Галактиката, често ни изненадва разни странни космически обекти, но една

...
Галактиката, често ни изненадва разни странни космически обекти, но една
Коментари Харесай

Космическо глухарче: Планета като захарен памук озадачи учените

Галактиката, постоянно ни изненадва всякакви странни галактически обекти, само че една екзопланета, открита на 1232 светлинни години от нас, е измежду най-странните до момента .

Това е WASP-193b и макар че е с съвсем 50 % по-голяма от Юпитер, тя е толкоз лека и пухкавa, че общата й компактност е сравнима с тази на захарен памук . Това е единствено една концепция повече от 1 % от плътността на Земята. Тя е като че ли галактическо глухарче... в случай че едно глухарче може да бъде планета.

WASP-193b exoplanet: The dandelion balloon of the universe


— ShiftDeleteGlobal (@ShiftDeleteEn)
„ Въпреки че сходни екзопланети не са нещо напълно нечувано, те несъмнено са необичайност и биха могли да ни оказват помощ да разберем по-добре планетарната еволюция “, показват от интернационалния екип, управителен от астронома Халид Баркауи от университета в Лиеж в Белгия.

Изучаването на всички странни и прелестни светове, които са някъде там, освен ни разрешава да контекстуализираме нашата Слънчева система, само че предлага опцията да надникнем към процеса на образуване и развиване на планетарните системи.

Газовите колоси покрай своите звезди са отлични за задачата инструмент, тъй като нашето схващане за образуването на планетите е, че те са се образували другаде и по-късно са мигрирали. Облъчването от звездата пък значи, че доста от тези светове се свиват.

WASP-193b е екзопланета, обикаляща към сходна на Слънцето звезда, наречена WASP-193. Тази звезда е към 1,1 пъти по-голяма от Слънцето и е с доста сходна температура и възраст. Но WASP-193b обикаля към звездата си по-близо, от която и да е от планетите в Слънчевата система.

Проучване за това по какъв начин светлината на звездата се трансформира, до момента в който екзопланетата се движи към нея, разрешило на Баркауи и сътрудниците му да изчислят радиуса и масата на WASP-193b. Радиусът й е към 1,46 пъти от този на Юпитер, само че масата му е необикновено дребна - единствено 0,139 пъти тази на Юпитер .

اكتشف كوكبًا خارج المجموعة الشمسية على بعد 1232 سنة ضوئية هو أحد أكثر الكواكب غرابة حتى.
اطلق عليه WASP-193b وعلى الرغم من أنه أكبر بنسبة 50 في المائة تقريبًا من كوكب ، إلا أنه خفيف ورقيق جدًا لدرجة أن كثافته الإجمالية يمكن مقارنتها بكثافة حلوى القطن.…
— شرف السفياني (@sharafalsofiani)
Благодарение на тези данни откривателите пресметнали плътността на екзопланетата - 0,059 грама на пространствен сантиметър . За съпоставяне, плътността на Земята е 5,51 грама на пространствен сантиметър, тази на Юпитер е 1,33 грама на пространствен сантиметър. Плътността на захарния памук е 0,05 грама на пространствен сантиметър.

Много малко други планети с сходна компактност са откривани до момента, с помощта на това обаче имаме някои догатки за това по какъв начин такива пухкави светове могат да съществуват. Близостта до звезда може да нагрее атмосферата, от което тя се раздува, изключително в случай че е най-вече построена от водород и хелий.

Но подобен свят сходен на WASP-193b би съществувал в този тип единствено няколко десетки милиона години , до момента в който звездата е още млада и по-гореща. Освен това топлината и ветровете от звездата биха могли много бързо да отстранен такава слаба атмосфера.

Така че това провокира някои въпроси. Смята се, че звездата е на възраст към 6 милиарда години. Освен в случай че няма някакъв механизъм за вътрешно стопляне на планетата, която да издува атмосферата й, следените свойства не могат да бъдат пресъздадени благодарение на комплицираните модели на планетарна еволюция.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР