- Г-н Ковачев, от няколко дни се говори отново, че

...
- Г-н Ковачев, от няколко дни се говори отново, че
Коментари Харесай

Властта пропагандно ще използва пожара под АМ "Струма"

- Г-н Ковачев, от няколко дни се приказва още веднъж, че България приема италиански отпадък и че го горим в наши ТЕЦ-ове. Вярно ли е, защото властта и притежателите на централите отхвърлят?

- Проблемът има дълга предистория и датира още когато се направи политиката по ръководство на отпадъците. Накратко – да, правилно е. В България се внася отпадък от Италия и от Англия. Установено е както у нас, по този начин и в тези страни, и то писмено. Гори се сигурно в циментови фабрики и по наши сведения в топлофикации. В ТЕЦ-ове, които са свързани с Христо Ковачки. Въпреки че те отхвърлят да горят вносен отпадък.

- Но освен притежателите на централи отхвърлят, а и властта отхвърля?

- Нено Димов е измамник. За доста неща лъже, само че в България вносът на отпадъци е писмено открит и каквото и да настояват представителите на властта, няма по какъв начин да го скрият.

- Защо отхвърлят?

- Защото не всички имат позволение да горят боклуци. В момента позволение има единствено Топлоелектрическа централа - Сливен. За какъв тип отпадъци обаче и какво е тъкмо разрешението би трябвало в допълнение да се откри. В Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ се твърди, че се изгарят пробно, в Перник локалните хора са открили също, че се горят. В „ Брикел “ в Гълъбово (където също има данни, че към този момент горят) и за Бургас са пуснати заявки за разрешителни.

Играта е много забавна. Уж слагали спомагателни горивни съоръжения на площадките на ТЕЦ-овете, които пък ги връзвали към самите производства, и т. н. Но най-големият номер тук не е единствено екологичен, а главно енергиен.

В България със Закона за енергетиката се дефинират по-високите заплащания за екологична сила за топлофикациите. Нарекоха го " високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа енергия и на топлоенергия ". Което е илюзия за популацията, тъй като комбинираното произвеждане, като се видят условията на закона и съответните наредби, е нискоефективно. И второ – по-високата цена, която плащаме за ток от топлофикации, било то „ Топлофикация-София “ или фабричен, са безусловно противозаконна държавна помощ.

Писали сме няколко тъжби до Европейската комисия по този проблем. По чисто официални признаци, че гражданските организации не са заинтригувани лица по линия на разпоредбите за конкурентоспособност, комисията не ги преглежда. Въпреки че не ги преглежда, е показала избран интерес към обстановката у нас. Затова мисля, че скоро там ще се задействат и нещата ще се осъществят във тип на някакви дейности на Европейска комисия по отношение на България.

- Имате поради пускане на наказателна процедура?

- Очаквам и до такава степен да се стигне, само че дано да забележим другите благоприятни условия. Защото се получава по този начин, че топлофикациите, които горят боклуци, получават пари или от общините и експортьорите от Италия и Англия, и повторно посредством цената, която КЕВР дефинира, получават мощно повишени цени на тока сякаш, тъй като е екологично и високоефективно произвеждане. Де факто, жестоко казано, крадат по два метода – посредством парите от противозаконната държавна помощ, и второ, вземайки пари от тези, които им дават отпадъците. Да не приказваме и за последствията за въздуха, а оттова – и за здравето на хората, от горенето на боклуци.

Относно последната повреда в „ Брикел “ би трябвало да се запитаме дали пък тя не е резултат от изгарянето на боклуци в технологии, които въобще не са пригодени за това.

- В тази връзка какво тъкмо се случи при пожара на Автомагистрала „ Струма “ край Дупница, под която бяха складирани големи боклуци?

Да повторя – политиката по ръководство на отпадъците в България е проблем и всичко останало е разследване от него. Той беше заложен от Евдокия Манева и Нено Димов още при разписването на глава 22 „ Околна среда “ на Договора за присъединение към Европейски Съюз. Уж трябваше да бъдат закрити старите сметища, само че сега към 114 не са. И ето - това в Свищов пламтя да вземем за пример.

В Свищов имаше обгазяване от пожара преди няколко дни. В сметището там, което към този момент трябваше да е закрито и да не работи, са постъпвали скоро боклуци. Дали се е възпламенило по случайност или преднамерено, не знам. Но община Свищов нищо не прави по въпроса. А екоминистерството твърди, че има пари за закриването, само че пък общината не кандидатствала за тях. В районното хранилище в Никопол пък не се извозвал всичкият отпадък, тъй като било скъпо.

Сега им е „ скъпо “. И поради това пожарникари и доброволци би трябвало да газят топяща се пластмаса и друга химия, да рискуват живота и здравето си. Дали ще им е на ниска цена, в случай че всеки подобен пожар би трябвало да се заплати персонално от общинската администрация и съветници, които се мотаят и не провеждат закривания на сметищата? Или в случай че трябваше да вършат наложителни застраховки против пожари и други бедствия?

Съвсем естествено, откакто се видя, че заложеното в проекти и тактики не става и че общините и компаниите, които би трябвало да събират рециклируемите боклуци, не извършват отговорностите си и лъжат в докладите си какво са свършили, споделиха: „ Депата се препълват, дайте да горим “. Всичко е една верига от причинноследствени връзки плюс кражбите от Оперативна програма „ Околна среда “. Наглостта от комисионни по свързани с нея инфраструктурни планове е стигнала до над 50 %. Това са процентите, които се желаят за рушвети.

Интересен е въпросът с районните депа. Имаше митинги в страната, когато започнаха да се строят. Един от тези митинги е в Джерман, с цел да се върнем към случилото се на „ Струма “. От инициативния комитет там останаха единствените, които екоминистерството не можа да ги пречупи. Там няма районно бунище и хората се пазят настойчиво. То се намира малко по-надолу от мястото, където пламтя боклукът под моста на автомагистралата. Министерството желае да им направи едно бунище на свлачище, на скат, където, в случай че стартират ерозионни процеси, изключително при проливни дъждове, всичкият отпадък ще се изсипе непосредствено в река Джерман и ще стане мазало.

Там, където стана пожарът, компанията има площадка и сепарира боклуци. За съвсем всички действия има позволение. Но има и друго бунище наоколо, което е нелегално. Странното е по какъв начин никой не знае кой хвърля гуми и различен отпадък там. Дали пожарът е станал съзнателно или не, е различен въпрос, който би трябвало следствието да изследва.

Но значимото е, че казусът ще бъде употребен като агитация от Министерство на околната среда и водите и от община Дупница, от държавното управление като цяло, с цел да натиснат хората в Джерман за сметището и да го създадат на това неприятно място, за което споделих. Цялата тази агитация ще пристигна добре на ръководещите, изключително в навечерието на локалните избори. На всичкото от горната страна няма и никакъв надзор от страна на екоминистерството.

- Актуален стана и въпросът за градежа на АЕЦ „ Белене “ - конкурс, компании, даже и български, които желаят да я строят, и прочие

- Това е пети опит да се започва дострояването на атомната централа. Нашата позиция за нея е – да я няма въобще. Няма потребност от нея, технологията също е остаряла и рискова, няма решение за отпадъците и в дълготраен проект България няма потребност от такава мощ. Виждаме, че стартират едни схеми да се подсигурява изкупуването на ток от огромни консуматори, единствено и единствено да се облагодетелстват съответни компании и прочие Тези, които сега промотират централата, дали го вършат, с цел да я построят, или да повторят досегашното упражнение – да вкарат едни процедури по оценки, разбори, изследвания, съвещания, с цел да се източат десетки, стотици милиони лв.? Както и едни компании и хора, които стоят зад тях, да се облагодетелстват от обществените средства. И най-после отново да кажат – ами нямаме потребност от АЕЦ и отлагаме. Тя е непрекъсната златна кокошка за политико-икономическата класа, обвързвана с нуклеарната енергетика.

Ако я построят, става по-сложно, тъй като ще мислят какво да вършат с отработеното гориво. Продължават някакви хора да настояват, че щяло да се откри решение и то да влезе в един безконечен горивен цикъл, само че няма по какъв начин да се случи. Проблемът със земетръсния риск в региона въобще не е за подценяване – Вранча е там, посоката на разпространяване на земетресението постоянно е била към Белене. Сеизмичният риск въобще не се е трансформирал.

- Другият огромен проблем, който изниква непрекъснато, изключително при започване на туристическия сезон, е презастрояването на Черноморието и митингите против него? Винаги се вторачват в закона за черноморското крайбрежие и промени по него...

- Законът за устройството на черноморското крайбрежие и основаването му беше неточност. Тезата беше, че Черноморието има потребност от особено законодателство. Но той не направи нищо, което да го опази, позволи всичкото това презастрояване, посредством него се нападат правила на природозащитното законодателство.

Българският туризъм не е цъфнал и вързал, колкото и да се пробват да ни убедят в противоположното. Вижда се, че това лято целеустремено хора споделяха, че ще отидат в Гърция да вземем за пример, с цел да не отидат на безумните презастроени места. И освен поради неналичието тук-там, където да си отпочинеш добре, само че и поради алчността на българския хотелиер или ресторантьор, който счита,че за 3 месеца би трябвало да си уреди годишния приход. Накрая се получава, че сами си режат клона, само че не престават да наливат бетон.

Наливането на бетон също е част от перачницата на пари. И тук, както и при отпадъците, има намесени интернационалните мафиотски структури. Излиза, че във всеки един бранш, за който твърдим, че ни е потребен и ни носи приход, работни места и прочие, вършим тъкмо противоположното, от което действително може да печели обществото.

- Тоест?

- Има схеми, започващи „ на брега “ и свършващи на жълтите плочки в София. В Министерския съвет и Народното събрание – там са хората, които взимат решенията в най-силно централизираната страна в Европейски Съюз, и по тази причина би трябвало дават отговор персонално. Те би трябвало да понесат цялата отговорност за всичко това, за което говорихме.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР