- Г-н Стоев, как се чувствате като областен управител за

...
- Г-н Стоев, как се чувствате като областен управител за
Коментари Харесай

Ангел Стоев, управител на Пловдивска област: Държавата и Общ...

- Г-н Стоев, по какъв начин се чувствате като регионален шеф за повторно?

- Казал съм към този момент, че постът на регионален шеф не ми е детската фантазия. Поел съм този ангажимент като осъществяване на дълг към България. Така съм учтив, по този начин съм работил цялостен живот. Осъзнавам отговорността, която нося на това място. Обявил съм правилата, които ме водят в моята работа - професионализъм, бистрота и честност, и се придържам към тях. Винаги е значимо да работиш в екип и аз благодаря на екипа на Областната администрация, който демонстрира почитание към мен и предпочитание да работим в една посока.

------------------------------------------------------------------ 

Реката в рамките на града е извънредно обрасла, не е чистена от близо 15 години

Водоснабдяването на Пловдив от каскада „ Доспат-Въча “ трайно ще реши казуса с питейната вода

Пътищата ще бъдат почистени през зимата и жителите не трябва да се тормозят

-----------------------------------------------------------------------------

- Г-н Стоев, управлявате Пловдивска област във втори длъжностен кабинет и познавате добре проблемите, които би трябвало да бъдат решавани. Наближава сезонът на дъждовете. Почистени ли са реките и какви са рекомендациите Ви към кметовете на общините?

- За наш шанс през 2022 година нямаше бедствени обстановки във връзка с високи води в реките, само че това не трябва да ни успокоява, тъй като положението на речните корита в региона не е положително.

Почистване въобще не е осъществено от предходната година и това е притеснително. Затова една от първите задания, с които аз като регионален шеф се занимавам от три седмици, е да приготвя почистването на рисковите сектори, които са отвън границите на обитаемоте места и са ангажимент на страната.

В тази връзка изисках отчет за наличните контракти и тяхното осъществяване. Искам да видя до каква степен е стигнала действителната активност и да ускорим този развой.

- Карлово претърпя водно злополучие. Каква помощ ще окаже страната?

- Бедствието в Карлово имаше местен темперамент. В рамките на две денонощия имаше значителни превалявания, които провокираха преливане на неукрепен и непочистен канал и доведоха до наводняване в региона на гарата и Гимназията по железопътен превоз.

Общината е имала желание да го укрепи по цялото му продължение, тъй като коритото му в една част е бетонирано, само че по този начин или другояче не са стигнали средствата за укрепителни действия по целия канал. Посетих региона на бедствието, с цел да видя на място с какво може да се помогне от страна на страната. Най-големите вреди са в Професионалната гимназия по жп превоз, в която учат над 300 деца от града и региона. В момента се поставят всички старания на 15 септември учебното заведение да отвори порти.

От Министерството на образованието ми дадоха обещание цялостно подпомагане, към този момент получихме документите от шефа на гимназията и тя е придвижена незабавно към МОН. Лично проследявам средствата да бъдат преведени оптимално бързо, с цел да бъдат ремонтирани засегнатите пространства. Убеден съм, че училището ще бъде готово за първия образователен ден, защото и други организации и жители оказват помощ за възобновяване и почистването на постройката.

- Кои обитаеми места в региона са застрашени най-вече от наводняване?

- По-малко или повече проблеми има във всички общини, само че най-голям е рискът в Пловдив, тъй като реката в рамките на града е извънредно обрасла, защото не е чистена от близо 15 години. Затова и една от първите ми срещи, като встъпих в служба, беше с кмета на града Здравко Димитров, с цел да се срещна какви ограничения се подхващат за попречване на риска от наводнения.

Общината към този момент е оповестила социална поръчка за планиране и правене на капиталов план. Но по-късно идва огромният въпрос за финансирането му. В рамките на разумното аз ще спомагам да се обезпечи съфинансиране от страната - или от Междуведомствената комисия по възобновяване и подкрепяне, или непосредствено от бюджета, тъй че Пловдив да разполага с пари. Но би трябвало да има и общинско присъединяване, тъй като Общината има значителен бюджет и един път на 5-10 години би трябвало да може да си разреши да почиства коритото на реката.

- За водоснабдяването на Пловдив и прилежащите села от каскада „ Доспат-Въча “ се приказва от години.  Докъде стигна предпроектното изследване?

- Като жител проследявам деликатно развиването на този план, тъй като постоянно съм смятал, че водоснабдяването на Пловдив от каскада „ Доспат-Въча “ трайно ще реши казуса с питейната вода. Ако той се осъществя, чиста вода ще има за столетие напред освен за Пловдив, само че и за още 29 прилежащи обитаеми места, ще може да отиде и към Хасковска област.

Там в някои села водата е с високо наличие на натурален уран и не е годна за пиянство. Това е план от национално значение. Миналата година, когато поех поста на регионален шеф, го заварих на фаза оповестена социална поръчка за правене на предпроектни изследвания през 2019 година Тя беше извоювана от израелската компания „ АшИндъстрийс “ ООД, с чиито представители съм се срещал. Вече беше минал първият Междуведомствен експертен съвет, на който са били отправени голям брой рецензии към създаването на компанията, и тя е върната за доработка.

При това състояние единственото, което можех да направя, е да свикам втори Междуведомствен съвет с присъединяване на общо 32 ведомства - съвсем всички от София. Проведохме го съгласно  условията на закона, само че за най-голямо страдание, две трети от участниците гласоподаваха срещу приемането на прединвестиционните изследвания.

- Как ще коментирате този втори крах с водоснабдяването? Преди години отново беше предоставено изследване, само че и то претърпя неуспех.

- Моята оценка е, че донякъде и страната не си е свършила добре работата по плана за вода от каскада " Доспат-Въча ". Ако беше избран координатор от страната или дребен екип от специалисти, който да работи предпочитано по плана, нямаше да стигнем до този отрицателен резултат. Това е поуката.

На израелската компания е платено, документите остава за нас и в случай че още веднъж се прави изследване, всички данни могат да се употребяват. По предварителни калкулации реализацията на плана е почти за 500 млн. лева и занапред следва да се взема решение по какъв начин те ще бъдат обезпечени - от страната, посредством публично-частно партньорство или на концесия.

Аз съм огромен покровител на това да стартираме процедурата изначало, само че при по-добра организация - да има човек или звено, които да координират работата, с цел да може пропуските да се отстраняват в хода на работата, а не след две години, когато планът се внесе за разискване.

- Осигурено ли е зимното поддържане на пътищата в Пловдивска област?

- Убеден съм, че няма да имаме никакви проблеми, тъй като още с встъпването в служба служебното държавно управление беше наясно с какви проблеми ще се сблъска и че един от тях  е зимното поддържане. В момента се водят диалози с компаниите, средствата за зимните наряди към този момент са обезпечени.

Фирмите имат искания, че за предишен интервал не са им платени средства за към този момент осъществена работа. В момента върви процесът на договаряне, който ще завърши в околните 10-15 дни.

Провели сме среща с управлението на Областното пътно ръководство, което поддържа контакти с Министерство на регионалното развитие, АПИ и компаниите. Убедени сме, че пътищата ще бъдат почистени през зимата и жителите не трябва да се тормозят.

- Според Вас с какво се изяснява извънредно бавното координиране на значими планове с държавни институции и министерства? Един от образците е планът на ВиК - Пловдив за Южен обходен колектор, който обикаля ведомства съвсем една година? Толкова ли не ни е грижа за 80 млн. лева вложения?

- Когато при започване на август пристигнах в този кабинет, попитах какво става с Южния обходен колектор, тъй като по тази тематика работих и в последните месеци на моя първи мандат в края на 2021 година

Тогава взехме решение казуса, който беше зародил сред Министерството на земеделието и Министерство на регионалното развитие. Причините за бавните процедури са разнообразни и не трябва да забравяме, че този развой е обвързван с придвижването на голям размер от документи, събиране на експертни отзиви, работа на комисии, които би трябвало да бъдат свикани. Обективно това лишава време, само че без значение от това смятам, че  съгласувателните процедури могат да бъдат ускорени. 

Най-после планът е импортиран в Община Пловдив и имаме увещание на отрасловия заместник-кмет Пламен Райчев, че до две седмици ще бъде издадено строително позволение, след което ще стартира действителната работа по колектора.

- За малко време успяхте да проведете поредност от срещи за идните парламентарни избори. Как върви подготовката на вота?

- Засега доста добре. Най-важното е, че успяхме да осигурим подобаващи зали за обработка на резултатите от изборите. Отново са наети две покои в Международния панаир, където постоянно се помещавали 16-а и 17-а РИК. Там е обезпечено зареждането с ток, има нужното съоръжение.

Вариантите за други места биха основали доста компликации, по тази причина всички изпитаха огромно задоволство, когато администрацията на Панаира предоговори изискванията с наемателите за Есенното ревю, което завършва на 26 септември, и според договорите пространствата трябваше да бъдат освободени 15 дни след тази дата. Благодарни сме на администрацията на Панаира, че направи всичко допустимо, с цел да обезпечи две зали за нощта на изборите.

Продължаваме да вършим срещи, които имат отношение към обезпечаване на сигурността на сериозната инфраструктура. Ние бихме желали изборите да се проведат в естествена конюнктура, с цел да може хората умерено да гласоподават и свободно да дадат своя глас, какъвто те решат.

- Какви ограничения се взимат против пазаруването на гласове?

- Това е от компетенцията на органите на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата. Моята задача е да се уверя, че тези институции имат настройката, желанието и волята да работят интензивно против пазаруването на гласове, тъй като най-важното е да има почтени и транспарантни избори. Никой да не се съмнява в техния резултат и да създадем такава среда, че хората умерено да отидат до урните и да упражняват свободното си право на глас.

 ----------------------------------------------------------------------------

ВИЗИТКА

Д-р Ангел Стоев има образователно-квалификационна степен " магистър “ по специалността " Международни стопански връзки “ от УНСС, лекар е по философия от Академията на МВР-София. Дългогодишен чиновник на НСС и ДАНС, като е заемал длъжността шеф на Регионална дирекция ДАНС-Пловдив. Работил е и на високи мениджърски позиции в частния бранш.

Ангел Стоев има специализации в ръководство на рецесии, противопоставяния на тероризма и стратегическо ръководство. Владее немски, британски и съветски език.

Ангел Стоев беше регионален шеф на Пловдив в интервала 2021-2022 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР