Г-н Цветанов, преди повече от година в СТУДИО БАНКЕРЪ“ прогнозирахте,

...
Г-н Цветанов, преди повече от година в СТУДИО БАНКЕРЪ“ прогнозирахте,
Коментари Харесай

Благодарение на Борисов Русия преподчини България

Г-н Цветанов, преди повече от година в „ СТУДИО БАНКЕРЪ “ прогнозирахте, че на идващите избори ГЕРБ ще получи към 500 000 гласа. Дни преди вота продължавате ли да смятате по този начин?

Продължавам, като виждам, че ГЕРБ са изключително мобилизирани да си обезпечат по-голяма електорална поддръжка посредством други начини. Предполагам, че тези дейности могат да им донесат още не повече от стотина хиляди гласа, тъй че да доближат най-много 600 хиляди. Без инструмента на страха, те щяха да са на плануваното от мен число. Притеснителното е, че заканите към този момент са стигнали до степен, невероятна за страна от Европейски Съюз. Със зам.-председателя Вълнев се връщаме от срещи в Силистра, Шуменско, Русенско – на всички места страхът е голям. Но аз имам вяра в мъдростта на хората и желанието за смяна.

Шокиран ли е господин Вълнев от тази позабравена за него наша политическа реалност?

Изненадан е от това, което вижда. А вижда съществено обезлюдяване, изключително в дребните обитаеми места. В община Доспат, където е минало неговото детство, през днешния ден феодализмът е голям. Затова най-важно в този момент е българските жители да преодолеят страха. Включително и този - от ежедневно заливащите ни данни за провалите от коронавирус вълната в третия локдаун. Тук е мястото да се запитаме: дали държавното управление не целеше тъкмо това, което се случва? Само преди 20 дни Борисов персонално разпореди на здравния министър да вкара демократичен метод.

С немаловажната добавка - колкото и да са заболелите, отваряме заведенията.

А от 1 април пускаме и нощните заведения. Това бе популистки ход, който пренебрегва гласа на лекарското съсловие. Министърът на опазването на здравето също носи виновност, че се съгласи с популизма. Ресторантьори и хотелиери заредиха своите обекти и 10 дни по-късно всичко още веднъж беше затворено. Сега обстановката е сериозна и това ще намали изборната интензивност за вота. Може би това беше задачата. Управляващите удължаваха мандата си, с цел да усилват ежедневно недостига. Ще бъде доста мъчно на всяко последващо държавно управление да ръководи стопанската система в това положение на страната.

Има ли съображение хипотезата, че посредством основаване на „ минно поле “ ГЕРБ приготвя сдаване на властта и компрометиране на идващия кабинет?

През 2009 година участвах интензивно в предизборната акция на ГЕРБ и всички ние констатирахме недобрата икономическа политика на Тройната коалиция, в изискванията на тежката финансова рецесия от 2008 година. Тогава критикувахме ръководещите, че не са оставили нужния буфер, който да компенсира бизнеса. В момента сме в същата серпантина. Борисов не научи, че след привършване на мандата би трябвало да оставиш страната финансово постоянна и с уважавани от жителите институции. Имаме бюджет със повишени доходи и разноски, планувани при работеща стопанска система. Сега приходната част е мощно лимитирана. След втория локдаун доста бизнеси колабират и закриват. А има градове, в които над 60% от стопанската система е туризъм - да вземем за пример Велико Търново, където аз съм лидер на листа. Въпреки всичко това ние - " Републиканци за България ", заявяваме изрично, че след изборите не предвиждаме смяна на плоския налог. Искаме обаче да разтеглим обсега на патентния налог – административната тежест основава спомагателна неспособност на дребния фамилен бизнес да оцелее. Изборите ще приключат, само че в новия парламент би трябвало да има неща, към които всички да се консолидираме. Основен акцент ни е и електронното ръководство - в него няма лява и дясна политика, има бистрота, гаранции за подкрепяне на бизнеса и за понижаване на корупционния напън.

Електронното ръководство ще удари по дребната и междинна корупция, само че едрата ще си остане неосветена в задкулисието.

Имаме решение и за едрата корупция. На първо място, да се приключи порочната процедура от последната година и половина с държавното дружество „ Автомагистрали “, където се заобикаляше Законът за публичните поръчки и големи суми се насочваха към обръчи от компании, близки до ръководещите. В момента даже предплатено се подписват нови сходни контракти. Няма конкуренция, няма качество. Такива контракти би трябвало да минават първо през парламентарно дискутиране. Ако се върнем на „ Турски поток “, това беше най-големият обир на пари от българския поданик - над 3 милиарда лв.. Разходите няма да бъдат възобновени от директните такси. Този план не извършва главната си функционалност - така наречен диверсификация, тъй като не направиха даже разклонения в страната. Просто задоволихме съветските ползи. Сърбия ще получава по-евтин газ от България.

Говорите за съветски зависимости. Какъв е скрития баланс сред икономическите дейности на държавното управление на Борисов и дейното антикремълско говорене в предизборния интервал? Главният прокурор съпостави софийската интервенция „ Тайфун “ с „ Кеймбриджката петорка “, а всеки, който е попрочел знае, че хората към Ким Филби бяха забъркани в едни от най-мащабните събития на предишното столетие. Съразмерно ли е това?

Ние подкрепихме българските институции в битката против намесата във вътрешните ни работи. Но да погледнем политическите решения на кабинета „ Борисов 3 “ от последните 2 години. Борисов осъществя фантазията на всички, които имаха интерес Русия да участва повече в България.

„ Турски поток “ е един от детайлите – беше построен за година и половина, а интерконекторната връзка сред Гърция и България, която може да обезпечи действителна диверсификация и да попречи на съветските упоритости в региона, към този момент 11 години не е приключена.

В Черноморския район: не може министър председателят да приказва за платноходки, в случай, че след анексирането на Крим, цялостната обстановка в Черно море е изцяло изменена в интерес на Русия.

Много значимо е, че България загуби своето водачество, което закупи по натурален метод по време на Председателството на Съвета на Европейски Съюз. Тогава ние интензивно говорехме по тематиката Западни Балкани, само че след това отстъпихме и с тези си дейности на процедура подведохме Евросъюза. България не търси разговора, а борбата със Северна Македония. Което още веднъж задоволява съветските ползи.

Не сме дейни и в самодейността „ Три морета “, обхващаща страни от Прибалтика, Черноморието и Адриатика. Когато с Павел Вълнев бяхме във Вашингтон научихме, че и Гърция се причислява към тази система за сигурност, а в това време изпуснахме водачеството в района - за сметка на Гърция и Румъния.

Русия извърши задачата си да преподчини България. И когато приказваме за шпионски кавги, да погледнем политическите решения, които са били в услуга навръх Москва.

Виждаме два радикално противоположни проекта в българо-руските връзки сега.

Точно по този начин. България би трябвало да има доста ясна позиция, която кореспондира с позицията на страните членки на Европейски Съюз и да има мощно стратегическо партньорство със Съединени американски щати. Къде беше позицията на премиера в тази ситуация „ Скрипал “ и каква беше тя по случая „ Навални “? Борисов единствено маркира и приказва за тишината от президентската институция, само че не споделя какво вършат той и неговата партия. Ние сме за страна с правила. Искаме да влезем в мощен парламент, с полемики и надзор. Когато управляваш през днешния ден, би трябвало да знаеш, че на следващия ден ще дойдат други.

Склонни ли сте да предизвиквате в новия парламент основаването на анкетна комисия за следствие на работата на настоящето държавно управление?

Това ще бъде наложително. То даже е в полза на самата ГЕРБ. Истината би трябвало да излезе нескрито. Дисбалансите се получиха в третия мандат на Борисов. Всички институции са преподчинени на един човек.

Каква интензивност очаквате на изборите?

Засилващата се зараза в локдаун ме кара да чакам не повече от 40% интензивност, което не е добре. По време на митингите настройката на хората беше за близо 60% присъединяване във вота.

Нови избори са вероятни още тази година и е добре те да се проведат по нови правила. Не е ли жизненоважно за политическата ни система първото деяние в новия парламент да бъде преработката на изборното законодателство – с цел да се внесе бистрота в процеса и да се подсигурява присъединяване на над 2 млн. българи зад граница в политическия живот?

Още на консултациите при президента сме създали своите оферти, които бяха неглижирани от Борисов. Настояваме за гласоподаване по пощата - Румъния го приложи с висока успеваемост. Притесняваме се от ниска интензивност, както и от операции в секциите и „ Информационно обслужване “. Българите не имат вяра в прозрачността на изборния развой.

По време на акцията имаше случай сред вас и Алексей Петров. Като напън ли го окачествявате?

По време на партийни събития отвън София имаше провокации, очевидно Борисов употребява сходни механизми на въздействие. Тези прояви бяха отразявани доста щадящо от множеството медии. Прави ми усещане, че в доста от листите си Движение за права и свободи залага на ГЕРБ като втори тим. Симбиозата на доста места е цялостна.

Не поставяте под подозрение влизането на " Републиканци за България " в Народното събрание. На какъв брой % разчитате при предстояща от Вас интензивност от 40 на 100?

Между 8 и 12 %!

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР