Галактическият ореол около Млечния път е съставен основно от отломки,

...
Галактическият ореол около Млечния път е съставен основно от отломки,
Коментари Харесай

Сблъсък отпреди 10 милиарда години е оформил Млечния път

Галактическият ореол към Млечния път е формиран главно от парчета, идващи от нейния конфликт преди 10 милиарда години с вселена с маса 600 милиона пъти колкото слънчевата, оповестява Франс прес.

Астрономите отдавна се пробват да схванат дали Млечният път е бил "захранен " от няколко конфликти с дребни галактики или е бухнал при един единствен конфликт.

За да дадат отговор на този въпрос, астрономите са анализирали данните, събрани от европейския галактически телескоп Гая, изведен в орбита от Европейската галактическа организация през 2013 година Телескопът направи триизмерно картографиране на близо 1,7 милиарда звезди в нашата вселена, като за огромна част от тях оказа помощ и да се откри тяхното разстояние от Земята и тяхната скорост.

"Не чакахме, че множеството от звездите, които образуват ореола, имат общ генезис, споделя Амина Хелми, астроном от университета в Грьонинген в Холандия и съавтор на проучването, оповестено в научното издание "Нейчър ". Но се оказва, че те образуват една много хомогенна група, добавя тя. Освен това "техният химически почерк е несъмнено друг от този на звездите, произхождащи от Млечния път ", добавя тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Учените съумели да реконструират триизмерно идването на тези звезди с течение на времето. Така те са съумели да открият по какъв начин се е формирала нашата вселена и по какъв начин тя е еволюирала, споделя Ким Вен, астроном от Университета Виктория в Канада.

Амина Хелми и нейните сътрудници са съумели да открият, че конфликтът с другата вселена е станал преди 10 милиарда години, към 3,8 милиарда години след Големия гърмеж. Учените решили да нарекат другата вселена Гая-Енцелад в чест на телескопа Гая и на гръцкия митологичен колос Енцелад.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР