Гарантирано ще бъде електроснабдяването на курортите по Южното Черноморие, коментира

...
Гарантирано ще бъде електроснабдяването на курортите по Южното Черноморие, коментира
Коментари Харесай

Министър Петкова: Гарантирано ще бъде електроснабдяването на курортите по Южното Черноморие

Гарантирано ще бъде електроснабдяването на курортите по Южното Черноморие, разяснява в границите на парламентарния надзор министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За Южното Черноморие министърът подсети, че през 2017 година от ЕСО е направена рационализация на въздушна линия, чийто ремонт е довел до увеличението на сигурността на електрозахранването в направление Айтос, Карнобат, Варна и е нараснала сигурността на електроснабдяването на курортите северно от Бургас. При реорганизация на друга въздушна линия е нараснала сигурността на електрозахранването на курортите, които се намират южно от Бургас. Друг ремонт на въздушна линия е довел до обезпечаване на зареждането на подстанциите в региона на Приморско и Малко Търново.

Тази година ще стартира реорганизация на въздушната линия - 220 киловолта, "Камчия ", от Топлоелектрическа централа "Марица изток 2 " до подстанцията "Карнобат ", въведена в употреба преди повече от 50 години. До края на август се планува да приключи ремонт на открита разпределителна уредба в подстанцията "Карнобат ", която е въведена в употреба преди 60 години. С приключването на реконструкцията на двата обекта ще се подсигурява сигурността на електроснабдяването на курортите по Южното Черноморие, сподели министърът. Тя уточни, че направените вложения за подстанцията "Карнобат " ще са 6,3 млн. лв., а и към 26 млн. лв. за въздушната линия "Камчия ".

В отговор на въпрос за газовата връзка с Гърция, министърът подсети, че през миналата година са били стартирали процедурите по Закона за публичните поръчки за избор на инженер-консултант за плана, на реализатор за доставка на линейни тръби, като процедурата за възлагане на инженеринг, доставка и строителство ще започва на 30 април. При позитивен сюжет в развиването на процедурата се чака възлагането на строителството да се реализира през последното тримесечие на на 2018 година, а въвеждането в комерсиална употреба - през 2020 година, сподели министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР