Габриела (23 г.) и Стефани (22 г.) Стоеви записаха изключителен

...
Габриела (23 г.) и Стефани (22 г.) Стоеви записаха изключителен
Коментари Харесай

Бадминтон звездите Габи и Стефани Стоеви: Всичко освен златото бе провал!

Габриела (23 г.) и Стефани (22 г.) Стоеви записаха извънреден триумф на европейското състезание в Уелва (Исп). Хасковлийките завоюваха по решителен метод златните медали в конкуренцията при двойките, без да изгубят нито сет. Година по-рано те отстъпиха на финала. Сега българките, които са 12-и в международната класация, пометоха конкуренцията. Специално за читателите на " България Днес " Габриела и Стефани описаха за най-големия триумф в техните кариери.

- Как мина надпреварата за вас?
- Габриела: Отвън личеше, че е елементарно, само че не беше по този начин. Нашите най-големи съпернички от Дания, които ни победиха на финала през предходната година, се отхвърлиха, и всички прожектори се насочиха към нас. Хората чакаха да сме първи. Имаше напрежение. Фокусирахме се напълно върху играта. Това способства за купата. През двете седмици преди европейското работихме крепко. Заложихме на физическата подготовка, с цел да издържим всички мачове до дъно.
- Стефани: Битката беше на психическо равнище. Знаехме, че сме едни от фаворитките за купата, даже преди датчанките да се откажат. Това беше най-голямата цел за годината. Казахме си, че в случай че не я реализираме, това ще бъде доста тежко. Гледахме да играем мач за мач. Не мислехме за финала и купата.

- Бяхте ли подготвени за реванш против датчанките Камила Ритер Юл и Кристина Педерсен, които на олимпиадата в Рио завоюваха сребърните медали?
- Габриела: Бяхме разочаровани, тъй като се отхвърлиха от шампионата. Искахме да играем с тях на финала.

- Как оценявате достижението, съпоставено с предходни ваши триумфи?
- Габриела: Това е една от най-големите ни победи. Отдавна искахме златото. В началото на 2018 година си казахме, че това е нашата година. Бяхме си споделили, че отиваме за купата. Всичко останало щеше да е неуспех, без значение дали бяхме взели бронз или сребро.
- Стефани: Титлата ще помогне да имаме повече самочувствие на корта. Ние сме потвърдили, че сме измежду най-хубавите в света. Побеждавали сме топсъперничките от Азия. Имаме потребност още малко да поработим върху душeвността, с цел да може на по-големите шампионати от ранга на международен шампионат или олимпиада да бием по този начин, както на европейското във всичките пет кръга.

- Какво още би трябвало да подобрите, с цел да се борите за медалите на олимпиадата в Токио?
- Стефани: С треньора сме говорили за това ментално равнище. В техническо отношение сме съвсем на равнището на азиатките, които са водещите състезателки.

- Какви са вашите последващи тествания?
- Габриела: През уикенда ще имаме плейофи във френското клубно състезание. След това идва и международното. Целта ни е да влезем в Топ 10 на международната класация. Ако може да участваме и във финалния шампионат в Китай, където играят най-хубавите осем на планетата.

- Кога стартира борбата за олимпийски квоти?
- Габриела: Квалификациите започват през май 2019 година и завършват през май 2020 година Ще се борим за 13 места от континентите Азия и Европа. Отделно още три места се дават като уайлд кард на други страни. Имаме положителни позиции все още в ранглистата. Надяваме се да ги запазим и да играем в Токио.
- Стефани: Ще бъде яростна борба сред Европа и Азия. Нашата цел е да се класираме и този път да създадем нещо огромно на олимпиадата. Догодина ще се фокусираме напълно върху квалификационния интервал.

- Участвахте и в мощното индийско състезание, само че в разнообразни тимове със Стефани. Откога не се бяхте разделяли?
- Габриела: За пръв път в нашата кариера не бяхме дружно. В шампионата на Индия участваха най-хубавите в света. Беше необичайно да сме разграничени, само че беше огромен триумф, че ни поканиха. Надяваме се отново да играем там.

- Преди няколко години бяхте споделили, че се замисляте дали да не играете за друга страна поради проблеми с финансите. Сега всичко наред ли е с обезпечаването?
- Габриела: Засега нямаме никакви проблеми. Ние се готвим във Франция с нашия треньор Михаил Попов, като цяло живеем тук. Всичко върви по проект, както сме го начертали.
- Стефани: Много се надяваме този триумф да помогне за повече известност на бадминтона. Хубаво е и медиите да отразяват нашия спорт, а децата да се възпламенят и да тръгнат по нашите стъпки. Винаги е прелестно, в случай че още една българска двойка влезе в борба с топтимовете от Азия и Европа.

- Миналата година не попаднахте в Топ 10 на най-хубавите български спортисти. Засегнахте ли се от неналичието на самопризнание?
- Не бяхме афектирани, а сюрпризирани. Не единствено ние не попаднахме в десетката. Имаше борци, които бяха спечелили медали през 2017-а и също ги нямаше.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР