Галина Захарова стана първата жена председател на върховен съд. Висшият

...
Галина Захарова стана първата жена председател на върховен съд. Висшият
Коментари Харесай

Избраха Галина Захарова за шеф на ВКС с 20:0 гласа

Галина Захарова стана първата жена ръководител на висш съд. Висшият правосъден съвет (ВСС) я избра за началник на Върховния касационен съд (ВКС) с 20 гласа " за ", без нито един срещу. Предстои предлагането да бъде изпратено на президента Румен Радев, който да издаде декрет за нейното назначение.

След вота Галина Захарова благодари за избора, само че не поради това, че Висш съдебен съвет ѝ гласоподава доверие, а поради " доверието, което гласувахте на Пленума на Върховен касационен съд ". " Убедена съм, че това е голяма крачка в одобряването на нашето самоуправление. Съдиите имат право да бъдат ръководени от собствен личен фаворит ", сподели още Захарова, представена от профилираният уебсайт lex.bg.

Заместник-председателят на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия беше единствен кандидат за поста, номинирана e от Пленума на съда, който за първи път има опция да издигне собствен претендент след измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) от 2016 година

На съвещанието през днешния ден участват 20 от 22-мата членове на Висшия правосъден съвет. Отсъстват Боян Новански и Драгомир Кояджиков.

В продължение на часове членовете на съвета задаваха въпроси на Захарова по най-различни тематики, като първи това стори основният прокурор Иван Гешев.

Той стартира с думите, че се надява дебатът да не е с политическа багра, а професионален, тъй като членовете на Висш съдебен съвет дължат това на претендента, на себе си и на останалите си сътрудници. " Надеждата ми е, че ще проявим почитание към личната си институция и към сътрудниците магистрати, като проведем професионален спор, а не подобен с политически темперамент, който да показа нашата работа в друга светлина. Въпросът ми е за персоналното мнение на госпожа Захарова за мястото на прокуратурата. Този въпрос няма отношение към решението ми по какъв начин да гласоподавам, което към този момент се е оформило в мен ", уточни Иван Гешев.

Галина Захарова съобщи, че мястото на прокуратурата е в правосъдната система. И изясни следното: " При преценката за мястото на прокуратурата, неизбежно би трябвало да се вземе под внимание действителното и действително положение на обществото. Към момента сигурно мястото на прокуратурата е в правосъдната власт, тъй като това е мощна гаранция с оглед независимостта на правосъдната власт, за опцията да се организира качествено следствие на лица, по отношение на които съществуват подозрения за осъществени противообществени прояви и за покачване на обвиняване по отношение на тях. В нашето общество към момента не е построена в цялостна степен просвета на самостоятелност, заради което тази част – обвинителната власт, не следва да бъде изключвана от останалите детайли, формиращи правосъдната власт ", съобщи Захарова.

Стефан Петров изиска да научи какво мисли пък за мястото на следствието и следователската специалност, както и за бюджета на правосъдната власт.

Според Захарова при промяната на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) през 2005 година е позволена неточност с фрапантното ограничение на компетентността на следствието. По думите ѝ тази законодателна смяна не е била добре премислена, тъй като голяма част от компетентността на следователите беше трансферирана на други проверяващи органи, което е довело до неефективност. " Прехвърлянето на каузи постоянно би трябвало да е при деликатен разбор и вземане предвид със съответните незаконни действия, по които следва следствие. И още тогава нямаше проблем комплицираните, тежките, икономическите каузи и някои като други като закононарушенията против телесната цялост, представляващи фактическа и правна трудност, да се проверяват от следователи, което би асъдействало за качеството на следствието ", сподели Захарова. По думите ѝ след това е почнал муден и непосилен развой по прехвърлянето на компетентността. Тя добави, че обвиненият и подсъдимият би трябвало да имат ясна визия кой е способен да ги проверява.

" Следователската работа е специалност с обичаи в историята на нашия углавен развой и профилираното обучение, което се получава и след това на специализацията също е фактор, който не може да бъде подценяван. Следствието без подозрение има място както като обособен детайл на правосъдната власт, по този начин и като фактор, който способства за качествено, бързо и умело следствие по делото. Най-добре би било компетентността на следователите да бъде категорично и ясно законодателно уредена ", уточни Захарова.

По отношение на правосъдния бюджет, тя посочи, че този въпрос е комплициран и просторен. " Бюджетът, възнагражденията, материалната обезпеченост и ресурсите е един от най-съществените крепители на независимостта на правосъдната власт. Това се отнася както в институционален проект, по този начин и в персонален – във връзка с възнагражденията на магистратите ", сподели Захарова.

Калина Чапкънова пък я попита какво мисли за дискутираната тематика за смяна на статута на Висш съдебен съвет от непрекъснато настоящ в непостоянно настоящ орган.

Зам.-шефката на Върховен касационен съд съобщи, че през 2007 година е била един от най-ревностните радетели на непрекъснато настоящия Висш съдебен съвет. " Работата на цялостен работен ден всеки път разрешава по-широко и задълбочено разрастване на обособени компетентности на съвета в сферите, които са му предоставени от закона ", уточни Захарова.

И добави: " Оказа се обаче, че работи един необикновен фактор, който може би има корени в не толкоз далечното минало и се показва в това, че органът се институционализира и затваря, стартира да комуникира като част от бюрокрацията. Това състояние къса връзката със съдиите, изобщо с магистратите, отдалечава ги, бюрократизира ги и накърнява успеваемостта на самия орган ".

За да е непостоянно настоящ обаче, Висш съдебен съвет има потребност от мощна атестационна комисия, добави Захарова. " За да се реализира активността такава, каквато е маркирана в законодателната рамка и в подобен размер от настоящ на сесии Висш съдебен съвет, това във всички случаи значи да се основат специфични подпомагащи органи със законов статут, доколкото активността няма по какъв начин да бъде осъществявана от дейности на сесии и краткотрайна претовареност ", изясни зам.-шефката на Върховен касационен съд.

Тя добави, че все още не може да каже кое е по-добро, тъй като явно този въпрос би трябвало да бъде дискутиран отначало. Проблематиката се нуждае от премисляне и претегляне на минусите и плюсовете за едно или друго решение, сподели Захарова.

Последваха няколко въпроса от Даниела Марчева. Първият беше по какъв начин Захарова схваща връзката на съдиите с другите управляващи, в какви връзки е възможно да влизат и къде минава границата. Другият беше посредством какви средства и начини, ще се осведомява за долните съдилища – да вземем за пример за работата на районните съдии, за ролята на районния съд в общността, както и какви са вижданията ѝ за промяна на състезанията.

" Нашата работа се свежда до тежки задания от решаващо значение за публичния живот, даже за устоите на обществото като цяло. Това допуска доста добра връзка сред обособените звена на правосъдната конструкция. Ролята на един ръководител на съд никога не може да бъде категоризирана като решаваща. Простичко казано – никой началник няма по какъв начин да подреди на съдията по какъв начин да позволи делото, това е голямата разлика с други структури, където връзките са на власт и послушание. От тук идва потребността да споделяме на хоризонтално равнище, в това число и с другите управляващи ", отвърна Захарова.

Тя беше безапелационна, че в една правовата страна и демократично общество е неприемливо съдът да се капсулира, да се посвещава само на директната правораздавателна активност без да способства в границите на своите експертни познания за развиването на законодателството и всички сфери в публичния живот, които имат допир до правораздаване. Такава връзка и сега се поддържа.

" Големият водораздел сред връзката и нарушаване на правилото на разделяне на управляващите идва, когато представители на една власт стартират да въздействат върху взимането на решения в друга власт ", разясни Захарова.

По отношение на връзката с останалите съдилища, то тя уточни, че няма спънка съдиите, ръководителите на съдилища или който и да е правосъден орган да се свържат с нея и сътрудниците ѝ от Върховен касационен съд. Тя съобщи, че могат да се възстановят по-стари практики като да вземем за пример зонални разисквания на несъгласия и на въпроси от професионално естество, което би било от изгода и за магистратите, и за Върховен касационен съд, който по този начин ще се запознае с " живите проблеми на правораздаването ".

Що се отнася до състезанията, стана ясно, че визията ѝ за тях е по-различна от заложеното в закона. Става дума за основаването на способена и непрекъснато настояща комисия по атестирането, с задоволителен състав, която да обработва всички данни, нужни при кариерното развиване на всеки магистрат. Така ще може да се изготви способена, постоянна и обективна атестационна оценка. Ако това бъде направено, тогава може да се премине към омекотен метод на провеждането на състезанията – " посредством изработването на свободни места с евентуални претенденти, с една-две години напред като се наблюдават данните от комисията ".

" Не може и няма да имаме постоянна система за асортимент и назначение на магистрати по-високи позиции без да разгадаем устойчиво въпросът с атестирането ", уточни Захарова.

В отговор на въпроси на Олга Керелска, зам.-шефката на Върховен касационен съд изясни, че няма никаква спънка да се сътвори указател или система за тълкувателните решения, която ще улесни търсенето и осъществяването на информации. Добави, че няма проблем и аналитичното звено, което предлага да бъде основано във Върховен касационен съд, да прегледа тълкувателните решения на Гражданската гилдия, с цел да види дали има несъгласия в претекстовете им и по-късно да предложи тяхното премахване на общото заседание.

Галина Захарова разяснява и тематиката за селективната касация по Граждански процесуален кодекс, още веднъж наранена във въпрос на Керелска с оглед ограничението на достъпа до правораздаване. Според зам.-шефката на Върховен касационен съд тя безспорно препятства достъпа на жителите до правораздаване, само че този механизъм не е въведен инцидентно. Не познавам европейска касационна инстанция, в която достъпът до касационно обжалване и надзор на делата да не е стеснен, уточни Захарова. По думите ѝ касационен надзор би трябвало да има по най-тежките, най-сериозните и щекотливи от правна позиция каузи.

Атанаска Дишева пък изиска да разбере мнението на кандидатката по въпроса за измерването на натовареността. Галина Захарова съобщи, че във Върховен касационен съд не е осъществявано задълбочено и сложно проучване на натовареността на съдиите. А там активността е неповторима по типа и рода си, измерването би трябвало да е освен по брой и тип обсъждани каузи, а и по тяхната фактическа и правна трудност, както и да се отчетат другите действия на съдиите като да вземем за пример присъединяване им в тълкувателни каузи.

По думите ѝ системата не е съвършена. Видът, естеството и материята не може да бъде подценявани при определянето на натовареността, както и спомагателните действия. " За да вземем съответно решение за натовареността, най-важно е какъв брой време лишава осъществяването на избрана активност – както в активността за решение на съответен спор, по този начин и в активността по другите линии на уговорките на съдиите ", съобщи Захарова.

Пред Висш съдебен съвет Захарова застъпи визията, че административните ръководители не би следвало да има дисциплинарно-наказващи функционалности.

По мотив на запитване на Гергана Мутафова тя отхвърли визията, че би трябвало да има посланичество по равнища и по райони във Висш съдебен съвет и очерта профила на магистратите, които би трябвало да влизат в съвета. " На първо място би трябвало да имат високо потвърдено равнище на самостоятелност. Трябва да се отличават и с изявена подготвеност, с персонална честност. Трябва да са били близки с проблематиката на е-правосъдието и натовареността ", сподели Захарова.

Какъв ти ръководител ще бъдете – кабинетен или при вас ще може да се влиза по всевъзможни проблеми? Това я попита ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

" Бих била същият ръководител какъвто зам.-председател съм. Проблемите освен на сътрудниците от съда, това не предстои даже на подозрение, само че на всички сътрудници, които имат каквито и да е въпроси от моята подготвеност са били одобрявани постоянно със съпричастие и в границите на опциите си сме се стремели да спомагаме. И употребявам множествено, число, тъй като това важи и за тримата зам.-председатели на Върховен касационен съд ", отговори тя.

Чолаков сложи един въпрос, който повдига не за първи път – че в Наказателната гилдия на Върховен касационен съд съставите се дефинират по друг метод от Гражданската и Търговската колегии. Захарова отговори, че специфичното двойно инцидентно систематизиране в Наказателната гилдия е одобрена антикорупционна процедура и се посреща доста добре от обществеността и от ИВСС.

Председателят на Върховен административен съд я попита и по какъв начин ще дефинира заместниците си, поради, че в случай че бъде определена, Върховен касационен съд на процедура ще остане без зам.-председатели. " Правилен е методът съдиите да могат да изразят мнение кой желаят да ги подкрепя организационно и да работи с тях в непосредствена непосредственост. От моя позиция – настоявам, че бих могла да работя с всеки един от съдиите във Върховен касационен съд. Важното е какво е визията на самите сътрудници, да се очертаят личностите, на които те имат вяра ", отговори Захарова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР