Гадаенето - изкуството да се получи знание за бъдещето или

...
Гадаенето - изкуството да се получи знание за бъдещето или
Коментари Харесай

Пилета, урина, яйца - как римялните са гадаели

Гадаенето - изкуството да се получи познание за бъдещето или упътване посредством свръхестествени средства - е основна част от живота, религията и историята на римляните. Всъщност римският публицист Цицерон споделя, че Ромул, един от именитите създатели на Рим, е бил умел авгур (жрец, отговарящ за гадаенето). Когато Ромул следил небето за знак и видял идването на дванадесет " свещени птици от небето ", това било възприето като знак, че той би трябвало да ръководи.

По времето на Юлий Цезар през I в. прочие н. е. формалната римска гилдия на авгурите се състояла от шестнадесет от тези високо ценени мъже.

За римляните съвсем всичко е било евентуално предсказание или предсказване - обръщение от боговете, което би трябвало да бъде разчетено и разтълкувано от познавачите. Имало е по-известни форми на гадаене, като астрологията и пророчествата от известните Сибилински книги, само че знаменията са били виждани и в овчи дроб, кихане или смях.

Предстои да разгледаме шест от най-необичайните способи за гадаене, употребявани от античните римляни.

1. Пилетата

През 249 година пр.н.е. римският военачалник Клавдий Пулхер се приготвя за борба с картагенците край крайбрежията на Дрепана в Сицилия. Любопитен по какъв начин ще се развие тя, той се съветва с един от най-популярните способи за гадаене в римската войска - свещените пилета. Кокошките били разнасяни из целия прочут свят дружно с римските армии и флоти и били обгрижвани от чиновник, наименуван pullaris.

Процедурата се състояла в това, че на земята се разпръсвали няколко шепи зърно и пилетата се пускали на независимост. Ако пилетата се втурвали от клетките си и лакомо поглъщали зърното, това се приемало за чудесно предсказание и воюващите римляни предприемали атакуващи дейности. Ако обаче пилетата се колебаели дали да излязат или проявявали липса на интерес към зърното, това се считало за предизвестие, че борбата ще бъде изгубена и би трябвало да се заобикаля.

Пулхер направил тъкмо това и когато свещените пилета не отишли за зърното, той бил толкоз сърдит, че заповядал да ги хвърлят през борда на лодката му, заявявайки: " Ако не желаят да ядат, дано пият! ".

Римляните също употребявали нещо като метода на дъската за оуиджа при пилетата. На земята се начертавал кръг с букви, а върху всяка писмен знак се поставяло зърно. След това пилетата можели да напишат известие по реда, в който кълват зърното.

2. Човешко жертвоприношение

В Древен Рим сановник, наименуван харуспекс, имал за задача да прави гадания, като преглежда вътрешностите на жертвени животни, постоянно овчи черен дроб.

Съществувал обаче и надалеч по-зловещ способ, който римляните употребявали. Той е прочут като антропомантия или гадаене по човешки същества. Твърди се, че от време на време римляните са принасяли в жертва мъже, дами и деца с тази цел, макар че доказателствата за това не са безапелационни.

Процесът нормално включвал отваряне на гръдния панер на субекта, до момента в който е жив, и изваждане на органите му в избран ред, които се разчитали до гибелта му. Ужасяващото е, че жрецът, който прави жертвоприношението, като се изключи че учи цвета и формата на всеки орган, отбелязва и метода, по който жертвата крещи, по какъв начин кърви и по какъв начин се показват предсмъртните ѝ конвулсии. Тази информация се вземала и тълкувала за предсказания и знамения.

Твърди се, че известният като садист император от III в. Елагабал е бил практикуващ този способ. Твърди се, че Юлиан Отстъпник, император от 332 до 363 година, принесъл в жертва жена със личните си ръце в един храм, като я обесил във вериги и по-късно изтръгнал черния ѝ дроб.

3. Урина

Един от по-необичайните способи за римско гадаене е разчитането на урината. Това не е било неповторимо за Рим и потреблението му е било необятно публикувано в античния свят. Начините за пояснение на отпадната течност се различавали доста, като някои разчитали знаменията във усета или мириса на секрета, а други - в потока и цвета.

Един от методите, които римляните употребявали, бил да преглеждат мехурчетата. Субектът уринирал в камерен съд, след което наличието му било изследвано . Големите мехурчета, ситуирани на разстояние едно от друго, означавали шанс, по-специално идващо благосъстояние, до момента в който дребните и гъсто натъпкани мехурчета били неприятно предвещание и знак за приближаваща болест или гибел.

4. Гръм

За римляните съществена част от гадаенето е било гледането към небето. Аугурите излизали и сядали на хълмове, подготвени да гледат нагоре и да четат в небето послания от боговете. Това можело да бъде под формата на придвижване на ята птици, мълнии или формата и придвижването на облаците. Друга форма в тази категория е известна като бронтомантия. Това е гадаене посредством пояснение на гръмотевици и гръмотевични стихии.

В Древен Рим авгурите тълкували гръмотевиците в лявата част на небето като шанс, а гръмотевиците в дясната - като неприятно предвещание. Гръмотевиците са били тълкувани и като предвестител на гибелта с разнообразни смисли според от деня от седмицата. Неделята нормално е била сигнал за идна гибел на духовник или академик, понеделникът - на жена, сряда и четвъртък - на просяци и проститутки, петък - на държавници и генерали, а гръмотевиците в събота са били предвещание за по-безразборна опасност като чума или апетит.

5. Яйца

Римляните също употребявали яйца за гадаене - способ, прочут на окултистите като омантика.

Гадаенето по яйцата приемало доста разнообразни форми, само че един от известните способи бил да се пусне белтък от яйце във вряща вода и да се вършат предсказания по образувалите се форми. Хубавата кръгла маса показвала, че на хоризонта се задава женитба, а неправилната змиевидна форма се приемала за предизвестие за приближаваща заплаха.

Според един римски летописец бременната Ливия Друзила употребила яйце, с цел да предскаже пола на нероденото си дете. Тя инкубирала яйцето сред гърдите си, а когато то било готово да се излюпи, го държала в ръка. Пилето било момче и това показвало, че бебето ѝ ще бъде момче, което и станало.

Неразбитите яйца също по този начин били втривани в стомаха на бременните дами и по-късно се разчупвали. От суровото яйце се извеждали разнообразни смисли. Двойният жълтък да вземем за пример означавал близнаци.

6. Огледала

През Средновековието и в древността магическото изкуство " скрийнинг " е било необятно публикувано. Скрийнърите са били ясновидци, които са се взирали в огледало, кристална топка, вода или друга отразяваща повърхнина, с цел да предскажат бъдещето или да потърсят упътвания от тайнствен източник. В Древен Рим гадателите се наричали спекуларии, което е обвързвано с латинските думи за " огледало " и " виждам ".

Римският император Дидий Юлиан, който управлявал напролет на 193 година, се прочул с това, че употребявал огледало, с цел да предскаже изхода на една борба. Според Historia Augusta, римска историческа книга, Юлиан е работил с магьосници, с цел да извърши обред пред огледало, а едно момче е било доведено със задачата да разчете огледалото. Момчето видяло в огледалото падението на Юлиан и триумфа на Север, един от неговите противници. Това предсказване се оказало правилно, когато Север победил Юлиан и го умъртвил през юни 193 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР