Г-н Дудин, в София се намира най-големият офис на Acronis

...
Г-н Дудин, в София се намира най-големият офис на Acronis
Коментари Харесай

Насочваме се към образованието и започваме сами да подготвяме кадри

Г-н Дудин, в София се намира най-големият офис на Acronis в света. Как се развива той, какъв брой души работят в него и какви са задачите за напредък? 
В началото не беше по този начин, само че с годините се разрастваше и съумя да стане най-големият ни R&D център в света. В момента в него работят към 600 индивида и всекидневно се назначават нови чиновници. Развиват се всички посоки – освен R&D, което е главното предопределение на този офис и съставлява 60-70% от функционалностите му, само че също и отдели като продажби, маркетинг и други. В София се намира и световният механически съпорт на компанията. 

Целяхме да достигнем 1000 индивида личен състав към края на предходната година, а в края на тази – 2000, само че пандемията забави нашите проекти. Запазваме желанията си да станем повече от 1000 индивида – колкото по-бързо, толкоз по-добре. 
Споменахте пандемията, само че какви други фактори в действителност ви пречат да растете? 
Да, пандемията забави нещата от оперативна позиция, само че не това е основният фактор, а отсъствието на задоволително квалифицирани фрагменти на българския пазар. Това може да го кажем освен ние от Acronis, само че съм сигурен, че всяка една IT компания би го удостоверила. На пазара липсват задоволително квалифицирани експерти и заради този факт доста компании, в това число и Acronis, внасят фрагменти извън. 
От къде внасяте фрагменти, поради бюрократичните проблеми със сините карти да вземем за пример? 
Отвсякъде, откъдето можем да притеглим. Всеки добър експерт е добре пристигнал при нас. Например, в техническия съпорт имаме най-малко 10 националности, в това число сирийски бежанци. 

Въпросът със сините карти е много сериозен и работим по него от години – още от откриването на офиса в България през 2018 година Не мога да отрека, че има усъвършенствания в цялостния развой, само че това е вследствие на доста сериозна работа. Браншовите организации като БАСКОМ и БАИТ също вземат участие в подобряването на процеса, тъй като непознатите фрагменти са директна инвестиция в българската стопанска система. Това са хора, които си заплащат осигуровките в България, харчат парите си тук и с това се трансформират в едни доста положителни, директни стопански вложения в българската стопанска система. Провеждали сме диалози с разнообразни държавни управления, които са обещавали доста, само че за жалост малко неща са изпълнени. 

Ще дам образец с Германия. Там може да ви създадат синя карта два пъти по-бързо, в сравнение с в България, употребявайки два пъти по-малко хартия. В нашата страна, колкото и да си приказваме за цифровизация, към момента документите не може да си подават онлайн. 
Покрай войната в Украйна се заприказва за опцията да се привлекат на работа бежанци от там, още повече поради положителния им IT бранш. Каква е обстановката в тази посока? 
Наехме единствено няколко украински експерти, тъй като в действителност Украйна има доста мощен капацитет в IT сферата, само че работата на тези хора им разрешава в 70% от случаите да работят отдалечено. Затова те, даже напускайки Украйна като бежанци, продължаваха да работят за своите компании от разстояние. За всеки добър IT експерт, без значение къде се намира по света, постоянно има работа. 
Отбелязвайки казуса с дефицита на експерти в България, какво следователно даде преднина на софийския офис, с цел да стане най-големият? 
Преди няколко години неслучайно София беше определена като локация за нов R&D център. Това се случи вследствие на няколкогодишно изследване. Бяха прегледани и други столици в Източна Европа като благоприятни условия, най-подходяща беше София. Добрата подготовка води до положителни резултати. 
Как новата геополитическа обстановка се отразява на бизнеса на компанията? Промени ли се фокусът ви по отношение на избрани пазари и по какъв начин? 
Не, нищо не се промени в нашия фокус заради една съществена причина. Имахме един незначителен офис в Русия, който затворихме по-рано тази година, само че Русия като пазар не ни беше на фокус последните 2-3 години преди войната. Започнахме релокирането на експерти от там още преди три години. Не желая да кажа, че знаехме какво ще се случи, само че виждахме посоката, в която се движат нещата. Аз персонално давам отговор за страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и този пазар постоянно е обсъждан, изключвайки Русия. Там не сме правили сериозен бизнес последните години. Затворихме локалния офис, само че това не повлия по никакъв метод върху бизнес резултатите в района. 
Към днешна дата кои са предпочитаните за вас пазари? 
В международен проект постоянно са били предпочитани бързоразвиващите се пазари, да вземем за пример Близкият изток. Индия и Китай също имат огромен капацитет. И, несъмнено, обичайните пазари, на които работим – Америка и Европа. Англия е един от най-хубавите пазари в Европа. 
А къде планирате нахлуване и вложения в околните няколко години? 
Трудно е да приказваме за нахлуване, тъй като ние към този момент покриваме съвсем целия свят. Имаме офиси на 34 местоположения в света. Присъстваме съвсем във всяка страна чрез нашите дистрибутори и сътрудници. Разбира се, има и места, където бихме вложили повече и бихме се разширили. В нашия район Турция е страна с огромен капацитет. В момента отваряме огромен офис там и наемаме чиновници. Колкото и да е наранена от инфлацията като страна, това е една мощна стопанска система. Гърция също е доста мощно разрастваща се страна, въпреки че доста хора я свързват с туризъм. Тяхната стопанска система е отворена към IT бранша. Там да вземем за пример към този момент е стартирана програмата за ваучери за киберсигурност по техния План за възобновяване, до момента в който в България към момента е в развой. 
Пандемията се оказа трамплин за киберпрестъпността. Каква е обстановката с честотата на хакерските атаки през днешния ден? 
Ситуацията се утежнява с всеки изминат ден. Честотата на офанзивите не престават да пораства. Опасността се усилва, уголемява се кръгът на компаниите, които стават обект на офанзива. Дори TikTok неотдавна оповестиха приключване на данни, тъй че няма бранш на стопанската система, който да не е обиден. Причината е, че киберпрестъпниците не таргетарат единствено избрани браншове, а най-богатите. 
Като казвате изненадващи цели на офанзива, какви да вземем за пример? 
Изненадам съм да вземем за пример, че опазването на здравето е на второ място измежду най-таргетираните браншове, което еднопосочно демонстрира, че войната е безмилостна. 
Говори се даже за Трета международна кибервойна… 
Аз не бих я нарекъл по този начин, тъй като към момента Втората не е свършила. Кибервойната не е като стандартната война. Методите и формите на война еволюират и се променят, а вредите са доста по-големи. Автоматизацията на хакерските атаки е цялостна и това води до доста по-ниска цена на всяка една (само няколко долара). В наши дни се прави автоматизирано посредством програмен продукт, а целите са доста на брой по-малки бизнеси. Големите пробиви, които виждаме в медиите, са единствено върхa на айсберга, а всекидневно потърпевшите са хиляди.

За страдание, сходно на Коронавирус, всеки си мисли, че него ще го подмине и по тази причина няма да се имунизира, надлежно да си купи предпазен програмен продукт. 
Всъщност двата процеса по заразяване и отбрана са много сходни. 
Да, безусловно еднообразно е като стадии на разкриване, възобновяване, следствие, предварителна отбрана. Това, което Acronis предлага, е една доста добра ваксина против хакерски атаки. Оценката, която самостоятелни източници ни дават, е над 99% обезпечена отбрана. 
Забелязвате ли катурване на наклонността и предпочитание измежду по-малките бизнеси да се „ имунизират “? 
Да, все по-често. При нас идват компании, които не са огромни, само че са наясно със съществуващата заплаха.
Какъв е софтуерният отговор, който Acronis предлага? 
Нашият артикул Acronis Cyber Protect може да се употребява и за един компютър, и за стотици. Съвсем неотдавна излезе нова версия на продукта за крайни клиенти, с който компанията започва преди съвсем 20 години – Acronis Cyber Protect Home Office (преди Acronis True Image), който се предлага за домашни консуматори и дребни клиенти. Разполагаме с решения за отбрана както за вашия домакински компютър, по този начин и за огромни организации. Има киберваксина на пазара, безусловно коства стотинки, ваксинирайте се! 
Кои са евентуално най-апетитните сфери за кибернападение, като се има поради развиването на технологиите през днешния ден? 
Най-апетитни са най-богатите. В идната една година ще видите вести от всяка сфера, в това число енергетика и други промишлености. Тези, които имат забавни данни, също са таргет. Целта ще е изнудване, само че с нарушители мъчно се договаря, тъй като няма гаранции. Затова ние съветваме да се вземат ограничения авансово, преди нещо да се случи, тъй като нещата след това се утежняват. 

Около 70% от случаите приключват с заплащане на откупа, само че на половината от тях по този начин или другояче им изтичат данните. А бизнеси, които са били подложени на такива офанзиви, нормално след към година излизат отвън бизнеса. Въпреки че са се справили по някакъв метод на момента, в близко бъдеще една трета от тях банкрутират. Така че в действителност е по-добре да се работи превантивно.
Какво следва за Acronis като компания?
Развитието на компанията ще бъде в няколко посоки. Първо, в посока насърчаване на фрагменти. Насочваме се към образованието и започваме приготвяме сами фрагменти. Нашият институт в Швейцария – Шафхаузенски софтуерен институт, към този момент има посланичество в България. Планираме подготвянето на фрагменти по модерни стратегии и експерти, които да дават отговор на бъдещите условия за подготовка. За страдание, в образованието в България се употребяват много остарели методики. Специалистите, които излизат от тук, би трябвало да бъдат обучавани в компанията в продължение на 6-12 месеца, преди да стартират да извършват функционалностите си и да са ефикасни. Предпочитаме сами да образоваме фрагменти, с цел да поддържаме високо равнище.

Стараем се да се развиваме и в техническа посока. Инвестираме в квантов компютинг, тъй като би трябвало да имаме подготвеност сега, когато квантовите компютри станат необятно налични. Те ще отключат гражданска война и нещата тогава ще са влошат още повече. Следим всички нови технологии, стремим се да даваме отговор на всичко. Стряскащи за нас са по този начин наречените „ deep fake “ видеа и гласове, тъй че това също е една евентуална зона.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР