Гарантирането на прозрачността, информираността и сигурността на данните са предизвикателството

...
Гарантирането на прозрачността, информираността и сигурността на данните са предизвикателството
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова пред EUROFI: Технологиите променят бъдещето на финансовия сектор, но сигурността на данните остава ключов приоритет

„ Гарантирането на прозрачността, информираността и сигурността на данните са предизвикването пред актуалния свят. Въпреки бързото развиване на изкуствения разсъдък, човешкият фактор остава основен – машините няма да заменят опита, експертизата и човешката преценка. Предстоят вълнуващи времена, защото тези технологии не престават да трансформират бъдещето на финансите. “ Това съобщи евродепутатът Цветелина Пенкова пред аудиторията на влиятелната финансова конференция EUROFI, която се организира в Стокхолм, където е и срещата на финансовите министри в Европейски Съюз.  Пенкова е една от едвам седемте евродепутати, поканени да приказват на влиятелния конгрес.

За поредна година Цветелина Пенкова е гост- преподавател на финансовия конгрес, на който се събират финансови министри на Европейски Съюз, централни банкери, представители на финансовия бранш и регулатори, разискват се основните тематики за бъдещето на финансовия бранш в Европа. На това издание на конференцията основни тематики бяха битката с инфлацията, намаляването на държавния дълг и нуждата от общи фискални правила за Европейски Съюз.

„ Подобряване на общото схващане сред обществения и частния бранш, е методът да изградим съответна европейска финансова регулаторна рамка и работещ финансов пазар “, сподели Цветелина Пенкова, която беше преподавател в панелите за изкуствен интелект (AI) и отворените финанси. Тези нови развития оферират ефикасното потребление на данни във финансовия бранш, отпимизират процеси като разкриване на измами, ръководство на риска и анализ на вложенията. „ Това освен понижава опцията за неточности, само че също по този начин покачва скоростта и точността на взимане на финансови решения. Tези технологии разрешават нови модели на финансови услуги, които дават опция на хората да управляват и ръководят личните си финансови данни, активи и транзакции “, означи евродепутатът. Тя изведе пред скоби задачата - да бъде основана по-прозрачна, по-сигурна и по-достъпна финансова екосистема за всички.  „ Нека бъдем осведомени и бъдем част от тази гражданска война! “ – прикани в умозаключение Цветелина Пенкова.

Централните банкери на Нидерландия и Франция също означиха значимостта на развиването на новите технологии и мощното им въздействие върху финансовия бранш. Те също по този начин обърнаха внимание, че софтуерния напредък в ератата на модерните технологии и обществените мрежи внезапно усилва скоростта на осъществяване на транзакциите. И двамата дадоха образец с неотдавна банкрутиралата във Съединени американски щати банка – SVB. В тази обстановка бързото евакуиране на депозити, с помощта на новите технологии, докара до съвсем нулева ликвидност и неотложен банкрут. Беше насочен апел за по-сериозни гаранции на депозитите във финансовите институции и надзор от регулаторните органи. Всички централни банкери на конференцията ясно обявиха, че европейската финансова система е постоянна и регулаторите в Европа правят по-активен надзор и наблюдаване върху банковия бранш, в съпоставяне със Съединени американски щати.

EUROFI e конгрес, основан през 2000 година за подсилване и консолидиране на европейските финансови пазари. Срещите по време на конференцията са място за продан на хрумвания и възстановяване на общото схващане сред обществения и частния бранш, с цел да се построи съответна европейска финансова регулаторна рамка.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР