Г-н Темиртай Избастин, ръководител на дипломатическата мисия на Република Казахстан

...
Г-н Темиртай Избастин, ръководител на дипломатическата мисия на Република Казахстан
Коментари Харесай

Посланикът на Казахстан в България: Двустранното търговско-икономическо развитие продължава да се разгръща

Г-н Темиртай Избастин, началник на дипломатическата задача на Република Казахстан даде малко изявление.

Разкажете в резюме на търговско-икономическите връзки сред България и Казахстан?

Казахстанско-българското търговско-икономическо развиване продължава да се разпростира. По данни на статистиката на Казахстан, през 2018 година търговията сред Казахстан и България сформира 213,1 млн. $, или 2 пъти повече от 2016 година (109,6 млн. долара).

За интервала 2005-2018 година брутният приток на вложенията в Република Казахстан от директните вложители от България сформира близо 40 млн. $. За същия интервал брутният приток на директните вложения в Република България от Казахстан сформира близо 12,3 млн. $.

Радвам се да отбележа, че ред български компании към този момент от доста години работят в Казахстан и не престават да влагат в нови планове. В Казахстан са зарегистрирани близо 100 предприятия с присъединяване на български капитал в разнообразни сфери.

Днес Казахстан открива нови благоприятни условия за преференциално правене на бизнес. Затова ние отделяме изключително внимание на активизиране на икономическите връзки сред нашите страни и търсене на нови бизнес сътрудници от България.

Вашата страна е много млада. Казахстан закупи своята самостоятелност през 1991 година. През този интервал от време Казахстан интензивно извършва вътрешнодържавните си стратегии по развиването на бизнеса, взе участие в разнообразни интернационалните мероприятия за популяризация на страната като преференциална дестинация за вложение. Кажете, постоянно ли би трябвало да се сблъсквате с разнообразни стандарти?

Като млада страна, която неотдавна стартира своя самостоятелен път на развиване, постоянно се сблъскваме с разнообразни стандарти.

Първи стандарт – това е дребен пазар, с население 18 милиона души.

Това можеше да се твърди при започване на построяването на нашата страна. Но през днешния ден, с помощта на многовекторната политика, ограничения за икономическа интеграция с околните страни, фирмите, които работят в Казахстан, имат достъп към пазар, наброяващ повече от 500 милиона души, включително: население на прикаспийските страни - 150 милиона, централно азиатските страни – 50 млн., Западен Китай – 300 млн.

В същото време има достъп до пазара на Евразийския стопански съюз за 180 млн. души.

Вторият стандарт – слаба транспортна инфраструктура заради неявяване на изход на море.

Отсътствие на изход на море може да се преодолее, ние разработихме проект и на процедура работим по него. През годините на своята самостоятелност Казахстан построи стотици хиляди километра автомобилни пътища с твърдо асфалтово покритие.

На този стадий ние продължаваме да развиваме нашето пристанище в Актау.

На 11 август 2018 година в Каспийско море бе намерено ново пристанище „ Курък” – най-краткият път за товари от Югоизточна и Централна Азия, Урал и Сибир към Транскаспийския кулоар. Паромният комплекс включва водна акватория, стоманен път и автомагистрали. Пропусквателната дарба е 7 милиона тона товари на година.

През Казахстан минава мултимодалният Евразийски транспортен кулоар, включващ 5 железопътни и 6 автомобилни интернационалните маршрута, включително модерна трансконтинентална автомагистрала „ Западна Европа – Западен Китай”.

Те свързват Китай и други страни от Азия с Европа, през Русия, Каспийско и Черно море, а също по този начин с Иран и Турция.

Нашите транспортни коридори разрешават да се доставят товари от Азия - порт Лянюнган, Китай, в Европа - порт Дуйсбург, Германия, или назад примерно за 10-15 дни, което е 2-3 пъти по-бързо, в сравнение с по море.

Повече от 70% трансконтинентални маршрута са в Казахстан. През последното десетилетие Казахстан влага близо 30 милиарда щатски $ в транспортната инфраструктура, а към 2020 година – още в допълнение 8,4 милиарда щатски $.

Третият стандарт е приравняване на икономическото развиване на Казахстан към други страни от Централна Азия.

Казахстан е водач измежду другите страни от Централна Азия по равнището на развиване и мощ на стопанската система. По данни на Световната банка, през 2018 година година по размер на Брутният вътрешен продукт измежду 194 страни Казахстан зае 55 място. Повече от половината на общия размер на Брутният вътрешен продукт на централноазиатския район е на Казахстан.

По оптимистични прогнози, средногодишният растеж на Брутният вътрешен продукт през 2019 година ще сформира 4,5 %.

Казахстан през днешния ден – това са нови благоприятни условия и голям капацитет за преференциално правене на бизнес.

Постоянно се организира работа по възстановяване на капиталовия климат, отбрана правата на вложителите.

Либерализира се законодателството в областта на предприемачеството.

Казахстан е преди всичко измежду страните от Оперативно-наблюдателно дело по привлечени вложения на глава от популацията.

След 5 години непрекъсната взаимна работа с Организацията за икономическо съдействие и развиване предходната година Казахстан встъпи в Комитет по вложения на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и стана 48-ма страна, включила се към декларацията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за интернационалните вложения и многонационални предприятия. Казахстан е единствен член на комитета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от централноазиатските страни.

В Световния рейтинг „ Doing Business” Казахстан зае 28-мо място от 190 страни, а по индикатор „ отбрана на миноритарни инвеститори” – 1-о место. Република е включена в категория на страни, където правенето на бизнес е „ доста лесно”.

А в рейтинга на световния показател на конкурентоспособност на Световния стопански конгрес в края на 2018 година Казахстан е на 57-о място от 137 страни.

Действително, в Казахстан има положителни вероятности за вложение и за правене на бизнес. Привличане на вложенията е значим детайл в развиването на стопанската система на всяка страна. Всяка страна в това отношение се старае да покаже на евентуални задгранични вложители своите неповторими благоприятни условия и особености. Какви ограничения подхваща Казахстан за привличане на вложители?

Държавната поддръжка на вложенията се прави от Министерството на външните работи на Казахстан, Акционерно сдружение „ Национална компания „ KAZAKH INVEST” и други упълномощени органи.

В същото време, „ KAZAKH INVEST” дава цялостна гама услуги на правилото „ едно гише” за поддръжка на капиталови планове от концепция до реализация.

В сходство с Предприемаческия кодекс на Република Казахстан има следните ограничения за държавна поддръжка за вложения:

освобождение от мита при импорт на:

софтуерно съоръжение - за периода на капиталовия контракт, само че не повече от 5 години от датата на регистрацията на капиталовия договор;

съставни елементи към софтуерното съоръжение - за периода на капиталовия контракт, само че не повече от 5 години от датата на регистрацията на капиталовия договор;

аварийни елементи за софтуерното съоръжение – дава се на казахстански юридически лица за период до 5 години според от размера на вложенията във закрепени активи;

първични материали и (или) материали – за период от 5 години от деня на въвеждане в употреба на закрепените активи по работна стратегия.

държавни натурални грантове (безвъзмездна помощ) - това е мерка за държавна поддръжка, по която след приключване периода на капиталовия контракт при изискване, че вложителят е извършил своите капиталови задължения, на него се дава за краткотрайно гратис прилагане имуществото на Казахстан.

Също по този начин за осъществяване на активност по реализация на капиталов план на казахстанско юридическо лице се дава имот за краткотрайно гратис прилагане, с следващо безплатно прекачване на собствеността или се дава право на прилагане на земята.

Максимален размер държавните натурални грантове е не повече от 30% от размера на вложенията във закрепени активи на казахстанското юридическо лице.

освобождение от налози: корпоративно подоходно облагане, налог върху земята, налог върху имуществото, Данък добавена стойност.

капиталови дотации се дават безплатно и окончателно на казахстанско юридическо лице с решение на Правителството на Република Казахстан при сключване на капиталов контракт за вложения в размер не по-малко от 5 милиона месечни разчетни индикатори. Изключение: капиталови предпочитани планове по разширение и/или възобновяване на настоящите производства.

Размерът на дотацията е до 30% от цената на строителни работи и покупка на съоръжение, без Данък добавена стойност и акцизи, които са планувани в работната стратегия на капиталовия контракт.

Как в Казахстан стоят нещата с визовия режим и има ли спомагателни улеснения за осъществяване на капиталова активност в Казахстан?

Има и други ограничения за държавна капиталова поддръжка.

С цел поддръжка на икономическото съдействие, започвайки от януари 2017 година Казахстан вкара 30-дневен безвизов режим с 45 страни в света, включително с България. Освен това, за ръководители, заместник-ръководители и ръководители на структурни звена на юридическите лица, които правят капиталова активност на територията на Република Казахстан, а също за членовете на техните фамилии законодателството планува инвеститорска виза, която може да бъде еднократна за период до 90 дни и многократна за период до 3 години.

Осигуряване на всички типове капиталови услуги на „ едно гише”, съвещания по юридически въпроси.

В Казахстан е основан Център за обслужване на вложители, който дава 363 държавни услуги на вложителите (инвестиционни контракти, земя, визова поддръжка и т.д.) и организира съвещания по капиталовото законодателство.

Освен това, за възстановяване на капиталовия климат в Казахстан е основана институция Инвестиционен омбудсман, който се занимава със отбрана правата и ползи на вложителите.

Искам да оповестя, че допълнительно вложителите могат да влагат средства в планове в специфичните стопански зони.

В Казахстан работят 12 специфични стопански зони.

СИЗ „ Астана – нов град” в град Астана (лека индустрия, автомобилестроене, авиационна, химическа);

СИЗ „ Астана – Технополис” (туризъм);

СИЗ „ Морски пристанище Актау”» в Мангистауска област (лека индустрия, химическа, металургическа промишленост);

СИЗ „ Парк за осведомителни технологии” в град Алматъ (приборостроене);

СИЗ „ Онтүстік” в Туркестанска област (лека и текстилна промишленост);

СИЗ „ Туркестан” в Туркестанска област (смесена);

СИЗ „ Национален промишлен нефтохимичен технопарк” в Атърауска област (нефтохимическа промишленост);

СИЗ „ Павлодар” в гр.Павлодар (химическа и нефтохимическа промишленост);

СИЗ „ Саръарка” в Карагандинска област (металургия и машиностроене);

СИЗ „ Хоргос – Източни врата» в Алматинска област (логистика);

СИЗ МЦПС „ Хоргос” (Международен център за трансгранично сътрудничество) в Алматинска област;

СИЗ „ Химически парк Тараз” в гр. Тараз (химическа промишленост).

В специфичните стопански зони работят следните преференции:

Първо. Данъчни преференции. Освобождаване от:

корпоративно подоходно облагане;

налога върху земята;

налога върху имуществото;

налог добавена стойност при реализация на територията на СИЗ на артикули, които изцяло се употребяват в процеса на производството.

Второ. Освобождаване от митнически такси:

За артикули, които се внасят в СИЗ;

За артикули, които се изнасят на територията на Митнически съюз.

Трето. Не фискални преференции:

Безвъзмездно се дава се земя – терен за цялото време на действието на СИЗ;

Облекчени процедури за наем на чужестранни служащи.

Кои предпочитани браншове на стопанската система на Казахстан можете да отбележите?

През 2017 година държавното управление на Казахстан взаимно със Световната банка създаде Национална капиталова тактика за 2018-2022 година. За предпочитани са избрани следните браншове: хранително-вкусова индустрия, дълбока преправка на потребни изкопаеми, металургия, химия и нефтохимия, машиностроене, информационно-комуникационни технологии, туризъм и финанси.

При осъществяване на капиталовите планове в такива предпочитани браншове като металургия, нефтопреработка, машиностроене, химия, произвеждане на храни, планува се освобождение от корпоративно подоходно облагане, аграрен, веществен налог, омекотен редът за приемане на лицензи и подписване на контракти за потребление на естествените запаси.

Привличане на непозната работна ръка също се прави без квоти и разрешителни.

Освен това, за тези браншове могат да бъдат предоставени принадлежности за финансова поддръжка: понижаване на ставката на възнаграждението, гаранции и застраховки на заеми и други. На вложители, осъществили планове в предпочитани браншове на стопанската система, е обезпечена непоклатимост на данъчното законодателство.

През 2017 година KAZAKH INVEST взаимно с Deloitte дефинира 50 нишеви плана в предпочитани браншове на стопанската система на страната.

Агропромишлен комплекс (АПК) – 16 плана ($921,5 млн);

Химия и нефтохимия – 9 плана ($16 276 млн);

Минно-металургичен бранш – 9 плана ($1 470 млн);

Държавно-частно партньорство – 6 плана ($1 004млн);

Други перспективни браншове – 2 плана ($146,4 млн);

Туризъм – 1 план ($32,5 млн.);

Енергетика – 1 план ($465,4 млн.).

Можете да се запознаете с всички капиталови оферти на всяка област на Казахстан на уеб страницата на Посолството на Казахстан в България.

Известно е, че в Казахстан работи Международен финансов център „ Астана”, разкажете за него.

Да, на 5 юли 2018 година офицално бе открит Международен финансов център „ Астана”. МФЦА е територия в предите на град Астана, в която работи необикновен юридически режим във финансовата сфера. В МФЦА са основани специфични условия, които нямат аналог на територията на Оперативно-наблюдателно дело.

Преди всичко, МФЦА е единствен център в района с необикновен юридически режим, работещ въз основа на «английското право».

Също по този начин участници се употребяват с нулево данъчно облагане в корпоративното подоходно облагане, а също върху облага от реализацията на скъпи бумаги, дивиденти и хонорари по трансферирани скъпи бумаги в течение на 50 години, т.е. до края на 2065 година. Действат упростен валутен, визов и трудов режими.

Независим съд, Международен Арбитражен Център при МФЦА подсигуряват отбрана правата на всички вложители и представители на бизнеса. При МФЦА е основана високотехнологна борса, чиито сътрудници са Шанхайска фондова борса и американска борса NASDAQ.

Действащите на основата на ревюто ЕКСПО-2017 Международен финансов център „ Астана”, Международен център за развиване на „ зелените” технологии и капиталови планове и интернационален софтуерен парк на IT-стартъп „ Astana Hub” дава добра опция за реализация на взаимни начинания в предпочитани области.

Казахстан е заинтригуван да работи с европейски сътрудници, които са подготвени да търгуват и влагат в основаване в Казахстан на конкурентоспособни планове с мисока добавена стойност, насочване на експорт и повишение на успеваемост. Тези компании могат да разчитат на необятен набор разнообразни преференции и тласъци за своя бизнес.

Благодаря, господин дипломат, за изявлението.

Каня български компании интензивно да вземат участие в реализацията на преимуществата по правене на бизнес в Казахстан и се надявам, че българските предприемачи ще употребяват всички условия, основани в нашата страна, за развиване и подсилване на взаимно преференциалното съдействие.

Благодаря.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР