- Г-н Стефанов, какви са причините за ниската активност на

...
- Г-н Стефанов, какви са причините за ниската активност на
Коментари Харесай

Д-р Любомир Стефанов: Политиците не успяха да мотивират бълг...

- Г-н Стефанов, какви са аргументите за ниската интензивност на тези избори?

- Няколко фактора оказват въздействие. За пръв път вършим избори в средата на лятото, тъй че за ваканционен интервал такава интензивност може би е естествена. Освен това с разхлабването на ограниченията след година и половина в пандемия е обикновено хората да се почувстват по-свободни да пътуват, да почиват обикновено.

Другият фактор е мотивацията. Предишните избори бяха натоварени с огромни упования, с огромни съмнения за операции, само че не се случи нито едното, нито другото.

Може би в този момент упованията сякаш са поизтрезнели, станали са по-реалистични и се получава този резултат. Не виждам драма в интензивността. А и да не забравяме, че изборната интензивност е директна функционалност и разследване от това до каква степен политиците са си свършили работата по време на изборната акция - те не съумяха да стимулират хората.

- Провал ли е машинният избор, или е напълно обикновено да се повредят 1 % от устройствата за гласоподаване?

- Не мисля, че е проблем да откажат по-малко от 1 % от машините. В страната има към 11 000 машини, в чужбина ​- още 1500. А са отказали под 100 - несериозно е да се подвига олелия. Всяка машина, смартустройство понякога забива, има потребност от рестарт или сервиз. Така че това е безусловно позволена техническа възможност да не сработят устройствата.

А

да се приказва за замяна на вота е несериозно.

С цялата техническа спецификация, всички условности и инспекции, няма по какъв начин някой да манипулира устройствата. Те в действителност не са интензивно свързани към световната мрежа, с цел да ги хакнеш.

Машинният избор не е неприятен вид. Просто не стигна времето за постигане за пояснение до сериозните общности, които имат лимитирана просветеност.

- Защо Бойко Борисов разгласи, че ГЕРБ няма да касира изборите, макар отправените остри рецензии и квалификации като „ избори по венецуелски”?

- Беше разумно да го каже. Но „ избори по венецуелски” ми припомня за нещо друго. Бившият американски президент Доналд Тръмп и досегашният му юрист Руди Джулиани използваха същия термин, защото огромна част от устройствата в Съединени американски щати са произвеждане на същата компания " Смартматик ". Та Тръмп и Джулиани твърдяха, че устройствата са по хипотеза счупени, защото

Венецуела не се слави с положителни политически практики.

Но в действителност компанията е на венецуелец, бежанец второ потомство в Съединени американски щати. И въпросната компания заплаши тв " Фокс ", съществена платформа, застъпила тази теза. Май ги осъдиха за 180 млн. $. Така че евентуално някой е подсказал на господин Борисов, че в случай че употребява сходни квалификации, нещата могат да стигнат до среща в съда. И надали има подозрение, че компания, която може да осъди акцията на президента Тръмп, може да осъди господин Борисов.

През цялата акция Борисов споделяше, че ГЕРБ са жертва и ще бъдат в допълнение унизени, смачкани, манипулирани с машинния избор. Интересно какво ще каже господин Борисов, в случай че ГЕРБ излязат първи?!

- Може ли вотът в чужбина да обърне нещата, да промени фрапантно резултата?

- Съществено - не. По-скоро може да пренареди трето и четвърто място, както стана и предния път. Но опасенията на патриотичните обединения, че повдигането на ограничаването в прилежаща Турция ще докара до 150 000 гласа за Движение за права и свободи е цялостен парадокс. Отново най-ниската изборна интензивност е в Пловдив и в Кърджали, евентуално поради огромното скупчване там на етнически общности.

Патриотите не проумяха, че този рефрен работеше преди десетина години. В момента изселническите организации толкоз не харесват президента Ердоган, че всяко ангажиране на турската страна, на ръководещата партия с българското Движение за права и свободи отблъсква, не притегля поддръжка.

- Ако в 46-ия парламент се повтори конфигурацията от предходния, каква смяна да чакаме?

- Промяна по-скоро ще има в смисъл на поредност -

ще има последователност с политиките на служебния кабинет.

Това е пред очите ни тестване на политиката на идващите държавни управления, защото някои от министрите най-вероятно ще бъдат такива и в идващия кабинет. Няма да има задоволително болшинство на партиите на смяната, само че пък Българска социалистическа партия ще бъдат признати с омерзение на борда, в случай че е нужно.

Смятам, че ще отнеме време на депутатите да възстановяват тона. Някои хора още веднъж ще са на крилете на опиянението, че са в Народното събрание, и ще продължат да ръкомахат, да употребяват безумни избрания за другите. Без да си дават сметка, че ругаейки хората против тях в пленарна зала, в действителност наскърбява хората, дали своят вот за тях. Ето още един мотив за какво жителите не гласоподават - образецът, който се дава от най-авторитетното място в страната, Народното събрание, работи демотивиращо. Хората си споделят: ​за тия ли да гласуваме, които се държат като пияни квартални гамени?!

- Как при толкоз червени линии ще се сформира по този начин мечтаният постоянен кабинет?

Ако се наложи, ще отидем още веднъж на парламентарни избори с президентските

Но считам, че този път Има Такъв Народ, Демократична България и ИМВ ще мъдруват и с гадност, както в руския анекдот за водката, ще сформират кабинет с поддръжка от Българска социалистическа партия, без да им дадат министри, ще ги ангажират с стратегия. Измъчено, само че евентуално ще има кабинет. Ако в този момент пропуснат да го създадат, партиите на митинга потъват като бетонно блокче във Варненския залив. И на последващи избори още по-малко хора ще излязат да гласоподават.

Посланието на хората е ясно: всички депутати би трябвало да намерят метод да работят за тази страна. Няма го към този момент чувството, че има един избавител и единствено той може.

Коалиционното ръководство за известно време ще е неизбежно.

Няма неприятно в обединението при ясно написани програмни цели и ясно разграничена отговорност. В Германия политиците го направиха, дано се поучим от тях.



Любомир Стефанов е лекар по политически науки, дълготраен учител в Нов български университет. Специалист в областите партийни и политически системи, европейска интеграция и политика за сигурност, обществени връзки и правене на тактики.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР