Габриела Големанска, БТАВчерашният ден, 16 януари 2023 г., ще остане

...
Габриела Големанска, БТАВчерашният ден, 16 януари 2023 г., ще остане
Коментари Харесай

Арестът на Матео Месина Денаро - повратен момент в борбата срещу мафията в Италия

Габриела Големанска, Българска телеграфна агенция

Вчерашният ден, 16 януари 2023 година, ще остане преломен в историята на битката на италианските управляващи с мафията. След 30-годишно укриване бе хванат Матео Месина Денаро, считан за основна фигура в сицилианската мафия „ Коза ностра ”. Темата през днешния ден е водеща за италианските издания и даже засенчи тази за кончината на италианската кинодива Джина Лолобриджида.

Кой е Матео Месина Денаро

Той е роден през 1962 година в град Кастелветрано, покрай Трапани, на остров Сицилия. Син е на мафиот и следва овреме пътя на татко си. Смята се, че на 15 години към този момент носи оръжие, а първото си ликвидиране е направил на 18 години. Кланът Кастелветрано, към който той принадлежи, е обвързван с клана Корлеонези от град Корлеоне, ръководен едно време от Салваторе „ Тото ” Рийна - Боса на босовете на „ Коза ностра ”, прочут с прозвището Звяра. Самият Месина Денаро е носел прякора Кльощавия. Той в никакъв случай не се е женил, само че имал две деца от извънбрачни връзки, за които съвсем нищо не е известно. Имал е низ от любовници. Една от тях бе наказана преди време поради това, че му е пособия да се укрие. А за друга се твърдеше, че той я е удушил, до момента в който е била бременна. Месина Денаро е обожател на скъпите дизайнерски облекла, първокласните слънчеви очила и часовниците " Ролекс ". Обичал е и скъпата и изискана храна и видеоигрите. При ареста му през вчерашния ден на ръката му е имало часовник на стойност 35 000 евро.

През годините Месина Денаро си построи репутацията на безсърдечен палач, който се хвалеше, че с труповете на жертвите му може да се изпълни цяло едно гробище. Той има 20 доживотни присъди, произнесени в негово неявяване, поради присъединяване му в низ от убийства. Месина Денаро е изиграл водеща роля в планирането на убийствата на двамата магистрати, подели война с мафията, Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Те бяха убити през 1992 година при бомбени атентати, като тогава тези закононарушения потресоха италианската общност, а управляващите ускориха битката с проведената престъпност. Смята се, че Месина Денаро е виновен и за последвалите бомбени атентати в Рим, Флоренция и Милано, лишили живота на през 1993 година на 10 души, като задачата им е била да бъдат накарани управляващите да се откажат от войната им със „ Коза ностра ”.

Месина Денаро е приет и за отговорен в организирането на отвличането на Джузепе Ди Матео, 12-годишния наследник на някогашен мафиот, който почнал да сътрудничи на управляващите. Целта на похищението била да се накара някогашният мафиот да не дава показания против мафията. Детето било държано в плен в продължение на две години при неприятни условия, местено на разнообразни места и най-после е било удушено, а тялото му разложено в киселина.

Как бе хванат Месина Денаро

Матео Месина Денаро стартира да се укрива през 1993 година след ареста на Тото Риина. Смята се, че той се е укривал на разнообразни места в страната, главно на остров Сицилия. Комуникирал е с околните и съратниците си главно с мафиотски бележки, наричани „ пицини ”. Полицията на няколко пъти е правила интервенции в Сицилия в опит да го залови, като по време на тях е попадала на негова преписка, в която той се описвал като „ почтен мъж, трансформирал честността в своя житейска философия и надяващ се да почине като почтен мъж ”. Очевидно схващането за почтеност на Месина Денаро много се е различавало от това на елементарните хора, отбелязва Ройтерс.

Месина Денаро също така неведнъж цитирал в писмата си Библията, само че и мисли от книгите на френския романист Даниел Пенак.

Като част от тактиката да бъде хванат, полицията последователно задържала хората от обкръжението му, поставяйки го в изолираност. За залавянето му са изиграли роля и подслушванията на телефонни диалози и на диалози сред мафиоти в пандиза. В един от тях починалият към този момент Тото Риина споделя, че протежето му Месина Денаро не се занимава с мафиотските каузи, както прилича, а се е захванал с вложения във вятърни паркове. „ Той е единственият, който може да направи нещо за мафията, тъй като е тъкмо момче и не прави нищо ”, жалвал се Риина на различен пандизчия.

Според италиански прокурори Месина Денаро в никакъв случай не е заемал поста на Бос на босовете в „ Коза ностра ”, сходно на Тото Риина или пък на наследника на Риина - Бернардо Провенцано, хванат през 2006 година. Месина Денаро е бил по-скоро началник на „ Коза ностра ” в Западна Сицилия, считат прокурорите.

Месина Денаро бе хванат в частната клиника „ Ла Мадалена ” в Палермо, където се е лекувал по подправеното име Андреа Бонафеде. Според източници той страдал от рак на дебелото черво. Вероятно той е бил болен от година. Под подправеното име той е имал публикуван формален документ за идентичност и данъчен номер. Арестът на Месина Денаро стана ден, откакто на 15 януари преди 30 години, бе арестуван Тото Риина.

Смята се, че Месина Денаро е напускал през годините Италия и че преди няколко години е бил и в Марсилия за интервенция.

През времето, през което той бе търсен, негови родственици бяха наказани поради връзки с мафията. Сред тях бяха една от неговите сестри и неговият брат.

Най-дълго укривалият се мафиот ли беше Месина Денаро?

Отговорът на този въпрос е „ Не ”. Той си играеше на „ котка и мишка ” с управляващите в продължение на 30 години. Но рекордьор в тази тенденция бе босът на „ Коза ностра ” след ареста на Тото Риина – Бернардо Провенцано. Той бе задържан през 2006 година след 38-годишно укриване. Самият Риина пък бягаше от управляващите в продължение на 23 години. Риина бе задържан в апартамент в Палермо, а Провенцано във плантация покрай град Корлеоне. И двамата огромни босове към този момент не са сред живите. Те бяха държани в строго охраняван затвор, където в този момент ще отиде евентуално и Месина Денаро. Провенцано умря през 2016 година, а Риина през 2017 година.

Какви бяха реакциите на политиците на ареста на Месина Денаро

В предизборната си стратегия и в програмната си тирада пред Народното събрание министър председателят Джорджа Мелони бе сложила като един от целите на ръководството си битката с мафията. Вчера тя съобщи по отношение на ареста на Месина Денаро, че „ това е една огромна победа на страната, която демонстрира, че тя не се предава пред мафията ”. Но след това предизвести: „ Ние не сме спечелили войната, ние не сме победили мафията, само че тази борба (ареста на на Месина Денаро – бел. ред.) беше една борба, чието продобиване беше от значително значение. Това беше тежък удар за проведената престъпност ”.

В дълъг пост в профила си във Facebook Мелони също по този начин благодари на полицията, по-специално на карабинерите, на националната прокуратура за битка с мафията и на прокуратурата на Палермо за залавянето на Месина Денаро. Освен това Мелони напомни, че битката с проведената престъпност ще остане приоритет за нейното държавното управление и че една от първите ограничения на кабинета беше за стягане на режима на доживотните присъди за наказани за сходни закононарушения.

Мелони също така отпътува през вчерашния ден за Палермо, с цел да изтъкне и значимостта на ареста на Месина Денаро. В основния град на Сицилия министър председателят се срещна с окръжния прокурор на Палермо Маурицио Де Лучия и с представители на полицейските сили, взели участие в залавянето на Месина Денаро. Мелони посети и мястото, на което бе осъществен атентатът против Джовани Фалконе, в който починаха с изключение на него и неговата брачна половинка и тримата служители на реда, които ги охраняваха. Бомбеният атентат против Фалконе и антуража му, останал в историята под името „ атентата от Капачи ”, бе осъществен през май 1992 година в региона на град Капачи, на сектор от автомагистрала 29. Днес край пътя се издига монумент, пред който през вчерашния ден Мелони се преклони.

Италианският президент Серджо Матарела също приветства ареста на Месина Денаро и благодари на полицията и на карабинерите по време на телефонни диалози с вътрешния министър Матео Пиантедози и с ръководителя на карабинерите в Палермо Паскуале Анджелосанто.

 

Самият Матарела доста добре знае какво е да попаднеш под ударите на мафията. Неговият брат Пиерсанти Матарела бе погубен от „ Коза ностра ”, до момента в който беше регионален шеф на Сицилия. Той бе убит в колата си през 1980 година и се твърди, че това закононарушение е подтикнало Серджо Матарела да влезе в политиката.

Италианският публицист и публицист Роберто Савиано, който се укрива от мафията поради разкритията, които прави в книгите си, съобщи: „ През всички тези години Месина Денаро не е напускал дома си. Подобно на всички босове, той беше на място, на което всеки знаеше, че може да го откри ”, което бе възприето и като укор към управляващите, че не са съумели да задържан Месина Денаро по-рано.

Марио Мори, някогашният началник на карабинерите, съобщи, че ерата на структурираната и проведената мафия в Сицилия е завършила. „ Някои региони ще останат инфектирани с културата на мафията, само че „ Коза ностра ” към този момент няма да съществува ”, акцентира той.

Според криминоложката Анна Серджи " Месина Денаро е правоприемник на отминалата ера на историческата огромна власт на „ Коза ностра ”. Той е последният най-неуловим и най-заклет сицилиански мафиот, който управляващите не успяваха да заловят ", добавя тя.

Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет, намира за необикновено, че Месина Денаро е бил в Палермо, където е можело да се натъкне във всеки миг на силите на реда.

Окръжният прокурор на Палермо Маурицио Де Лучия пък разказа Месина Денаро като „ действен началник на „ Коза ностра ”, разполагащ със серия от контакти и стопански запаси. Той увери, че карцерът му ще помогне да се намерят отговори на някои закононарушения, останали до момента неразкрити. И даде обещание, че силите на реда и правосъдните управляващи няма да спрат дотук, а ще създадат всичко, с цел да извадят нескрито истината за закононарушенията на „ Коза ностра ”.

Според Джовани Гуарино, елементарен гражданин на Палермо, вчерашният ден е краят на „ Коза ностра ”. Една страница най-сетне е била обърната, а с мафията е завършено. „ Свърши се със остарялата мафия, която извършваше убийства едно след друго, сложили на колене тази страна ”, споделя той.

Но Маурицио Де Лучия не е подобен оптимист. Окръжният прокурор на Палермо счита, че е явно, че мафията не е победена. „ Най-сериозната неточност е да се мисли, че мачът е завършил, тъй като не е завършил ”, споделя той.

Някои съвпадения

Италиански медии се стопират и върху някои съвпадения по отношение на ареста на Месина Денаро. Името „ Денаро ” (Denaro) значи на италиански „ пари ”. А подправеното име на Месина Денаро – „ Бонафеде ” (Bonafede) значи „ доброжелателност ”.

Месина Денаро бе задържан ден след рождения ден на премиера Джорджа Мелони, която на 15 януари навърши 46 години. И това породи някои мнения, че карцерът е самобитен подарък за напъните на държавното управление в битката с проведената престъпност.

Какво е бъдещето за „ Коза ностра ” след ареста на Месина Денаро

Според някои специалисти Месина Денаро в последните години не е бил толкоз авторитетен в „ Коза ностра ”. Освен това самата сицилианска мафия е към този момент не е най-опасната в Италия, а и по света, където към този момент се постанова калабрийската мафия „ Ндрангета ”, показват ДПА и Асошиейтед прес. Сега „ Ндрангета ” е една от най-влиятелните в света на трафикантите на кокаин. Причината за това е, че „ Ндрангета ” е по-базирана на фамилните връзки, което понижава риска нейни членове в даден миг да се предадат на управляващите и да стартират да сътрудничат с тях, както се случи с членове на „ Коза ностра ”.

Но „ Коза ностра ” продължава да се занимава с трафик на дрога, а и съумява да проникне до процедурите за търгове за публични поръчки или пък да изнудва дребните бизнеси, отбелязва Асошиейтед прес. Но несъмнено карцерът на Месина Денаро бе огромен удар за нея, допълват специалистите, представени от ДПА.

Арестът на Месина Денаро пристигна и в миг, в който една от водещите тематики в Италия е тази за прехващането на телефонни диалози за потребностите на следствията. Министърът на правораздаването Карло Нордио има желание да вкара надзор върху несъразмерното потребление на това средство, както и върху приключването на прехванати диалози в медиите. Самата Мелони счита, че сходно прехващане е необикновено средство, с което разполагат правосъдните управляващи, само че би трябвало да бъдат лимитирани злоупотребите с него.

Тя акцентира, че прехванати диалози в хода на следствията, които нямат директно отношение към разследваните незаконни действия, изтичат в медиите и това би трябвало да се предотврати. Според Нордио прехванати диалози в хода на следствия се употребяват след това за персонални удари по репутацията на някои хора в Италия. Но доста представители на правосъдната система са срещу тези декларирани планове на министъра и в този момент по отношение на ареста на Месина Денаро напомнят, че прехващането на диалози е било значим детайл в напъните, довели до задържането му, показва АНСА.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР