Гарантира ли правата на потребителите новият законопроект за колекторските фирми

...
Гарантира ли правата на потребителите новият законопроект за колекторските фирми
Коментари Харесай

Гарантира ли правата на потребителите новият законопроект за колекторските фирми

Гарантира ли правата на потребителите новият законопроект за колекторските компании и дали това ще осветли активността на всички компании в бранша?

Коментарът на Атанас Каракашев, юридически консултант на Асоциация за ръководство на вземания и адв. Кристиян Райчев от Сдружение за правна помощ на потребителите.

Според Атанас Каракашев в законопроекта има несъответствия, тъй като се разграничава от европейската инструкция, регулираща сходни дейности и цели да обхване само компаниите, които работят отвън регулацията на директивата. Така, съгласно него, ще се стигне до разнообразни процесуални правила за компаниите от бранша, което може да докара до голям брой исблъсъци в правосъдната процедура.

От асоциацията за ръководство на вземанията приканват законът да се съчетае с директивата и да се вкарат съществени условия за регистриране в указател на компаниите, занимаващи се с колекторска активност. Така, съгласно Каракашев, ще се разграничат ясно правилните колекторски компании и тези, които ползват нелегитимни практики.

" Веднъж за постоянно би трябвало да се направи ясно разграничаване сред едните и другите, тъй като казусът за промишлеността не е в тези компании, които от 20 години оперират на пазара, а в тези, за които постоянно става дума в новинарските излъчвания ", каза пред Българска национална телевизия Атанас Каракашев.

Според юрист Кристиян Райчев от Сдружение за правна помощ на потребителите законопроектът е в изгода както на потребителите, по този начин и на компаниите, които законно се занимават със събиране на вземания.

" В закона виждаме задоволително гаранции, че потребителят ще бъде известен за осъщественото прекачване на взимане, като ще има задоволително време да го оспори за период от 3 месеца, в който, откакто го оспори, сдружението, което взима вземането, няма да има право да прави повече дейности до момента в който не се откри точната дължима сума. Така че в този смисъл потребителите са задоволително предпазени. " - счита Райчев.

Той добави, че в сдружението не престават да постъпват голям брой сигнали за практикуване на душевен тормоз от страна на колекторски компании върху длъжници, а законопроектът не разрешава точно това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР