Гълъб Донев оглавява четвъртия служебен кабинет, назначен от Румен Радев.

...
Гълъб Донев оглавява четвъртия служебен кабинет, назначен от Румен Радев.
Коментари Харесай

Четвъртият служебен кабинет, назначен от Румен Радев, встъпва в длъжност

Гълъб Донев оглавява четвъртия длъжностен кабинет, назначен от Румен Радев. В 13:15 часа през днешния ден Кирил Петков ще съобщи премиерската щафета на служебния министър-председател.

Церемонията по приемствеността в изпълнителната власт ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет. След това властта ще бъде предадена и в обособените министерства.

Държавен вестник ще обнародва президентския декрет, с който с изключение на назначението на държавно управление с номер 100, се разпуска и 47-ото Народно заседание и се насрочват парламентарни избори на 2 октомври.

Гълъб Донев беше вицепремиер и длъжностен министър на труда и обществената политика в кабинетите през 2021 година Той ще има четирима вицепремиери по структурата на кабинета „ Петков”.

Вицепремиерите са Лазар Лазаров, който поема и обществената политика. Христо Алексиев, също познато име от предходен длъжностен кабинет, ще е вицепремиер по икономическите политика и министър на превоза. Иван Демерджиев, който управляваше защитата в предходния кабинет на Радев, в този момент е в ролята на вицепремиер по публичния ред и силов министър. Атанас Пеканов още веднъж е длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства.

На стола на Асен Василев в Министерство на финансите сяда Росица Велкова-Желева.

Димитър Стоянов, основен секретар на президентството, в този момент ще е длъжностен министър на защитата.

Асен Меджидиев ще поеме поста на длъжностен министър на опазването на здравето.

Иван Шишков, който беше основен проектант на община „ Триадица” и подаде оставка след гибелта на момче, ударено от токов удар от улична шахта, беше заместител на Виолета Комитова в предходния длъжностен кабинет. Сега ще бъде длъжностен министър на районното развиване и благоустройството.

Сашо Пенов ще е длъжностен министър на образованието и науката.

Николай Милков ще поеме Министерство на външните работи.

Депутатът от левицата Крум Зарков ще е длъжностен министър на правораздаването.

Велислав Минеков още веднъж ще бъде длъжностен министър на културата, както и в предходните две служебни държавни управления на Радев.

Росица Карамфилова-Благова ще е длъжностен министър на околната среда и водите.

Явор Гечев, който до в този момент два пъти беше заместник-министър в служебни кабинети на Радев, ще е титуляр в Министерство на земеделието.

Никола Стоянов ще поеме Министерството на стопанската система и промишлеността от досегашния вицепремиер и министър Корнелия Нинова.

Росен Христов, чиято визитка приказва за опит в енергийни компании, ще е длъжностен министър на енергетиката.

Александър Пулев ще седне на стола на Даниел Лорер в Министерство на нововъведенията и растежа.

Народният представител от „ Продължаваме промяната” в 47-ото Народно заседание Илин Димитров ще е длъжностен министър на туризма.

Весела Лечева, която бе народен представител в няколко Народното събрание и оглавяваше тогавашната Държавна организация за младежта и спорта, в този момент ще е длъжностен министър на младежта и спорта.

Георги Тодоров ще е длъжностен министър на електронното ръководство.

Антон Кутев, още веднъж ще е представител на държавното управление. Той бе консултант на служебния министър председател Стефан Янев и представител на двата служебни кабинета предходната година.

До тук се стигна откакто първата политическа мощ „ Продължаваме промяната “ не съумя да сформира кабинет с първия мандат, а от ГЕРБ-СДС го върнаха незабавно на президента. Третият мандат за сформиране на държавно управление президентът връчи на Българска социалистическа партия на 18 юли, само че и левицата не съумя да откри нито болшинство, нито съгласие по време на договарянията за него.

След като Народно събрание не съумя даже да дебатира по управническата стратегия, която бяха изготвили Българска социалистическа партия, Демократична България и „ Продължаваме промяната “ по време на първия мандат на Политическа партия, Корнелия Нинова и Георги Свиленски върнаха празна досието на Румен Радев на 28 юли.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР