- Г-н Дилов, вие напуснахте журито на шоуто България търси

...
- Г-н Дилов, вие напуснахте журито на шоуто България търси
Коментари Харесай

Любен Дилов-син: БСП сама си отгледа щуката, която ще разчисти блатото им |

- Г-н Дилов, вие напуснахте журито на шоуто „ България търси гений “ откакто станахте народен представител на 4 април. В идващите два краткотрайни Народното събрание обаче май шоуто се придвижи в пленарната зала. В този смисъл очаквате ли след идните избори за парламент и президент повече мъдрост от политическата класа у нас?

- На първо място не чакам нито един фаворит да се издигне над равнището на гласоподавателите си, само че – да. Смятам, че ще има изтрезняване на политическата класа (за Бойко Рашков не мога да подсигурявам, схваща се). Няма по какъв начин политиците да не усещат, че общото равнище на тревога у жителите стигна сериозни размери. Хаосът, в който ги сложи безпилотния полет на страната, ръководена сякаш от най-хубавия водач на Републиката, доби плашещи за публичното здраве мащаби.

- Днешната политическа действителност подобаваща ли е за сюжет на Ку-ку?

- Не единствено в България! Революцията, провокирана от обществените мрежи, трансформира обществената сцена в нескончаема комеди дел арте, улично театрално зрелище, което необятните национални маси освен гледат, само че и дръзновено вземат участие в него. Не е нужно да давам образци със Съединени американски щати, Украйна, Полша… Публичността и политиката са завладяни от най-схематични театрални облици, Раблезиански герои, ознаменуващи всеобщата и международна победа на Долницата над Горницата (по Бахтин).

- Какви са възможностите 47-ият парламент да сформира трайно държавно управление или за трети път парламентаризмът ще се спъне в същия камък?

- Предварителните изследвания сочат, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще имат 130-140 депутати общо. Както виждате въпросът не е политически, а аритметически. За устойчиво държавно управление би трябвало настройка, подкрепена най-малко от 121 депутати. Наглед елементарното аритметическо уравнение се усложнява от една незнайна – президента. Неизвестната в действителност е известна: без значение от изхода на президентските избори, президент към датата на сформиране на държавното управление ще е Радев, а той е прочут с неумението си да е посредник сред партиите. От три години той не е президент, а кандидат-президент и по този метод е подвластна страна, част от борбата за изпълнителната власт, която завоюва и към този момент 6 месеца упражнява за огромна наслада на локалното население. Как Радев ще бабува на съставянето на идващото държавно управление е сюжет, заслужен за гоблен. Как убеждава Да, България да се прегърнат с Българска социалистическа партия в името на националното и персоналното му благоденствие? Или пък Слави Трифонов да одобри Кирил Петков за министър? Радев е огромен проблем, тъй като 5 години по този начин и не разбра какво работи президента. Дано мъдрият български народ най-сетне прозре този факт и не го поправя на балотажа на президентските избори.

- Според социолозите е прекомерно евентуално ГЕРБ да завоюва парламентарните избори, само че идващият парламент може да се окаже още по-раздробен, а партията ви продължава да е в изолираност от партиите на митинга. В този смисъл допустима ли е коалиция на статуквото ГЕРБ-ДПС-БСП?

- Аз съставлявам Гергьовден в обединението ГЕРБ-СДС и не виждам по какъв начин ГЕРБ и Българска социалистическа партия ще ръководят дружно, въпреки че това наподобява разумно за доста хора. По-скоро може да се чака – в името на постигането на известна непоклатимост – да се търси поддръжка, без присъединяване във властта. Подкрепа за сформиране на държавно управление и приемане на бюджет от миноритарно ръководство. Ужасно тежки задания предстоят пред идващото постоянно българско държавно управление. За оправянето с тях се желае темперамент, устойчиво болшинство и решителност да се организират непопулярни ограничения. Бъдете почтени към себе си и кажете – виждате ли на хоризонта политик, с изключение на Борисов, който би могъл да се оправи с трите рецесии, в които се къпем сега, с целия този безпорядък? Повечето гласоподаватели усещат това и – напълно разумно – преднината на ГЕРБ е съвсем 10 % пред идната групировка. Но – както самите вие отбелязахте – така наречен протестни партии желаят те да ръководят. Чудесно! Заповядайте!

- По всичко проличава, че в рамките и на тази акция няма да забележим нито лидерски спор сред ръководителите на главните политически сили, нито сред сериозните претенденти за Дондуков 2. Какво е вашето пояснение?

- За да има спор, би трябвало да има най-малко един мотив, друг от „ Борисов е отговорен! “. Вие да сте чули някой политик да споделя нещо сходно? Аз не съм. Е, какъв спор да има? За Ковид-мерките ли, за енергетиката ли, за пътното строителство ли? Има Рашков, който замеря с компромати всеки ден. Те след това се оказват не тъкмо по този начин, или въобще не така… Имаме строителен министър, който афишира контракти за противозаконни, по които прави разплащания след това; опазването на здравето ни се ръководи от група антиваксъри, отпред с президента… Кой с кого да дебатира? Може би да дебатират ръководещите служебни министри на Радев, които всеки ден издават противоречащи си заповеди. Професор Герджиков към този момент се чуди по какъв начин да помоли Радев за спор – подготвен е и на изтребител да се качи, единствено и единствено да стане някакъв разговор, само че наличието на Радев в акцията е като кемтрейлс – високо, разредено и пухкаво бяло.

- За трети път ще сте лидер на листата на партия ГЕРБ в Бургас. Преди изборите на 4 април доста хора бяха сюрпризирани да ви видят измежду кандидат-депутатите на партията на Бойко Борисов. Защо ГЕРБ и не е ли малко необичайно да сте от разнообразни страни на барикадата със Слави Трифонов и сценаристите му?

- Всъщност лидер в Бургас съм за четвърти път. В 40-ото Народно събрание бях народен представител от СДС-Гергьовден точно от Бургас. Твърдо съм обвързван с региона, имам ред законодателни начинания и ремонти, отнасящи се до локални проблеми и специфики – в Закон за устройство на територията, в Закона за отбрана на Черноморското крайбрежие, в законодателството, обвързвано с запазване на културно-историческите ценности… Иначе за Слави Трифонов… Да. Генезисът на Гергьовден и ИТН е общ. Дори сегашният им избирателен девиз – „ Държавата това си ти “ е програмата на Гергьовден и предизборния ни слоган от 2005-а година. В програмата им има големи заемки, буквално преписани от Гергьовден. Да го кажа общително за тях: те към момента са на стадия революции, а ние от дълго време – към този момент близо 25 години - сме еволюционисти. Много от концепциите на Гергьовден бяха по кукувски „ посяти “ в стратегиите на други партии и осъществени. Сега чакаме – Закон за гласност на лобизма, промяна на изборното законодателство, конституционна промяна, въвеждане на безмълвното единодушие в работата на администрацията на все по-широки равнища, закон за персоналната отговорност на служителите и така нататък и тъй наречените Когато от „ ИТН “ стартират да мислят еволюционно и държавнически, може и да се срещнем. Сега се носят на крилата на политическата революционност и ние ги следим със благосклонност и схващане. Дали тази симпатичност е публично потребна – всеки може да си реши от събитията в 45-ото и 46-ото национални събрания. " Всеки самичък си преценява ", както споделя един длъжностен министър, Господ здраве да му дава!

- С какво мислите, че бихте бил потребен в работата на 47-ото Народно събрание?

- Имам голям лист от общи и напълно съответни задания. Да стартираме с общия организационен проект на Царево – един параграф 22 с над 15-годишна давност; статутът на рибарското населено място Ченгене скеле – в случай че бъде организиран, това ще е модел за още няколко сходни културни резервати в България; Поставянето на Бургас на картата на Зелената договорка – извънредно значима задача. В региона на образованието и културата, Гергьовден има сериозна законодателна стратегия, за която ще търсим поддръжници. Споменах закона за гласност на лобизма. Три пъти сме го внасяли, един път го докарахме до второ четене… Има работа за целия китайски народ, че и за българското човечество ще остане.

- В първите дни на 2017 година когато Румен Радев към момента не е встъпил в служба, вие казвате в изявление за в. „ 24 часа “, че изборът му е наказване за целия политически хайлайф, в това число за Българска социалистическа партия. Почти пет години по-късно по какъв начин бихте доразвили тази ваша теза, която звучи много оракулски, особено за обичайните партии?

- Отгледал съм задоволително деца, с цел да знам, че изречението „ аз нали ви споделях “ е допустимо най-вредното в едно другарство. Ще дам елементарен образец – едни българи не харесваха президента Стоянов, други – Първанов, трети – Плевнелиев. Но надали има някой, който да не си дава сметка, че тези тримата устояха чудесно тестванията на няколко политически рецесии, развихрили се през техните мандати. Бяха посредници – не ги назовавам обединители! - в политическия живот, внасяха утешение, убеденост, чертаеха и осъществиха бъдеще. Не ламтяха за изпълнителна власт. С две думи – те разбираха какво работи българския президент, какво му е вменила конституцията и го осъществиха. За Радев, явно, Конституцията е пренебрежим документ. Доказвал го е няколко пъти - освен с назначението на министър с двойно поданство. Аз го разбирам – Конституцията е документ много по-сложен от Устава за вътрешния ред, само че пък и 5 години не са малко време да положиш старания да го разучиш и да схванеш какво се чака от теб. Що се отнася до политическата тежест на Радев – да, всеки негов ден като президент ерозира Българска социалистическа партия, тъй като основава втори ляв център на привличане, краде фрагменти, електорат и цели структури на Столетницата и даже изстреля на тези избори неин дублиращ план – Политическа партия Продължаваме промяната. Но може би това е следващата огромна историческа подигравка. След толкоз опити на десницата да минимизира въздействието на Българска социалистическа партия, на „ Позитано 20 “ сами да си отгледат щуката, която ще разчисти блатото им.

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е закононарушение

Платено съдържание
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР