Г-н Мелемов, в навечерието на празника на Смолян бихте ли

...
Г-н Мелемов, в навечерието на празника на Смолян бихте ли
Коментари Харесай

Николай Мелемов: Качеството на живот на смолянчани вече е...

Г-н Мелемов, в навечерието на празника на Смолян бихте ли откроили някои решени проблеми на общината през последната година?

Доста неща се направиха като стартираме от санирането на жилищни здания, нови спортни обекти, улици в града, саниране на учебни заведения и детски градини. Всичко това се вижда от хората и трансформира нашият град. Важно е да идеш на плуване, на кино, на спектакъл и така нататък - всичко, което един естествен град дава, го има в нашия град, като постоянно се опитваме да слагаме акцента на младежите.

А кои са най-трудните задания за решение пред общинското управление?

Основни проблеми са паркирането и гробищните паркове, сложни са за решение, тъй като се желае повърхност и пространство за разширение. В планински град за гробищен парк средствата, които се влагат, са доста повече от тези в равнината, а ние не събираме за гробищата такса, защото хората са със скромни приходи. Факт е, че е доста мъчно. По селата сме купили пробивни машини да бурят скали за гробища.

Прието е, че стандартът на живот в дадена община се мери със положението на пътищата, инфраструктурата, постройките и въздуха. Какви са измененията и какви вложения се вложиха, с цел да живеят смолянчани по-добре?

В последната година осъществяваме много планове по Оперативна програма „ Региони в напредък “, като се постарахме да са в действителност обекти, които ще дадат качество на живот в нашия град. Довършихме и санирането на жилищни блокове, станаха над 50 санирани здания по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Следващата пролет ще се санират още 15 жилищни здания по Оперативна програма “Регионално развитие”. Направихме общинска оранжерия, с цел да има постоянно зацветяване, само че да излиза по-евтино на общината, надлежно на смолянчани. Раздаваме ги гратис на всеки, който изиска.
Надлезите в регионалния град, които 40 години не са ремонтирани, в този момент изцяло се обновяват. Ремонтират се пет улици -са все обекти, които трансформират и усъвършенстват средата в града.

Както постоянно работим за децата и желаеме да възпитаваме у тях естестически усеща. Това включва просветителната инфраструктура. Обновяваме дворовете на две учебни заведения - Шесто и Седмо. Спортните площадки стават доста по-функционални. Сградата на Природоматемаческата гимназия се санира и се прави огромен фузкултурен салон. Влагаме вложения в учебните заведения в селата Смилян, Търън. Нямаме детска градина и учебно заведение, което да не е санирано или да не се работи по него. Остава единствено в Смилян да създадем спортна площадка.

Финансовото положение на общината е устойчиво, факт е че за 7 години се усъвършенства, нови заеми не вършим. Данъците не сме повишавали от 2011 година и не си разрешаваме никакви луксове в общинската администрация. За развиване и придобивки привличаме европейски и държавни средства.
Бедствията нанесоха доста вреди по пътищата в региона, а общината трябваше да понесе негативите на популацията в региона и за огромното срутище при Тикале на пътя Смолян-Мадан, което бе блокирано за половин година. Какво струваше на Вас и екипа ви да се справите с вредите от естествените стихии и мъчно ли е да се координират дейностите с страната, както в тази ситуация с огромното срутище на пътя за Мадан?

Всяка година има бедствено състояние, без значение от какво естество. Факт е, че това са сложни моменти, само че сме основали съгласуваност за бърза реакция, имаме положителни доброволци, компаниите реагират незабавно, бързо отстраняваме вреди, стараем се. Бедствия ще има и за в бъдеще, нямаше ги толкоз в предишното, само че неприятното е, че не могат да бъдат планувани. От Община Смолян възложихме и изготвихме план за разчистване на коритото на р. Черна, защото законът бе изменен, подарихме плана на регионалната администрация. Това са превантивните ограничения, както и окастряне на дърветата по улиците.

Отстраняването на свлачището и отварянето на основния път в действителност се забави, само че това е тематика, по която би трябвало да приказват единствено експерти, тъй като тук е и до вдишване на отговорност. Всеки е ощетен от затворения път, само че в последна сметка значимото е, че няма жертви. А да разясня аз или който и да е неспециалист за какво не е направено по този или различен метод, е несериозно. Работи се и ще бъде отстранено. Имаше неудобства за хората, изключително за тези, които всеки ден минават, само че пътят е републикански. Тоест, страната, а не общината заплаща и отстранява свлачището, няма по какъв начин кметът да е експерт по всичко.

Посочете измененията в последните години в туризма, който се счита за вероятния главен занаят за смолянчани?

Самият факт, че селата на общината в събота и неделя са цялостни с туристи, демонстрира, че туризмът в действителност е сферата, която най-вече дава на общината. Смятам, че и тук частният бизнес се оправя добре. И Пампорово има растеж всяка година от 8-9 % на туристите. Природата и климатът ни задължават да развиваме туризъм, а родопчани са гостоприемни хора. Но една от аргументите да се развива туризмът все по-добре е, че пътищата се усъвършенстват - и държавни, и общински. С развиването изникват обаче нови провокации. Сега ще продължим тематиката и с новия министър на районното развиване за изработката на трета лента тук-там по основния път от Асеновград до Смолян, каквато трафикът демонстрира, че към този момент е наложителна. Това, че се прави пътят Асеновград-Пловдив също е доста значимо за нас.

Догодина ще се отвори и пътят Рудозем-Ксанти, което също е основно за района и Смолян. Областният шеф разгласи поръчка за контролно-пропусквателен пункт и при положително стичане през 2019 година този дълго чакан път ще бъде реалност и това ще отвори нови благоприятни условия за целия район. Когато Родопите са били отворени към Беломорието, постоянно родопчани са били доста добре. Тогава от Смолян пътят ще е час и 10 минути до морето.

Неотдавна община Смолян, във ваше лице, изиска да вземе пистите в Пампорово, на какъв стадий е към този момент процедурата?

Пистите в Пампорово са трансферирани на регионалната администрация. Трябва да се продължи процедурата с решение на Министерски съвет да бъдат трансферирани на общината. Не сме се отказали от тях, само че има процедури, които би трябвало се спазят и изискват време.

Отвориха се нови туристически атракции с планове на общината - Момчилова цитадела, крепостта при с. Кошница, крепостта на „ Невястата “ и други Това докара ли повече туристи на Смолян и с кой от плановете в туризма се гордеете?

Определено докара повече туристи, надлежно частният бизнес основава хотели, заведения за хранене. Общината би трябвало да влага в атракции, с цел да може екскурзиантът като пристигна да си осмисли времето. Щом има посещаемост, и то сериозна, значи има смисъл. Туристът има към този момент къде да иде и да осмисли компактно своя престой през уикенда в Смолян и общината.

Не можем да кажем какъв брой туристи минават, въпреки всички да виждаме, че е цялостно с туристи, само че не всички хотелиери регистрират туристическа такса. Не можем да станем наказателен орган, по тази причина имам предложение в бранша да имат връзка с данъчните, както е с бензиностанциите.
Община Смолян е отрязана от опцията да кандидатства с планове по Програмата за развиване на селските региони. Не е ли неуместно селата на общината да са " осъдени ", поради съществуването на курорт на територията си, още повече, че се посещават от хиляди туристи, а не могат да получават вложения по планове?
Абсурдно е в действителност и този проблем е основан, когато са водени договаряния. Защото доста хора живеят в подвеждане, че Европа ни слага невъзможни условия. Това е проблем от 2007 година от държавните управления на Станишев и Орешарски. Те не сложиха този проблем и в този момент една стотинка европейски пари не можем да употребяваме за селата. А общината е с 86 обитаеми места, доста пътища, по тази причина се стараем от общинските пари да дадем повече за селата. Във всяко село сме създали нещо, което е значимо, с цел да не усещат жителите му огромна разлика с града. Но е реалност, че е незаслужено. Живеем в една страна и две прилежащи села са радикално разнообразни, поради опцията, която едните имат, а другите нямат.

Смолян е единствената община в региона, която има тежестта да поддържа голяма постройка на спектакъл. Как се справяте с поддръжката й, както и с поддръжката на толкоз големи здания на културните институции, строени по време на социализма - музей, изложба, библиотека, Планетариум и самата постройка на общината?

Не е елементарно в действителност да се поддържат такива огромни здания, които 35-40 години не са ремонтирани, само че те пък са в относително положително положение и са красиви. Първо със свои сили се опитваме каквото можем да създадем, тъй като другояче е доста скъпо. Кандидатстваме сега за европейски средства за Планетариума, с цел да има постройката, която се посещава от хиляди туристи, енергийна успеваемост, саниране и ново съоръжение. За постройката на общината спечелихме план по фонд „ Козлодуй “ и сменихме дограмата и парната апаратура. Сега сметките са надалеч по-малки за отопление. Опитваме по селата здания с отпаднала нужда да ги продадем, тъй като всяко село е имало и здравна работа, и учебно заведение, и в случай че има интерес, ги предлагаме на търг да се продават. В с. Мугла 25 000 лева заплати вложител от Асеновград, който ще ремонтира учебното заведение, другояче ще рухне. Общинският съвет не позволи в с. Белев дол да се продаде учебното заведение, а можеше там да се направи инвестиция и да се разкрият работни места.

Смолян като регионален град, макар че е с много по-малко брой поданици, има проблемите на огромните градове като текучество на хора и решение на проблеми, касаещи цялата област. Това води ли до спомагателни разноски за общината?

Факт е, че болничното заведение е за цялата Смолянска област и ние се стараем към нея да има налична и комфортна среда и сме вложили много пари в това. Сега средата към болничното заведение е много по-приветлива от това, което наследихме. Доста институции има тук и пътищата би трябвало да са в положително положение. Вярно е, че имаме повече разноски от останалите общини, само че страната оказва помощ на регионалния град повече в сравнение с другите общини. Всеки месец даваме доклад на Министерство на финансите и те доста добре знаят, че отговорно се ръководи общината и ни оказват помощ и поради това - не вършим нови заеми и стопяваме старите наследени отговорности.

Как отношението на служителите към жителите въздейства на кметската работа и има ли способи обществото да е по-доволно от срещата си с администрацията?
В интерес на истината, това се оказа по-труден развой, в сравнение с си го представях. Трудно се трансформира манталитета на чиновника и считам, че още доста може да се желае. Лично съм споделил на цялата администрация, че аз звук не покачвам, тъй че никой няма право да се държи неучтиво и невежливо към жителите. Старая се да давам персонален образец, само че в действителност може да се желае повече. Факт е, че заплащането в общината не е високо, само че това не е опрощение. Всеки е задължен да има положително отношение и е задължен да дава отговор на проблемите на жителите, откакто получава заплата от техните налози.

Г-н Мелемов, остава една година до края на втория ви мандат като кмет на община Смолян. Какво се промени от встъпването ви в служба до момента в разбирането ви за кметската служба и опцията тя да въздейства на публичните процеси?

Не се промени разбирането ми, че кметската служба е на първо място отговорност, хората са дали своето доверие и то би трябвало да бъде целесъобразно. Всеки, който желае да ме види, бива признат. Това се пробвам да върша - да бъде отворена общината за хората, да има отношение към нашите съграждани и по този начин би трябвало да бъде.

Какво ще си пожелаете като смолянчанин и кмет на Смолян на празника на града?

Да бъдем по-отговорни към общото, което е направено. Да го пазим и да работим дружно, с цел да създадем още, да сме по-позитивни и градивни, тъй като действително има на какво да се радваме, какво да харесваме в града и с какво да се гордеем. Нека не забравяме какво оставяме на децата си и това да дефинира дейностите ни. Пожелавам си да създадем още доста за средата и качеството ни на живот, с общи старания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР