Г-н Миланов, кои са добрите новини, които в този момент

...
Г-н Миланов, кои са добрите новини, които в този момент
Коментари Харесай

„Инвестбанк“ e модерна дигитална банка

Г-н Миланов, кои са положителните вести, които в този миг от развиването ви дават убеденост да твърдите, че сте сполучливата банка?
Финансовите резултати на „ Инвестбанк “ АД са доказателство за това – банката се подрежда в топ 10 в класацията на най-печелившите кредитни институции, а в края на 2022 година отчетохме рекорден растеж на индикаторите от основаването на банката до в този момент. Добрият резултат се дължи главно на повишаване на кредитния портфейл и портфейла от скъпи бумаги и удостоверява, че с помощта на положителното ръководство и напъните на всички чиновници се движим в вярната посока. Спрямо година обратно брутният кредитен портфейл на банката набъбна със 116 млн. лева (12,15% ръст) и към декември 2022 година е в размер на 1 071 млн. лева – това в исторически проект също е най-високата сума на портфейла, достигана към завършен регистриран интервал досега.

Добрата възвръщаемост на вложенията е поръчител за усъвършенстване на качеството на услугите. В последните години банката не разпределя дял, а употребява напълно постигнатия годишен финансов резултат за подсилване на финансовата си позиция посредством капитализиране на облагата и вложения, свързани с възстановяване на услугите. Това също е един от факторите, който ни дава убеденост, изключително в областта на цифровите канали, където подобренията са най-видими. През март „ Инветбанк “ завоюва премия за новаторски план във второто издание на Digitalk&A1 Awards. Бяхме отличени с приз в категорията „ ИТ решение, внедрено в дружество “ за услугата „ Мултибанкинг “. Това е следващата премия за цифрова услуга, която банката печели, само че го загатвам, тъй като сходно съществено самопризнание демонстрира равнището и мащаба на трансформацията ни от обичайната към цифрова банка.
„ Инвестбанк “ е първата българска банка, която предлага опцията, наречена мултибанкинг. Да разбираем каква всъщност е тази услуга, към какъв вид клиенти е ориентирана, за какво си коства?
Нека да уточним, че сме първата напълно българска банка, която предлага тази услуга, и сме първите, които я предоставиха в цялостната є функционалност. Тази услуга е опция за клиентите на банката елементарно да наблюдават наличностите и придвижванията по сметките си в други банки и комфортно да оперират с всички свои средства от едно място. Разполагайки с платежните си сметки в разнообразни банки, през платформите на „ Инвестбанк “ – интернет банкиране и мобилно банкиране, клиентите икономисват време и получават настояща информация за своето финансово положение и улесняват банкирането си.

Мултибанкингът на „ Инвестбанк “ е неповторим, тъй като може да се употребява както от физически, по този начин и от юридически лица. Освен със сметките си от други български финансови институции, клиентите могат да оперират със средствата си от румънски и гръцки банки, както и с наличностите си в Revolut. Тази услуга е огромно облекчение за корпоративните ни клиенти. Огромен % от тях работят с няколко финансови институции, а с мултибанкинга усилието на клиентите ни да наблюдават наличностите и постъпилите заплащания в другите банкови сметки се понижава неведнъж. На процедура всеки управител, финансов шеф или действен счетоводител може единствено с един клик да види цялостната настояща финансова картина на сдружението, което е в основата на ефикасното ръководство на паричните потоци, така наречен кеш-мениджмънт.
Кои от проектите за развиване ще споделите?
През последните години екологичните и обществените въздействия получават все по-голямо значение при капиталовите решения на клиентите и на акционерите. Това от своя страна води до появяването на нови опасности, които изискват контролиране на финансовия бранш. Оказа се, че неналичието на информация точно за рисковете, произлизащи от изменението на климата, изчерпването на ресурсите и други обществени проблеми, заплашва както финансовото здраве на дадена компания, по този начин и постигането на световните екологични цели. В този подтекст „ Инвестбанк “ от ден на ден осъзнава рисковете, свързани с отчитането на ESG (екологични, обществени и управленски) фактори при ръководството на риска.

Интегрираното отчитане на тези фактори ни разрешава да идентифицираме евентуалните проблеми и да предприемем самодеен метод за справяне с тях. То ще усъвършенства успеваемостта на процеса посредством по-добро наблюдаване и видимост на евентуалните дълготрайни въздействия на нашия капиталов портфейл. Интегрирането на рамката за ESG в процесите на ръководство на риска разрешава на банката да ускори обществената си отговорност пред обществеността и по този метод способства за подсилване на доверието на заинтригуваните страни, както и за устойчивото развиване на териториите. Нашата позиция за ESG отчетност и процесите за ръководството на цялостната ни тактика, които вкарваме, имат за цел освен да ни доведат до съблюдаване на регулаторната рамка и до правенето и позиционирането ни в един от водещите бизнес модели.
Какво друго следва?
Друга значима посока, в която се движим, е завършването на имплементирането на цифров портфейл, по този начин наречения Wallet, през платформите на Apple Pay и Гугъл Pay. Тази нова услуга ще надгради функционалността на мобилното банкиране на банката и ще даде опция на нашите клиенти да правят разплащания чрез своя смарт телефон.
Дигитализацията наподобява като необратима вълна. Какви цифрови улеснения за своите клиенти основава „ Инвестбанк “?
През 2022 година надградихме значително цифровите си артикули и услуги и обогатихме портфолиото в този сегмент. Водещото в тактиката на „ Инвестбанк “ е да бъде усъвършенствано потребителско прекарване, като се оферират по-бързи и сигурни услуги на нашите клиенти. Сега единствено с няколко клика от всяка една точка с достъп до интернет клиентите ни елементарно могат да открият депозит и разплащателна сметка, да заявят кредитна карта и да аплайват за заем напълно онлайн. Инвестициите в подобряването на цифровите ни услуги са значим фактор, без който преходът към Отворено банкиране не би могъл да се реализира и ние ще продължим да се развиваме в тази посока, съчетавайки обичайни услуги и новаторски цифрови решения.
Какво следва във връзка с незабавните заплащания?
Тази година, с изключение на мултибанкинга, който към този момент е разполагаем на клиентите ни, следва напълно скоро „ Инвестбанк “ да се причисли към системата за незабавни заплащания Blink. Това ще разреши на клиентите ни да правят незабавни преводи, които се извършват за секунди през мобилното и интернет банкиране.
Кой е моторът в тази е-промяна – разпознатата нужда на клиентите, общият тренд за цифровизация на банковите услуги, вижданията на експертите, на които вашата банка разчита, или…
Безспорно потребителските потребности са главният фактор, който непрестанно подхранва цифровата промяна на банките. Но тези потребности се обуславят и от самата нова действителност, в която живеем. Само преди няколко десетилетия гледахме телевизия на черно-бели екрани, в този момент тв приемниците са умни, свързани с интернет и имат доста спомагателни функционалности. С банките стана нещо сходно – от типичен финансови институции с клонова мрежа и услуги, изискващи физическо наличие (както на чиновниците, по този начин и на клиентите), към този момент всеки може да ръководи парите си от всяка точка, единствено с няколко клика, през разнообразни устройства. Уловката тук е, че всеки може да прави това, стига да желае. Така че потребителските потребности са преди всичко, когато приказваме за нужда от промени и усъвършенствания, само че този развой е и цялост от още няколко фактора, които са не по-малко значими – конкуренцията е сериозна движеща мощ, а без мненията и изследванията на експертите няма по какъв начин да предложим услуги, които ни отличават и ни оказват помощ да използван самостоятелен метод, който е запазената марка „ Инвестбанк “.  
Дигитализацията е улеснение. Но по какъв начин гарантирате сигурността и непробиваемостта на системите, затова на информацията?
Сигурността на информацията, съхранението на персонални данни и банкова информация са предизвикателство за всички компании, освен за финансовите институции. В „ Инвестбанк “ е развита и приложена система за ръководство сигурността на осведомителната система, като са спазени безусловно всички регулаторни условия - както национални, по този начин и европейски. Гарантирането на високо равнище на банковата сигурност е безспорен приоритет за нас. Комуникацията в цифровите канали е криптирана. Достъпът до тях е предпазен с двуфакторна автентикация. Картовите разплащания в интернет се правят с 3D ключова дума. Всички усъвършенствания в сигурността са неразривно свързани с техническите нововъведения и солидни вложения в тази област, които вкарват нови подходи и подсигуряват рационализиране на структурите. 
В какъв стопански и финансов цикъл се намираме сега?
По-скоро въпросът е какво следва оттук насетне, тъй като упованията за тази година бяха, че след пазарните разтърсвания от 2021 година и 2022 година действителната стопанска система ще стартира да изпитва съществени усложнения. Данните обаче опровергават това и на процедура виждаме, че финансовите индикатори на фирмите се усъвършенстват, а действителният бранш пораства. Очаквам, че през 2023 година ще влезем в нов стопански цикъл, друг от този, който следим в последните 10 години. Това е обвързвано с така наречен „ евтини пари “, получавани безлихвено или с минимална рента. Вече са намесени фактори като инфлация и последователно нарастване на лихвените проценти, тъй че, в случай че не желаеме да губим, би трябвало да се подготвим. Считам, че процесът е необратим, само че това не е безусловно ужасно, лихвите по депозитите да вземем за пример го удостоверяват. Аз съм оптимист, банковият бранш е добре капитализиран и сме подготвени да посрещнем провокациите.
Как гледате на политиката на ЕЦБ за справяне с най-големите провокации, които сега задъхват и бизнеса, и хората?
ЕЦБ се стреми да снижи равнището на инфлацията и в дълготраен проект тактиката е вярна. Високите лихви ще се задържат, само че по-интересното е, че се оказа, че стопанските системи могат да действат добре даже при тези лихвени равнища. Най-рязкото нарастване на лихвените проценти за последните 30 години е реалност, само че все пак прогнозите за криза не се сбъдват на този стадий. Проблем би основало вероятно нарастване на безработицата, само че все още не се следят предпоставки за това.
И една иносказателна прогноза за банките и за покупателната мощ на парите…
Нивата на инфлация ще бъдат предизвикването и през идващите години, което ще се отрази значително на покупателната мощ на парите. Това обаче не е ненадейно. Фокусът тук е различен - сегашната инфлация, съпроводена със солидното количество напечатани пари, пуснати в обращение, в комбиниране с все по-ограниченото произвеждане на енергоресурси, е рискова композиция. И в този момент идва ролята на ESG. Да се приказва за ESG значи да се приказва за риск. Риск за планетата, риск за човешкото благоденствие, риск за етиката, кредитен риск. Рискът и ESG са неразривно свързани. ESG позиционирането оказва помощ при осветляването на сериозните фактори. Например по какъв начин прекосяването към възобновими енергийни източници ще се отрази на разноските, или по какъв начин естествените запаси ще повлияят на продажбите. Организациите употребяват тази информация, с цел да трансформират своите интервенции и бизнес модел в такива, които предизвикват и реализират задачите на устойчивото развиване. След цифровата промяна на банките идва ред и на ESG трансформацията. Банките извървяха дълъг път, а „ Инвестбанк “ не прави изключение. През 2024 година ще отпразнуваме 30-ата годишнина от основаването си. Поглеждайки обратно, дръзвам да кажа, че от обичайната банка се превърнахме в съвременна цифрова банка, която предлага богат набор от артикули и услуги.

В цифри - „ ИНВЕСТБАНК “ АД          

Балансови индикатори, хиляди лева, към 31 декември 2022 година

Общо активи    2 842 847

Портфейл скъпи книжа               678 871

Брутни кредити               1 071 059

Депозити от клиенти разнообразни от кредитни институции            2 482 357

Общо личен капитал              306 946

*Финансов резултат/средна стойност на общо активи                1,82%

**Финансов резултат/средна стойност на общо личен капитал       17,41%

Общо 87 физически точки на продажби в страната:

 Финансови центрове – 26

 Офиси – 19

 Изнесени работни места – 42
Фирмен профил
„ Инвестбанк “ АД е динамично разрастваща се българска комерсиална банка. Финансовата институция предлага на своите клиенти и сътрудници новаторски артикули и съвременни услуги. Запазена марка на банката е самостоятелният метод на обслужване. Банката е притежател на редица влиятелни награди, последната от които е за софтуерен план във второто издание на Digitalk&A1 Awards. Финансовата институция взе приз в категорията „ ИТ решение, внедрено в дружество “ за услугата „ Мултибанкинг “.
Текстът е част от бр. 114 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР