Гадно копИле излезе Кирил Петков. Точно като в онзи филм

...
Гадно копИле излезе Кирил Петков. Точно като в онзи филм
Коментари Харесай

Виктор Иванов: Гадно ко**ле излезе Кирил Петков

Гадно копИле излезе Кирил Петков. Точно като в оня филм на Куентин Тарантино се оказа подготвен на всевъзможни мръсни номера да си реализира задачите. И продължава да хапе даже притиснат до стената.

А изгонването на 70-те съветски дипломати му е ослепително реализиране на задачите 3 в 1 – съумя да си върне на Елеонора Митрофанова за униженията в последните месеци, върна си и на Бойко Борисов за откраднатата победа към френското предложение и повдигането на ветото за Северна Македония. А като краен резултат реализира и много дълбока смяна – внесе бездънен ужас в мурзилките и сигурно направи живота на съветските хибридчици в България много по-труден. Или най-малко ги принуди да излязат на слънце да ги видят всички.

Да изгониш 70 съветски дипломати и чиновници на посолството вкупом си е много самоуверен и невиждан ход. Дотук макар вълната от изгонени руснаци от страните от Европейски Съюз от началото на войната в Украйна сходно нещо не бе правено в подобен мащаб. А даже Съединени американски щати се ограничиха да изгонят единствено 35 съветски дипломати, когато през 2016 година проведени от Москва хакери нападнаха изборите им. Ходът на Кирил Петков сигурно ще има влияние върху връзките на България с Русия за десетилетия напред. Като това, че тези връзки ще са неприятни не е безусловно неприятно нещо за България.

Изгонването на съветските дипломати в подобен мащаб обаче има доста по-голяма вътрешнополитическа тежест. И неслучайно е един от последните ходове на Петков като министър-председател, макар че както се оказа 70-те е било решено да бъдат изгонени още на 9 юни – седмици преди Слави Трифонов да разтури обединението. А това, че Корнелия Нинова се прави на неразбрала, си е неин проблем.

Една от главните задачи на Петков с гоненето на руснаците обаче е да изясни ясно на съветската посланичка Елеонора Митрофанова, че е пратена на задача в столица от Европейски Съюз, а не в някой централноазиатски стан.

През шестте си месеца като министър председател Петков непрекъснато бе заставен да се преценява с нервните и много просташки прояви на съветската посланичка Митрофанова. Която явно не схваща от добра дума, нещо типично за съветската дипломация в България още от времето на Казимир Ернрот и Александър Каулбарс. Заради съдружните си сътрудници от Българска социалистическа партия и опитите да поддържа някакви връзки с президента Румен Радев обаче Петков бе заставен да търпи да го назовават обществено „ евроатлантическа подлога “ и да мери деликатно думите си. Очевидно обаче не и да не помни обещанията си, че съветското посолство ще бъде понижено до броя дипломати, които поддържа България в Москва. До такава степен, че остави Митрофанова дори без готвач, който по нейните думи също ще се наложи да хване самолета за Русия в неделя.

Неслучайно оня ден Петков изненадващо се появи в Народното събрание, където нямаше никаква работа, само че бе единственото място с политически публицисти в този миг, и изпревари формалното оповестяване на гоненето на руснаците от Министерството на външните работи. В последна сметка отмъщението би трябвало да е персонално, с цел да достави наслаждение.

Освен персоналното възмездие към Митрофанова, а близки до Петков настояват, че той не не помни обидите, министър председателят реализира и второ вътрешнополитическо възмездие. Преди седмица водачът на ГЕРБ Бойко Борисов внезапно му открадна под носа успеха към френското предложение за Северна Македония, в което за първи път български претенции се извеждат като европейски приоритет. След идването на предлагането в София Борисов се възползва от сложната съдружна обстановка на Кирил Петков и внезапно реши, че той ще подвига ветото. Свика нещо, което той назовава брифинг, а в действителност е публицисти и депутати да слушат изказванията му без право на въпроси. И съобщи, че ветото пада. Минутки по-късно в туитър проведените от Борисов сътрудници в ЕНП като Манфред Вебер, комисарят Оливер Вархеи и кой ли още не почнаха да хвалят огромния евроатлантик Бойко. А албанският министър председател Еди Рама изпадна в шизофренното състояние да хвали Борисов и да кълне българите като цяло. Нищо че продълващото 2 години несъгласие против Северна Македония, от което пострада и Албания, беше наложено точно от Бойко Борисов.

След изгонването на 70 съветски дипломати едновременно обаче същинският евроатлантик още веднъж е Кирил Петков. А на Борисов към този момент ще му е доста мъчно да изясни на европейските си другари за какво в действителност смъква държавно управление с подобен министър председател и за какво отхвърля поддръжка в интерес на Москва. Още повече, че Петков ясно изясни в авторитетно издание като „ Гардиан “ какво се случва, в случай че той не успее да сформира нов кабинет – Радев ще върне България в съветската орбита, ще стартираме да купуваме съветски газ с рубли, а Украйна може умерено да не помни за българските боеприпаси, които получава през Полша. А съгласно хора както в ГЕРБ, по този начин и в „ Продължаваме промяната “ на Борисов към този момент му е обяснено задоволително ясно, че си лепва виновността за връщането на България в съветската орбита при развиване на подобен сюжет.

С изгонването на руснаците Кирил Петков принуди „ копейките “ и „ мурзилките “ в българската политика да се раздвижат и да излязат на ярко. И те го направиха – Българска социалистическа партия внезапно се отхвърли да договаря за държавно управление с Политическа партия, в случай че министър председателят ще се споделя Петков, хората на Слави Трифонов заговориха за заприказва по полските гари. Въпреки че в действителност Петков приказва напълно намерено за огромно орязване на съветските дипломати в България още от март, когато против него полетяха съветски снежни топки на Шипка. Но пък депутатът Станислав Балабанов е учил публицистика в телевизия 7/8, тъй че никой не може да чака бекграундът да му е мощната страна. Истинската изгода от гоненето обаче е, че в този момент, даже при предварителни избори и краткотрайно държавно управление на проруски настроения Румен Радев, на руснаците ще е много мъчно да си поддържат темпото на хибридни офанзиви. Защото нема хора.

А гадното копиле Кирил Петков ще отиде на избори към този момент като единствения искрено прозападен политик в България. Не е неприятно като за човек, на който му се смеят, че бил елементарен и некомпетентен в политиката.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР