, ЕСО има няколко амбициозни плана за увеличение на преносните благоприятни условия на мрежата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР