- Г-н Попов, вече станаха известни параметрите на общата национална

...
- Г-н Попов, вече станаха известни параметрите на общата национална
Коментари Харесай

Тодор Попов: Община Пазарджик предприема енергоефективни мер...

- Г-н Попов, към този момент станаха известни параметрите на общата национална рамка в частта за българските общини. Какъв е Вашият прочит – какви средства са планувани за община Пазарджик?

- Като цяло виждаме повишаване в бюджетните ни взаимоотношения с централния бюджет, тук разтварям една скоба, в случай че несъмнено, този бюджет бъде признат в същата форма, са планувани към 82 милиона лв. - взаимоотношения с централния бюджет, като делегираните от страната действия ще бъдат в размер на 71 639 000 лева, общата изравнителна дотация се усилва с към 600 хиляди лв. и става 7 700 000 лева Зимното поддържане остава в съвсем същите параметри – 259 000 лева и финансовите разноски се усилват с към 500 хиляди лв., като от 1 898 000 лева стават 2 472 000 лева, което можем да оценим със знака плюс, един мъничък плюс, само че въпреки всичко плюс! Другото огромно наше терзание като община е обвързвано не с огромните, а с големите разноски на енергоносителите, които има заплаха тази година да бъдат за българските общини нещото, което ще взриви техните бюджети.

- Бихте ли бил по-конкретен, какъв е размерът на нарастването на сметката за електрическата енергия?

- Справката, която е пред мен, демонстрира, че през декември 2020 година Община Пазарджик е платила 219 829 лв. ток. А за декември 2021 година платихме 692 780. Скокът е от 220 хиляди лв. на 700 хиляди лв.. Увеличението е от близо 500 хиляди лв., което е, меко казано, нонсенс. Ако това се резервира на годишна база, значи, че Община Пазарджик, която за 2021 година е платила към 2 милиона лв. за електрическа енергия, за 2022 година ще би трябвало да заплати към 8 милиона лв.. Ние тези 6 милиона лв. от кое място да ги вземем?! Да увеличим локалните налози и такси с 200%?! Не виждам коя община това ще го направи. А и какво сме отговорни общините, че страната в лицето на регулаторите и всички виновни институции, включително на другите министерски препоръки и министрите на енергетиката, са позволили такова фрапантно нарастване на електрическата енергия. Отварям една скоба – сега сме без съвсем никаква поддръжка! Защото тази поддръжка от 110 лева или 90 лева без Данък добавена стойност за мегаватчас не стига. Ако приемем, че действително нарастването е 300%, това ще ни покрие 30%. Останалите 270% нарастване остават. А и тези ограничения с обезщетителни механизми са до време. На 1-ви април мораториумът пада, а това значи, че всички ние, в това число и битовите консуматори, ще плащаме три пъти повече. Моето терзание е от неналичието на ясна философия и стратегия, тъй че да предвидим и преценим по какъв начин да се оправяме със обстановката. Това са базисни неща, с цел да могат да действат обществените системи.

Още есента споделих, че дребните общини ще имат проблем с заплащането на тока, по този начин и стана. Не желая да съм неприятен оракул, само че в случай че това положение продължи по същия метод, без страната да намерения за някакво базисно ценообразуване във връзка с всички общини, аз се притеснявам, че освен дребните, само че и огромните общини ще имат проблем с заплащането на сметките за електрическа енергия и газ. А дребните освен ще имат режим на тока, ами няма да имат ток, тъй като няма да имат пари на база на опциите за локални доходи. Тук не приказваме за политически пристрастия, а за прагматични решения.

Искам да ви уверя, че община Пазарджик ще направи всичко допустимо, с цел да не подлага своите жители на мрачевина. Читалищата не могат да оцелеят без помощ, детските градини не могат да оцелеят без помощ, учебните заведения - също.

- Увеличението на електрическата енергия ли е главното предизвикателство, пред което са изправени общините през тази година?

- Да, само че за жалост не е единствено това. През 2022 година сме изправени пред още нови две провокации – нарастването на минималната работна заплата, както и повишението на горивата, което към този момент е реалност, за жалост. Всички компании, които са снабдители на Общината, ще изискат актуализация на техните взаимоотношения на база на инфлационния показател и ние няма по какъв начин да им откажем. Тази година ще се наложи да даваме повече пари за това. Затова за мен най-голямото предизвикателство остава енергийният разход – ток и газ.

- Какви ограничения ще предприемате, с цел да избегнете изключване на уличното осветяване?

- Единственият метод да лимитираме потреблението на ток е да създадем следното: в града половината улично осветяване е към този момент LED осветяване, по тази причина още идната седмица пускаме публичната поръчка за останалата част – въз основата на ЕСКО контракта, който беше гласуван на декемврийското съвещание на Общинския съвет. Ще потърсим сътрудник, който да смени за негова сметка с енергоефективни всички останали лампи – те са към 3500 на брой. Инвестицията е близо 1,5 милиона лв.. От икономиите на ток за идващите 5 години ние ще му възстановим този разход. Като резултатът, по калкулации от предходната година е 300 хиляди лв. икономии, а при тези цени на тока могат да стигнат и до 500 хиляди лв.. От идващия месец започваме интензивно да разпореждаме и проучване за обитаемоте места, като ще обявим същата процедура за всички обитаеми места. До края на годината би трябвало да сме сменили всички улични лампи с енергоспестяващи и да снижим с 50% разхода за улично осветяване.

Днес обсъждахме с господин Кожухаров, господин Петров, господин Гайдаров и ръководителите на всички общински мероприятия обстановката и взехме решение да създадем проучване и на всички лампи в детските градини и учебните заведения и да ги подменим с енергоспестяващи. Защото огромният разход в детските градини е от осветяване и от кухните, където се подготвя храната. А другият огромен проблем ще пристигна в обществените услуги. Там разноските също са се нараснали три пъти. Това са държавно делегирани действия и парите ще им стигнат доникъде на годината при настоящето финансиране. И това е за всички общини. Всичко това го споделям с изключителна угриженост и терзание. Това е дневният ред на обществото – икономическата, енергийната и коронавирус рецесията. Ако още малко останем пасивни по преодоляването на първите две, може да има много пагубни последствия. Затова моят зов е доста отговорно всички, от които това зависи, да стартират да дават решения. Трябва да имаме предвидимост.

Питайте и бизнеса, питайте и общините - никой не споделя междинната за годината цена на тока, с цел да може всеки да си направи сметката от кое място ще икономисва. Ако това не го забележим и след месец, аз се притеснявам, че казусът на българските общини ще стане сериозен. В момента 60-70 общини стопират уличното осветяване, само че броят им се усилва всекидневно. Ако не се вземат ограничения до два месеца ще останат да светят единствено най-големите общини и то с доста условности, тъй като няма планувани средства. Ние сме в парадоксалната обстановка три месеца да работим с бюджета за предходната година и получаваме дотация на база на миналогодишните планове, само че от този момент до момента разноските са скочили в пъти – доставката на храни и хранителни артикули, на самун. А ние разполагаме с един бюджет, който е три пъти по-малък от действителностите.

- Къде, съгласно Вас, е решението на тези проблеми и по какъв начин може да се излезе от тази рецесия?

- Трябва да е ясно, че даже и да има спад в цената на електрическата енергия, тя отново няма да е на равнищата от преди нарастването. Затова всички ние би трябвало да се приспособяваме към новите действителности, свързани с цените на енергоносителите. И да сме доста по-енергийно ефикасни. Затова се връщам на тематиката за енергоефективността на постройките. При 2000 ремонтирани здания в страната се видя с какъв брой доста падна потреблението на електрическа енергия. Ако създадем енергийната успеваемост на всички здания и имаме тактика по какъв брой здания ще се вършат годишно, ще имаме в пъти по-малко общ разход на страната. А по тази стратегия нищо не се споделя към този момент цяла година. И Плана за възобновяване и резистентност продължаваме да го чакаме. Четири държавни управления се смениха. Идеята беше да се влеят в стопанската система бързоликвидни пари от Европа. Ние от тази година сме в идващия планов интервал - 2021-2027 – по кое време общините ще пишем планове?! Кога ще ги изпълняваме?!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР