Гарантираме, че ще пристъпим незабавно към подмяната на лифтовите съоръжения

...
Гарантираме, че ще пристъпим незабавно към подмяната на лифтовите съоръжения
Коментари Харесай

“Витоша ски“: Ще подменим лифтовете, ако държавата премахне забраната

Гарантираме, че ще пристъпим неотложно към подмяната на лифтовите уреди на Витоша в сегашните им трасета, незабавно откакто падне възбраната за това. Това написаха в намерено писмо до медиите от „ Витоша ски “ като реакция след вчерашните думи на кмета Йорданка Фандъкова, че Столичната община ще разпореди на сдружението или да възвърне, или да отстрани оборудванията. Ремонтът или премахването на лифтовете ще бъде за сметка на сдружението притежател, сподели Фандъкова през вчерашния ден.

Във връзка с изказани изказвания, че „ Витоша ски “ АД не желае да модернизира личните си уреди на територията на Природен парк „ Витоша “, желаеме още веднъж да заявим нашата безапелационна позиция. Единствената цел да придобием лифтовете и влековете в Природен парк „ Витоша “ е тяхната замяна и рационализация. Считаме, че това е и желанието на хората - да употребяват съвременни и комфортни уреди на международно равнище, се споделя в писмото на компанията.

Тезата, че следва и можем да поддържаме безпределно дълго морално и физически остарели уреди за нас е несъстоятелна, споделят от „ Витоша ски “. Както към този момент е обществено известно, някои от производителите на старите (но притежаващи механически експертизи за безопасност) 40-60 годишни уреди към този момент не съществуват, фабрично-произведени аварийни елементи не се оферират, някои уреди не са свързани в общата транспортна мрежа и де факто водят към нищото, написа в писмото.

Освен чисто техническите и логистични проблеми, институциите към този момент нееднократно установяваха и посочената от нас нормативна неспособност за замяна на старите уреди с нови. Последно тя се откри и от самата страна при опит да подмени личния си влек „ Заека “, написа в писмото на " Витоша ски ".

Приетият закон за горите изисква стъпките на лифтовете и влековете да бъдат изключени от горския фонд, а настоящият проект за ръководство в режим 144 го не разрешава. Тази колизия може да бъде отстранена или с приемането на нов проект за ръководство, тъй като действието на остарелия изтече през 2014 год., или с приемане на промени в остарелия и към момента настоящ проект. Беше основана работна група, която към този момент разиска и сътвори през тази година нужните промени в настоящия проект за ръководство, като към днешна дата остава само те да бъдат импортирани в Министерство на околната среда и водите. Това може да бъде осъществено от всяка институция, в това число и от Столична община като най-заинтересованата обществена страна по проблема.

Призоваваме виновните институции, които милеят за развиването на планинския туризъм, да го създадат час по-скоро. Това, което ние подсигуряваме е, че ще пристъпим неотложно към подмяната на оборудванията в същите им трасета откакто отпадне възбраната. Готовността ни се потвърждава и от скорошната ни огромна инвестиция в цялостната реставрация на паркинга на начална станция на Симеоновски въжен превоз. Имаме плановата подготвеност за рационализация и на цялата ски зона.

Загрижеността за положението на Витоша би трябвало да се демонстрира посредством действителни дейности, тъй като след 8 години невъзможност на приказки към този момент никой не има вяра.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР