Габриела Думитру трябваше да се пенсионира преди години. Вместо това

...
Габриела Думитру трябваше да се пенсионира преди години. Вместо това
Коментари Харесай

Криза в румънските болници: вдигането на заплатите не успява да спре емиграцията

Габриела Думитру трябваше да се пенсионира преди години. Вместо това тя работи повече от всеки път. 65-годишната жена е едната половина от екипа от двама лекари в неонатологията в Слобозия, град, намиращ се на към два часа път от румънската столица Букурещ, споделя " Гардиън ".

Думитру изкарва три или четири 24-часови смени на седмица, по време на които, когато може, дремва за към час. Нейният сътрудник е на 75 и публично се е пенсионирал преди 15 години. Те правят работа като за четирима или петима лекари, израждайки почти 1200 бебета на година и грижейки се за родените с проблеми.

Неонатологията в Слобозия е образец за по-голямата рецесия в Румъния, където през последното десетилетие хиляди лекари и медицински сестри напуснаха поради по-високи заплати в Западна Европа. А те са единствено дребна част от големия поток хора, напускащи Централна и Източна Европа, където държавните управления пробват да се оправят с последствията от загубата на доста от най-талантливите си младежи. Според скорошно изследване над 50% от румънците са обезпокоени за резултата от емиграцията върху страната. Това е най-високият % измежду включените в проучването страни.

Около 3.4 милиона румънци са напуснали в десетилетието след присъединението към Европейски Съюз, сподели изследване на румънски бизнес водачи. По данни на здравното министерство 43 хиляди лекари са отпътували за същия интервал. В същото време разбор на основаната в Съединени американски щати неправителствена организация Population Reference Bureau сочи, че румънското население ще намалее с 22% до 2050 година - най-резкият спад в международен проект, поради комбинацията от емиграция, висока смъртност и ниска раждаемост. Прогнозата за България също е тревожна.

В окръг Яломинца, на който Слобозия е столица, 44% от всички позиции за лекари са свободни съгласно най-скорошната статистика на здравното министерство. В страната свободните места са 26%, което значи, че

Румъния заплаща за образованието на лекари, които по-късно напущат.

Думитру споделя, че през ноември в неонатологията на Слобозия е трябвало да пристигна нов доктор, откакто болничното заведение финансирала престоя в болничното заведение в Букурещ за образование за работата. Кандидатът обаче просто изчезнала, откакто приключила образованието си, което не се случвало за пръв път.

Държавният секретар по изключителните обстановки, доктор Раед Арафат, разяснява, че първата мигрантска вълна е била преди присъединението на страната към Европейски Съюз през 2007 година, като доста медицински сестри заминавали за Италия. " Тогава загубихме целия си контингент от медицински сестри в град Търгу Муреш в границите на две години, по-късно обучихме нови и незабавно загубихме половината от тях. "

Нещата в действителност се утежниха по време на икономическата рецесия година след присъединението към Европейски Съюз. " Изгубихме лекари, които мислехме, че в никакъв случай няма да изоставен, най-висококвалифицираните ", споделя Арафат. По думите му страната страда изключително доста от липса на анестезиолози и лекари в незабавната помощ.

Еврочленството сътвори големи благоприятни условия за надарени млади румънци да пътуват, учат и работят в Западна Европа. В опит да спре приключването на медицински експерти държавното управление удвои заплатите в бранша през последната година, само че опитите да бъдат арестувани надарените хора са изключително сложни в провинцията, където икономическият капацитет е стеснен.

Не единствено висококвалифицираните служащи напущат

страната. " Три милиона румънци са отпътували за чужбина, като доста от тях са с ниска подготовка, така и така щеше да има доста висока безработица в провинцията ", разяснява Кристиян Гинеа, вицепрезидент на съюза " Да спасим Румъния ". " Истинската покруса е, че системата не се трансформира задоволително, с цел да ги притегли още веднъж ", добавя той. Неговата партия възнамерява да води акция за европейските избори с лозунга " Ще върнем децата ви ".

Правителството се надява, че увеличените заплати в здравния бранш ще бъдат основни в битката против приключването на експерти, само че към този момент резултатите не са обещаващи. По-рано тази година министърът на образованието Екатерина Андронеску сподели, че 10 хиляди лекари са напуснали Румъния през 2017 и 2018 година

Кълин Попеску-Търичану, ръководител на румънския сенат, се надява, че Брекзит ще даде тласък на румънските лекари и сестри, работещи във Англия, да се върнат вкъщи. " По-голямата част от хората, напуснали страната, го направиха по стопански аргументи ", споделя той, акцентирайки, че държавното управление одобри фрапантно нарастване на заплатите, с цел да спре това придвижване, само че резултатите към този момент не са впечатляващи.

Според Арафат страната може да бъде сигурна, че хората към този момент няма да напущат за пари, само че системата е цялостна с ненужна администрация и даже докторите да желаят да се върнат, може да би трябвало да чакат с месеци поради документите.

В Слабозия Думитру признава, че изискванията за работа в болничното заведение са се подобрили доста спрямо наследената от комунизма ужасна обстановка през 90-те години. Тя приветства и нарастването на заплатите. Но счита, че парите не са всичко: " Сега имаме цялото належащо съоръжение и заплатите се подвигнаха. Но не става въпрос единствено за пари, би трябвало да променим безусловно всичко, в това число и манталитета в обществото. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР