Габрово. С проекта за 12 винено-кулинарни дестинации популяризираме вътрешността на

...
Габрово. С проекта за 12 винено-кулинарни дестинации популяризираме вътрешността на
Коментари Харесай

Зам.-министърът Ирена Георгиева: С винено-кулинарните дестинации популяризираме вътрешността на страната и удължаваме активните сезони

Габрово. С плана за 12 винено-кулинарни дестинации разпространяваме вътрешността на страната пред туристите. Той ще способства и за разширение крилата на сезона и привличане на повече гости отвън дейните месеци за пътувания. Това съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева на кръгла маса, която се организира в Габрово през днешния ден, оповестиха от Министерство на туризма . През месеците април и май 2018 година задграничните туристически визити у нас са повече от 1,24 млн., като се регистрира повишаване от 11,5 на 100 в съпоставяне със същия интервал година по-рано. Данните за крилата на сезона са доказателство, че поредната политика и самодейностите на министерството, измежду които е и планът за винените дестинации, дават резултат, разяснява зам.-министър Георгиева. От името на министър Николина Ангелкова тя съобщи, че за министерството е значимо взаимно с сектора и локалните управляващи да завършваме плана, с цел да бъде той в тяхна помощ при разпространение на туристическите обекти и земеделските артикули в районите.
Във форума участваха регионалният шеф на Габрово Невена Петкова, която приветства концепцията кръглата маса да е в Габрово, регионалният шеф на Велико Търново проф. доктор Любомира Попова, която предложения двете министерства за идващ конгрес, зам.-кметът на Габрово Нела Рачевиц, инж. Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното, и Малин Бистрин, представител на Министерството на туризма. Основен акцент на полемиката бяха две от дестинациите - „ Източна Тракия “ и „ Стари столици “. Инициативата е част от плана „ Сподели България “, който се създава взаимно от Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.
12-те винено-кулинарни дестинации са на територията на цялата страна. В тях са включени над 50 общини и над 100 туристически обекта. Дестинация „ Източна Тракия “ обгръща общините Стара Загора, Сливен, Ямбол и Карнобат и 8 емблематични туристически обекта в района, измежду които Неолитни жилища - Стара Загора, Карановска могила, Парк Сините камъни, Скален феномен Халката, Жеравна, Котел, Водопад Скока – Медвен и Крепост Маркели.
Другата дестинация, върху която бе фокусът през днешния ден, е една от най-дългите в плана, преминавайки през 7 общини. Това е „ Стари столици “, в която влизат Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Търговище, Плиска, Велики Преслав, Габрово. В нея са включени и 13 туристически обекта - историческите хълмове Царевец и Трапезица, Арбанаси, Хотнишка екопътека, Еменска екопътека, Даскалоливницата – Елена, Славейковото учебно заведение – Търговище, Шуменска цитадела, Мадарският конник, Осмарски скални манастири, Ханкрумски скални манастири, Плиска, Велики Преслав и Никополис пъкъл Иструм.
Нашите проекти са окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат оповестени през есента на тази година. След това те ще бъдат цифровизирани и качени на уеб страницата на двете ведомства, изясни зам.-министър Георгиева.
Предвиждаме припознатите от сектора и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria, която сега съдържа над 500 туристически обекта и се употребява от повече от 17 хиляди консуматори. Планира се одобрените от бизнеса и локалните общности дестинации да бъдат включени и в Годишната стратегия за Национална туристическа реклама през идната година.
Прогнозата на министерството е растежът на туристите през лятото да е към 5 на 100 по отношение на предходната година, когато у нас задграничните посетители бяха 5,3 млн., сподели още зам.-министър Георгиева. Резултатите за шестте месеца на 2018 година също са извънредно положителни. Над 3,6 млн. задгранични туристи са избрали дестинация България, което е растеж от 8,9% по отношение на интервала януари-юни 2017 година
Данните демонстрират, че сме на прав път в популяризирането на страната и одобряването й като туристическа дестинация в четири сезона. Трябва да търсим все по-иновативни артикули, с които да допълваме гамата на предлаганите услуги, уточни зам.-министър Георгиева. Тя изясни, че тъкмо самодейността за 12 винено-кулинарни дестинации може да бъдат в помощ и за развиването и популяризирането на по този начин наречения муден (слоу) туризъм. Неговата идея е обвързвана точно със опазване на традициите и културата, като се акцентира на локалната храна и на районните традиции. Те биха помогнали на туристите да се осведомят за присъщите виновност и храни в дадените региони. У нас към момента това е малко публикуван тип туризъм, само че в редица европейски страни е доста необятно създаден.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР