Гаражните разпродажби са много популярни, особено в страните на Запад

...
Гаражните разпродажби са много популярни, особено в страните на Запад
Коментари Харесай

Жена си купи пръстен от разпродажба за 25 лева, но след години това промени живота й

Гаражните разпродажби са доста известни, изключително в страните на Запад и оттатък океана. По такива места човек може да откри най-различни движимости и предмети, които да употребява. Ако се разтърсим, може даже да намерим и някое прикрито богатство. Точно подобен е казусът с тази англичанка. Тя купува пръстен от ликвидация на стойност £10 или 25 български лв., съобщи Блиц. Едва години по-късно дамата открива, че пръстенът, с който се е сдобила, в действителност има изключителна стойност. Оказва се, че камъкът на пръстена е безценен камък, чиято стойност възлиза на 350 000 английски лири. Жената не е имала и най-малка визия, че носи толкоз безценен и скъп пръстен. Тя схваща за това напълно инцидентно, когато ювелир й разкрива, че носи на пръста си богатство, от което може да завоюва голяма сума пари.

В този необикновен случай важи в цялостна мощ поговорката: „ Боклукът за един е богатство за различен “, тъй като по разпродажбите нормално хората продават неща, които считат да ненужни. А ето, че от време на време може да продадем или подарим нещо, без да знаем същинската му стойност.

Ето и още една любопитна история – Историята на брилянта “Картие-Бъртан-Тейлър “
В нея са забъркани доста пари, мъжко пустославие и мощна пристрастеност, написа fortuna-jewellery.com.
Всичко стартира през 1966г., когато в ЮАР е открит голям занемарен елмаз. Ювелирът Хари Уйнстън изработил от него безценен камък с крушовидна форма с маса повече от 69 карата.

На 23 октомври 1969г. брилянтът бил препоръчан на търг в Ню Йорк, проведен от Sotheby’s, а измежду кандидатите, искащи да го имат били персони като гръцкият корабен магнат Аристотел Онасис, султанът на Бруней и несъмнено Ричард Бъртън. Наддаването почнало от 200 000 щатски $. В последна сметка като съществени съперници се обрисували Ричард Бъртън и ювелирна къща Cartier. Търгът бил извоюван от Cartier с 50 000 щатски $ над препоръчаната от Бъртън сума. Така крушовидния безценен камък се трансформирал в най-скъпо продадения до този миг драгоценен камък и новият му притежател получил правото да му даде име – брилянтът Cartier.

Ричард Бъртън не могъл да се помири със загубата и без да губи време почнал праговори с представителя на Cartier Робърт Кенмор за откупуването му. По-късно артистът ще каже: „ Този камък трябваше да принадлежи на най-прекрасната жена на планетата; отвратително ми беше даже да си показва, че мога да го видя носен от Джаки Кенеди или София Лорен.
За този безценен камък бях подготвен да дам и 2 милиона $ или в случай че би трябвало личния си живот. “ Бъртан постигнал мечтаното и не се наложило да стига до крайности. Брилянтът получил тройно име „ Картие – Бъртън – Тейлър “ и преди да бъде предаден на новия си притежател в продължение на няколко дни бил изложен на витрината на ювелирната къща на Пето авеню в Ню Йорк.

От Cartier брилянтът бил инкрустиран в пръстен и точно по този начин актрисата го получава като подарък, само че носенето му се оказало непостижимо за актрисата в директния смисъл на думата и по молба на актрисата големият камък станал част от солидно колие, чийто дизайн трябвало да дава отговор на редица условия: дължината му да е съобразена с това да прикрие белегът от животоспасяваща за актрисата процедура. Брилянтът бил застрахован за милиони долари, а уговорка в контракта определяла изискванията, при които да бъде носено, а точно не повече от 30 дни годишно и под съпровода на въоръжена защита.
Първата поява на Елизабет Тейлър в обществото с неповторимото колие е 40-ят рожден ден на Грейс Кели, а по –късно и на 42-рата гала по връчването на премиите „ Оскар “.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР