Г-н Тодоров, управляваното от вас министерство, заедно с МВР, е

...
Г-н Тодоров, управляваното от вас министерство, заедно с МВР, е
Коментари Харесай

Служебното правителство ще сведе нерегламентирания вот до нулата

Г-н Тодоров, ръководеното от вас министерство, дружно с Министерство на вътрешните работи, е с решаващо значение за честното протичане на изборния развой. На какъв стадий са процедурите, които ще подсигуряват, че машините за гласоподаване дават отговор на техническите условия за хардуер и програмен продукт, избрани от ЦИК?

- Нашето министерство има характерна роля в изборния развой и като част от служебния кабинет имаме задачата да осигурим провеждането на почтени и свободни избори. След като ЦИК ни даде тестови машини с конфигуриран програмен продукт и конфигуриран хардуер, ние ще осигурим следена среда и взаимно с специалисти от Института по стандартизация и Института по метрология ще създадем удостоверяването на техническата валидност на машините. Едва по-късно ЦИК ще съобщи машините на изборните секции.

Вижте цялото видео от изявлението с Георги Тодоров :

 

Това същите машини от предходните избори ли са?

- Да, това са машините от последните избори.

МЕУ ли поема генералната отговорност за положението на машините?

- Точно по този начин. ЦИК има друга задача – тя е управителната конструкция, която организира изборите.

Преди основаването на МЕУ коя институция поемаше тези функционалности?

- Държавната организация „ Електронно ръководство “, която от началото на 2022 година е МЕУ.

Не е ясно до каква степен въпросът е важен, само че към него пораждат доста мнения: " Защо верният термин е засвидетелствуване, а не сертификация на машините и за какво се спекулира толкоз по тематиката? "

- Законовият термин е засвидетелствуване. А ние сме последователи на спазването на законите. По никакъв метод не се отклоняваме от изборните правила.

Най-интересни за гласоподавателите са новите електронни услуги, които МЕУ пуска особено за изборите. Какви удобства оферирате на жителите?

- Много значимо е да осигурим убеденост и успокоение у жителите, че изборите ще бъдат транспарантни и почтени. МЕУ дава четири услуги на жителите, които им икономисват и време, и административни спънки, и пари. През портала за административни услуги на министерството към този момент може да се прави регистриране в изборни описи по сегашен адрес. Възможно е и електронно заявление за гласоподаване с преносима изборна урна. Също и заявление за корекция на неточности в изборните описи. Не на последно място и електронно заявление за регистриране в изборен лист. Тези четири услуги към този момент са налични.

Въпросът с адресните регистрации е изключително значим, тъй като към този момент популацията се разказва в изборните описи по непрекъснат адрес и на предходни избори се получаваха към 1 млн. „ мъртви души “, което предизвикваше и мощни подозрения в честността на вота, и благоприятни условия за огромни операции. Може ли този проблем да бъде преодолян с  новите електронни услуги, които предоставяте?

- Разбира се. Това е задачата на тези услуги – да не може жителите да бъдат лишени от изконното им право на избор. Услугите към този момент се употребяват интензивно.

Значи ли това, че към този момент има инструмент за справяне с „ мъртвите души “, които от три десетилетия дефинират в известна степен ръководството на страната?

- Трудно можем да приказваме за „ мъртви души “ през днешния ден. Ако установим такива, ще сигнализираме неотложно.

В положение ли е МЕУ да ги откри?

- Говоря за служебния кабинет като цяло.

Според някои калкулации, българите в чужбина са милион и половина и умерено - посредством гласоподаване - биха могли да трансформират коренно образа на страната. Какво оферирате на тези наши сънародници в актуалната предизборна обстановка?

- От години се шуми за отдалечено гласоподаване отвън секциите. Това е план, който започва през 2017 година по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “. Можем да се похвалим, че безусловно преди дни приключихме с техническата спецификация на този план и следва да обявим социална поръчка за пилотна система. Периодът за създаване е година и пет месеца. След това ще се преценят рисковете и преимуществата.

Основните форми за корист с гласове са няколко - манипулиран, следен, корпоративен и платен избор. Доколко МЕУ може да взе участие в елиминирането на тези практики?

- МЕУ работи в тясно съдействие с Министерство на вътрешните работи във връзка с упоменатите хипотези. Има задоволително инструментариум за преграждане на такива благоприятни условия. Искам да уверя българските жители, че за честността на идните избори се поставят безпределно доста старания – ще се опитаме като държавно управление да сведем нерегламентирания избор до нулата.

Машинният избор дава ли благоприятни условия за внезапно намаляване на недействителните вотове, по този начин присъщи при хартиеното гласоподаване?

- Възможно е и при машинното гласоподаване да има избран брой недействителни бюлетини. Но сигурно няма да са в такива количества. От друга страна, след привършване на изборния ден всички партии, неправителствени организации и жители ще имат опция да следят процеса по култивиране и преброяване на вота.

Съществуват подозрение за сходството сред подаването на машинния избор и хартиените изрезки от гласуването, така наречен „ квитанции “. Ще има ли промени във връзка с този проблем?

- Ще се работи в сходство с разпоредбите на ЦИК и Изборният кодекс.

Може ли в бъдеще МЕУ да изиграе някаква роля в унифицирането на броя на действителните гласоподаватели? Между описите на ГРАО и данните на Национален статистически институт има разлика от близо милион. Това е голямо противоречие, което поражда и подхранва доста подозрения за злоупотреби.

- Ако в действителност има такива огромни разминавания, те би трябвало да бъдат отстранени. Но казусът би трябвало да бъде обект на по-задълбочен разбор.

В някои от министерствата породиха тежки спорове сред служебни министри и предшествениците им. Каква оценка давате вие на работата на някогашния министър Божанов?

- МЕУ е младо министерство, още е бебе, по този начин да се каже. Все още не е построено административно, даже битово-комунално. Предшественикът ми Божанов е стартирал значително неща и считам, че няма потребност от радикални промени. Осигурили сме последователност. Безсмислено е хубавите неща да отиват в кошчето.

Футуристика ли е електронното гласоподаване за българите у нас и зад граница? По електронен път може да се банкират милиони, а жителите не могат да подават гласа си виртуално. Защо?

- Може би към момента като общество не сме построили доверие в тази процедура.

Хора от финтех бранша декларират, че сега електронното гласоподаване софтуерно е изцяло постижимо и у нас.

- У нас евентуално ще стане като с растежа на дете – ще минем през преболедуване и създаване на имунитет, с цел да стане устойчива концепцията.

Смятате, че казусът е по-скоро психически, в сравнение с софтуерен?

- И двете. Трябва да бъдат обезпечени надеждни отбрани на персоналните данни и да се отстрани опцията един гласоподавател да гласоподава повече от един път.

Проблем ли е за страната да издаде безвъзмездни електронни подписи на всички български жители, в случай че това е решението на задачата?

- Ако Изборният кодекс го разреши, евентуално ще се случи.

Примерът с Естония, която излезе дружно с нас от Източния блок и с немного средства стана международен водач в електронното ръководство, към този момент стана прост. Вие смятате ли, че в обозримо бъдеще България може да влезе в листата на нациите с съвременна електронна администрация?

- Естония е светлият лъч и флагманът в електронното ръководство. България за последните десетина години не можа да доближи това равнище.

Въпреки че съгласно разнообразни калкулации към този момент имаме няколко изхарчени милиарда в тази посока...

- В зората на електронното ръководство у нас имаше огромна опозиция от всички държавни и общински органи. Но това бе изживяно. Администрациите споделят свои електронни регистри, с цел да пестят време на жителите, което е от изгода и за цялата ни стопанска система. Времето към този момент е по-ценно от парите.

Вярно ли е, че обособени институции и администрации са изграждали несъвместими между тях електронни системи и по този начин са изхарчени неефикасно големи средства?

- С това се сблъсках още преди 8 година – системата на една община не си приказва със системата на друга. Защото са изграждани от разнообразни разработчици. Това е единствено илюстрация.

Във връзка с въпроса за построяването на цялостна електронна администрация, докога България ще има министерство на електронното ръководство?

- Интересен въпрос. Докато има потребност от политики в региона на електронното ръководство.

Години или десетилетия ни чакат?

- Надявам се не десетилетия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР