Г-н Делчев, до края на месеца Бюджет` 2022 вероятно вече

...
Г-н Делчев, до края на месеца Бюджет` 2022 вероятно вече
Коментари Харесай

Бюджет' 2022 е лакмус за спазване на коалиционното споразумение

Г-н Делчев, до края на месеца Бюджет` 2022 евентуално към този момент ще бъде на показан на публичното внимание. Очаквате ли при подготовката му политически търкания в ръководещото болшинство, поради сериозните идейни разлики сред обособените съставки?

- Бюджет` 2022 може да бъде избран като първия вододел за държавното управление. Ако то не успее да го премине, ще се разпадне и ще оттече в реката на предварително завършилите държавни управления.

Едва ли може да се чака подобен тежък фал още в първата минута на мача.

- В тази четворна коалиция може да се чака всичко. Чуват се две тотално разнопосочни визии за бюджета. Едната, защитавана от социалистите, е да се вкарат допустимо най-вече разходи. Докато визията на мандатоносителя е за промени през бюджета. Но това е сложният метод на правене на бюджет, тъй като промените изискват старания, време и съкращения. Много е значимо кой мироглед ще надделее.

(Вижте целия видео диалог с Димитър Делчев )

Съществува и Вариант № 3, за който ръководещите към този момент намекнаха – в началото да бъде признат механически бюджет, а през юли да бъде направена реформаторска актуализация. Така че не е изключено по-острите разногласия да се отсрочат с шест месеца.

- Още от декември поръчките на Корнелия Нинова бяха за незабавен бюджет, който да включва преизчисляване на пенсиите, помощи за млади фамилии, което единствено по себе си е доста хубаво. Но демонстрира друг метод на мислене в този съдружен сътрудник – съдружният кабинет да включи в бюджета предизборните обещания на Българска социалистическа партия. Смятам, че съдружните сътрудници ще провокират напрежение при разискването на бюджета. А ГЕРБ и Движение за права и свободи ще саботират в пленарна зала.

Не е ли най-нормално философията на Бюджет` 2022 да стъпи върху съдружното съглашение?

- В съдружното съглашение на доста места се приказва за усъвършенстване на разноски. Друг е въпросът в каква степен съглашението ще се извърши. Бюджетът е лакмус за спазването на съдружното съглашение.

Смятате ли, че Корнелия Нинова е в обстановка да удря по масата в държавното управление, откакто зад тила й в Българска социалистическа партия се разгаря сериозен пожар?

- Дори да не желае да бие по масата, Корнелия Нинова има потребност да бие по масата. Тя би трябвало да закрепи обстановката в личната си партия. Трябва да покаже на съпартийците си мощ и достижения. Иначе в техните очи ще си остане кариерист с министерски пост.

В обединението Българска социалистическа партия няма ли да остане в малцинство, в случай че натисне за форсирани бюджетни разходи?

- Не е несъмнено. Напротив. Очаквам от министрите на енергетиката и на районното развиване, респективно от Има Такъв Народ, претенции за по-големи разходи. Вече се приказва за милиарди за значими инфраструктурни планове.

Смятате ли, че тези планове би трябвало безусловно да се обезпечават от бюджета, откакто десните икономисти упорстват за концесии, с всичките им преимущества?

- Концесиите са скъп инструмент за публично-частно партньорство. Държавата да не харчи средства, а да отстъпи избрана активност на бизнесмените. Но концесиите на пътища бяха компрометирани в очите на обществото при избрани обстановки.

Как се придвижват в торби бюджетни пари за автомагистрали пък следим от години.

- В обстановката ни на безвластие и липса на отмъщение, не е несъмнено, че концесията ще проработи по този начин, както е предписано по доктрина. Много значимо е по какъв начин ще се реализира държавният надзор. „ Продължаваме промяната “ обявиха центристка политика и безспорно ще прибягнат и до сходни десни принадлежности. Вероятно ще прибягнат и до леви ограничения. Единственото място, където няма място за баланс е битката с корупцията. Нулевата приемливост към корупцията ще бъде най-големият тест за ръководството.

Какъв съгласно вас е пътят към нулевата приемливост?

- Да се стартират процеси към всички ръководещи, забъркани в корупция. Ако държавното управление на Кирил Петков не потърси сметка на Бойко Борисов и екипа му, най-вероятно то ще стане жертва. Изборът е или Петков, или Борисов. Сделки с някогашни ръководещи и хора, откраднали милиарди не може да има. Дори една такава договорка ще докара до заличаване на цялата концепция за смяна и честност.

Но, с цел да се потвърдят тези закононарушения, те би трябвало да се вкарат в съда, а преди този момент да минат през прокуратурата. И омагьосаният кръг се затваря.

- Ето това е казусът. Изходът от този затворен кръг минава през КПКОНПИ. Тази комисия беше основана за задоволство на Европейски Съюз, само че всъщност е беззъба реплика на орган. Сега ръководещите имат златния късмет да я реформират по този начин, че тя да получи проверяващи пълномощия, по-добра отбрана на хората, които подават сигнали за корупция. И най-накрая, когато има потвърдена корупция, тази комисия да може безапелационно да инициира обвиняване пред прокуратурата.

Вашата политическа мощ беше предложила преди години вид на антикорупционен закон. Имате ли информация какво съдържа сегашната версия на този закон, подготвяна от ръководещата коалиция?

- През 2015 година предложихме антикорупционен закон, който тогава беше неодобрен от " Партиотичния фронт ". И беше квалифициран нов, беззъб вид, който работи и до през днешния ден. Сега съдружното ръководство разисква промени – да има действително работеща комисия за битка с корупцията и друга – за лишаване на нелегално добито имущество. По този метод сегашната КПКОНПИ на процедура ще бъде отстранена, дружно с управлението си. Добрите практики в чужбина, и по-конкретно - в Румъния, демонстрират, че сходни комисии са квазиполицейски структури, които обискират, претърсват, подслушват, смъкват банкови секрети. Това е значим боеприпас за откриване на корупционно държание. В нашия план бяхме предложили инструмента „ провокация към рушвет “ - чиновници под прикритие да предизвикат лица на високи обществени длъжности и след това това да се употребява като доказателствен материал. В момента нашият углавен кодекс не приема тези дейности. И, в случай че някой ги реализира, също ще бъде осъден. В Съединени американски щати, да вземем за пример, провокацията към рушвет е нормативно уредена. У нас не е законово организиран и въпросът с анонимните сигнали – множеството хора не алармират за корупционно държание от боязън. А ОЛАФ работи  с анонимни сведения. Важен проблем е и механизмът за предопределение на двете комисии. В момента той се взема решение от болшинството в Народно събрание. Тоест - който е на власт, той назначава управлението на комисията. И след това очаквайте тази комисия да го проверява. Трябва да се откри салдото власт върху власт, с цел да сме сигурни, че комисията е безпристрастна и не извършва политически поръчки.

В настоящия си тип КПКОНПИ се смяташе за по-влиятелна даже от основния прокурор. Такова ли беше съотношението съгласно вас?

- Връзката сред двете институции беше, че шефът на КПКОНПИ назначи настоящия основен прокурор. Иначе като началник на КПКОНПИ Сотир Цацаров не сподели голям брой разкрити проблеми на корупция във високите етажи на властта. Задейства се едвам в последно време, като видя, че ново болшинство ще ръководи, и го направи против кметове на ГЕРБ в Бургас, Стара Загора, Враца. Тази интензивност буди подозрения дали това не е знак за подписване на договорка. Очевидно такава не е подписана, тъй като достъпът му до класифицирана информация бе лишен и той повече не може да извършва отговорностите си. Цацаров си подаде оставката, с което иззе самодейността на ръководещото болшинство.

Какво печели Цацаров с този изпреварващ ход?

- Печели бяло място в CV-то си – не е уволнен и доста скоро неговият проект ще мине през рецензия върху антикорупционният закон на ръководещите. И Цацаров ще се опита да изясни своята оставка с това, че КПКОНПИ е реформирана по неверен метод. Всъщност, освобождението на Цацаров от КПКОНПИ трябваше да се случи като търсене на отговорност от него.

Всички са наясно, че господин Цацаров е един от най-информираните хора в страната. Какви благоприятни условия за по-спокойно бъдеще открива този факт пред него? Изключено ли е той да извади любопитни обстоятелства за ръководството на Борисов?

- Не знам каква полезност би донесло това на новото болшинство. И дали това ще им помогне в търсенето на истината за ръководството на Борисов. Смятам, че една такава договорка, въпреки и сладка, ще трансферира линията на честността.

От позиция на опита ви, намирате ли, че политическата неустойчивост е по добра от едноличното ръководство?

- Отчасти да. Липсата на дълъг небосвод основава напрежение при всяко болшинство и усилва вниманието върху грешките. Но пък лишава чувството за дълготрайна вероятност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР