Гъбички има не само в гората. За съжаление такива има

...
Гъбички има не само в гората. За съжаление такива има
Коментари Харесай

С тези бабини съвети ще убиете гъбичките по краката и ноктите!

Гъбички има освен в гората. За страдание такива има и по нашите крайници. Обикновено ги назоваваме гъбички по ноктите. Може да е необичайно, само че е реалност – човешките гъбички по структурата си съвсем не се разграничават от своите горски събратя, написа girl.bg. Лекарите назовават гъбичните болести микоза, а при увреждане на ноктите – онихомикоза. Как да се борим с този незабележим и неизмеримо витален зложелател?

Гъбичната зараза е извънредно издръжлива и може да ни изненада на всички места – в публичната баня, в басейна, във фитнес залата, даже на плажа. Но най-разпространеното място, където бихме могли да пипнем гъбички, е вкъщи, от членовете на фамилията. Около 60 на 100 от заразяванията стават точно по този метод. Една люспичка кожа с гъбички, останала върху общата хавлиена забрадка или върху облекла и обувки, е задоволителна, с цел да се засели невидимият зложелател и върху вашите крайници. Но не е единствено това. Веднага щом ви нападне, той стартира да се развъжда. Гъбичките ядат от кожата Какво се случва, когато гъбичките се настанят върху кожата и под ноктите ни?
Те безусловно стартират “да си похапват” и се държат като паразити.

И това е забавно: Накиснете краката си в тази вана и ще се отървете от всички отрови във вашето тяло! - четете тази и още потребни вести на zdrave.to

При тях усетите са изборни. Например увреждането на ноктите се провокира главно от гъбички, които се назовават дерматофити или дерматомицети. Това са антропофилни гъбички, които се разделят на два съществени типа – червен трихофитон и интердигитален трихофитон.

Първият тип гъбички повреждат нокътните пластинки както на краката, по този начин и на ръцете, а също така и всички сектори гладка кожа. Вторият тип повреждат единствено ноктите на първия и петия пръст на краката и кожата сред третия и четвъртия пръст. Те в никакъв случай не повреждат китките. Краката, повредени от гъбички, наподобяват по този начин, че болните се стесняват да ги покажат. През лятото вървят със затворени обувки, а гъбичките единствено това и чакат – те обичат влагата. Тъй като болестта стартира с увреждане на гладката кожа, освен ноктите наподобяват неприятно и непривлекателно. Ако човек има някакви контузии или цепнатини сред пръстите, това е удобно за попадане на гъбички на тези места и за развиване на болестта. В гънките на ходилото се появява сърбеж. Ако лекуването не стартира в точния момент, гъбичките се популяризират и върху нокътните пластинки. Те стартират да се трансформират – уголемяват се и под ноктите се появява рехава маса.
Или пък назад, ноктите стават тънки и се срастват добре с нокътното легълце в региона на предното цилиндърче. Цветът им също се трансформира – те потъмняват или се оцветяват в жълтеникав или сивкав цвят. Такива признаци би трябвало незабавно да изострят вниманието ви. Трябва да знаете, че не е наложително изменените нокти на ръцете и стъпалата да имат гъбичен темперамент. Съществува заболяване, наречено дистрофия на ноктите, а изменение може да се появи и при кожни, вътрешни или професионални болести, както и при нарушавания в ендокринната система и витаминния баланс. Затова първото, което би трябвало да извършите, е да изясните дали вашето заболяване е гъбично, или не.

Полезно за всички: ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ

Много хора години наред се изтезават от гъбички, тествали са доста средства, само че войната се води с изменчив триумф. Затова на първо време ще ви препоръчаме някои простички правила. Ако сте били на публично място, незабавно по-късно измийте краката си със мощна бликам вода, изтрийте ги със суха забрадка и ги намажете с противогъбичен препарат. По-сложно е обаче, в случай че боледува някой от фамилията ви. Трябва доста добре да обработвате чехлите, обувките, джапанките, които са били в досег със инфектирани повърхности. А чорапите и терлиците можете да изгладите, откакто сте ги изпрали. Това е задоволително, не е нужно да ги преварявате. По време на лекуването би трябвало да обуете памучни домашни чехли. Трябва да обработвате обувките си с дезинфекциращи средства, които могат да се купят от аптеката.

ЛЕЧЕНИЕТО Е ПРОДЪЛЖИТЕЛНО

Лечението може да продължи от три месеца до година и половина. Затова преди началото му безусловно би трябвало да изследвате функционалността на черния си дроб. Взема се кръв от вената и се изследват чернодробните проби, също по този начин се дефинира билирубинът и бъбречните ферменти. Ако всички индикатори са в нормата, може да се предприеме лекуване. Ако увреждането на нокътните пластинки е по цялата им повърхност, в това число и в зоната към тях, се назначава противогъбичен препарат с общо деяние.

Съвременните препарати са високоефикасни, някои от тях са скъпи, само че има и напълно налични. Едни са за ежедневно приемане, други се ползват с спиране. При начални форми на болестта можете да се ограничите с локално лекуване посредством разтвори и мехлеми, а също и с противогъбични лакове. При по-дълбоко увреждане на нокътните пластини се организира комбинирано лекуване, т.е. съчетаване на противогъбични препарати, които се одобряват вътрешно, с външно лекуване. Всяка вечер или през вечер на местата се нанася мас, в състава на който влиза размекващо средство. След това нокътната пластинка се почиства с пиличка. Помнете, че мехлемите са ефикасни единствено при сложна терапия. Това значи, че би трябвало най-много да разчитате и да започнете лекуването с таблетки, а мехлемът да е съпътстващо средство. Лекарят ще ви назначи най-подходящото за вас лекуване.

КАК съдебна експертиза ПРАВИ ТЕРАПИЯ С ДОМАШНИ СРЕДСТВА?

Достатъчно е обувките да се обработват един път месечно В домашни условия можете да употребявате 40-процентен разтвор на оцетна киселина (не трапезен оцет, а есенция). Тя се разрежда съвсем на половина с вода и с получения разтвор се намазват вътрешните повърхности на обувките и стелките. След това обувката се завива в найлонов плик и се държи не по-малко от две-три денонощия. Изсушава се, проветрява се и към този момент се счита за дезинфекцирана. През целия курс на лекуване на един член от фамилията е задоволително обувките да се обработят един път месечно.

Може да се употребява и 25-процентов разтвор на формалин, който от време на време се продава в подготвен тип в аптеките, само че по-често се случва да се взема с рецепта. Не забравяйте, че ваната вкъщи би трябвало да бъде с доста чисти стени и дъно. Съществуват доста и ефикасни средства за разчистване на вана. Маникюрните ножици се дезинфекцират, като се потапят в алкохол и по-късно се обгарят на пламък. При най-малкото съмнение търсете доктор Ако сте разкрили гъбички у себе си, най-добре незабавно се обърнете към доктор в кожно-венерическия диспансер, с цел да ви създадат проучване. То се състои в следното. Вземат се частици от нокътната пластинка, а в случай че се наложи и от гладката кожа и се преглеждат под микроскоп за вероятно съществуване на гъбички. Ако се наложи, се прави второ проучване – прави се посев от стърготинката на ноктите в хранителна среда, с цел да се дефинира какъв е съответният възбудител. След това лекарят дефинира какъв способ на лекуване да приложи на болния, с цел да излекува нокътните пластинки. Той също по този начин преценя дали доколко е повредена нокътната пластинка – дали е уголемена или изтъняла, дали е повредена цялата нокътна повърхност, или единствено част от нея. И естествено, би трябвало да се запознае с общото положение на организма – да вземем за пример има ли съществуване на някакви съпътстващи болести.

Изпитано през вековете

ГЪБИЧКИ Пожарна охрана КРАКАТА 1.

През първата вечер болните места се намазват с йод. На втората се прави примес от 1 супена лъжица хума и 4-5 счукани скилидки чесън и местата се натриват с нея. 2. Три стръка невен се накисват в половин литър мощна ракия за 21 дни. 4 супени лъжици от получения извлек се сипват в 3 л вода и краката се киснат в нея за 10 минути.

ГЪБИЧКИ Пожарна охрана НОКТИТЕ

200 г лучени люспи се заливат с половин литър водка или ракия. Сместа се оставя да кисне на топло място в продължение на 14 дни и се прецежда. След топла баня с получената настойка вечер болните места се мажат с противогъбичен мас.

САМОЛЕЧЕНИЕТО САМО ЩЕ ВЛОШИ СЪСТОЯНИЕТО

Може ли да се излекува гъбично заболяване на ноктите независимо, без да се търси лекарска помощ? Росен Марков – Разград Преди да предприемете лекуване, би трябвало да се убедите, че в действителност имате такова заболяване. Точната диагноза може да сложи единствено експерт на основата на лабораторни проучвания. Той би трябвало да подбере самостоятелно медикаментозно лекуване според от типа гъбички и от вашите самостоятелни особености. Самолечението единствено ще утежни положението ви.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР