- Г-жо Пиргова, не станаха ли твърде много скандалите по

...
- Г-жо Пиргова, не станаха ли твърде много скандалите по
Коментари Харесай

Проф. Мария Пиргова: Жан има всички шансове да влезе в парл...

- Г-жо Пиргова, не станаха ли прекалено много свадите по върховете на властта? За похлупак представителят на кабинета Антон Кутев даде обещание още скандални разкрития.

- Градусът на негативизъм е обикновено висок поради обстоятелството, че едно десетгодишно ръководство се сменя с ново. Все още имаме единствено служебно държавно управление, само че то ни разкрива картината в страната, която в по-голямата си част жителите подозират и знаят. Вече обаче се изнасят и обстоятелства. Да, разкритията звучат скандално, само че не могат да бъдат кавги. Предполагали сме, че предходното ръководство си е служило с противозаконни средства, че е употребявало страната в своя изгода, само че не сме предполагали в какви мащаби се е случвало.

- Не минават ли граници обаче последните безусловно канибалски обвинявания против експремиера Борисов, направени от неизвестен очевидец пред служебния вътрешен министър Бойко Рашков?

- Какво значи да минем граници? Не може да скрием едни неща, а други да обявим единствено с цел да не минем граници. Трябва да се изнесе това, което стартират да свидетелстват хора, които към този момент са преодолели страха си от предходното ръководство. Хората би трябвало да знаят, а границите ги дефинира това, което е станало в предишното. Т.е. сегашните ръководещи не дефинират никакви граници, те са надскочени не в този момент, а в предходното ръководство, което е употребило политики на границата на закона в ущърб на жителите.

- Да, само че към момента за обвиняванията няма показани доказателства...

- Доказателства има и е значимо те да бъдат импортирани в прокуратурата. Без доказателства не може да се приказва, тъй като тези, които го вършат, също подлежат на отговорност.

- Не са ли притеснителни многочислените смени по върховете в министерства, организации?

- Това е притеснително само за хора, взели участие в злоупотреби, за хора, които са се облагодетелствали от работата на разнообразни организации. В момента минаваме през непосилен интервал на смяна, който може да се окаже още по-мъчителен при едно постоянно държавно управление с повече компетенции. Ние сме при започване на откриване на една доста неприятна картина, която демонстрира каква неточност сме позволили ние, жителите.

- Как ще се отрази на гласоподавателите поляризацията, която се задълбочава? Може ли да чакаме разбърквания в 46-ия парламент?

- Всеки български гласоподавател ще би трябвало да избере страна. Всеки ще реши съгласно морала си.

Възможно е " ИТН " да стане първа мощ,

само че считам, че към момента ГЕРБ има задоволително механизми, с цел да резервира първата позиция, въпреки и с по-малко преднина. Смятам, че позицията на ГЕРБ в съпротива е неизбежна и те го знаят.

Не съм задоволена от политиката на Има Такъв Народ, която не поема отговорност, не показва пред жителите своите политики накъде ще вървим. Ако са първа мощ в идващия парламент, ще би трябвало да поемат доста повече отговорности, а към този момент не виждаме такива планове. Не може да се влиза в политиката, без да се носи отговорност. Вероятно тъкмо тъй като Има Такъв Народ си остават „ царе на мълчанието”, няма да станат и спечелили.

- Вляво се следят много забавни придвижвания. Какви шансове на Българска социалистическа партия дава новата необятна коалиция? Ще ги изстреля ли тя нагоре от 3-ото място?

- Засега тази необятна коалиция не е огромна. Силите, които се прибавят към Българска социалистическа партия, напълно не са обилни за лявото, а и са доста противоречиво леви. Така че лявото не се уголемява, даже не се формулира добре като ляво от страна на Българска социалистическа партия.

Това може да е най-успешният ход на Корнелия Нинова, само че по никакъв начин не е задоволителен за смяна на позицията на Българска социалистическа партия. Няма да оказват помощ промените на местата при водачите на листи, както и дребните отстъпки на съдружните сътрудници. Сашо Симов от Смолян отива във Враца, Нинова отива от Пловдив във Варна, в Търново ще има служебна листа, тъй като локалната организация държи на Весела Лечева. Същото се отнася до Пловдив и Добрич.

Смятам, че Българска социалистическа партия няма да мръднат напред от 3-ото място, даже могат да останат и на 4-ото. И тогава Нинова няма да оцелее като водач. Впрочем и в случай че са трети, социалистите надали ще я запазят като водач. Нагласите против нея са толкоз мощни, тъй като

Нинова не може да откри път към лявото,

просто не схваща какво е ляво. Тя желае да води непременно, само че нейното политическо кредо е дясно, тя е десен политик. В говоренето е лява, само че в постъпките си е доста повече дясна.

- Какъв е капацитетът на обединението към Жан Виденов да отдели гласове от Българска социалистическа партия и да влезе в Народното събрание?

- Смятам, че Жан Виденов има късмет да влезе в Народното събрание. Ще притегли доста хора, които са за чиста и свята република освен от Българска социалистическа партия, само че и патриоти, които не намират посланичество. Виденов желае да ускори българския суверенитет. Коалицията към него е за патриотични леви решения като безвъзмездни обучение и опазване на здравето, които ще привлекат доста хора. Успехът им обаче доста зависи от това дали за толкоз малко време Жан Виденов и екипът към него ще съумеят да разпространяват тезите си. Но това е дълготраен план, без значение от дебютното му показване на тези избори.

- Дали обаче те имат желание да сменят евроатлантическата ориентировка на България?

- Лява опция на Жан Виденов не. В стратегиите " Възраждане на отечеството " на съдружния им сътрудник Николай Малинов има предложение за излизане от НАТО и Европейски Съюз, само че в партията на Виденов такова желание няма. Идеите им са леви, обществени, проевропейски, само че за мощен държавен суверенитет, за гарантиране ползите на България в границите на НАТО и Европейски Съюз.

- Ще забележим ли обединяването Българските патриоти в идващия парламент?

- Патриотите могат и да влязат в Народното събрание. Но

те се назовават патриоти, макар че са едни от най-продажните партии у нас

– това е различен български абсурд. И Вътрешна македонска революционна организация, и " Воля ", и НФСБ са партии търговци, не партии, а компании. Едва ли обаче гласовете на патриотите дружно с тези на ГЕРБ ще стигнат за ръководство.

- Очаквате ли да има кабинет след изборите на 11 юли?

- Възможно е да няма кабинет, което не е добре за страната. Все отново ми се коства, че политическите сили ще вършат повече взаимни отстъпки, в сравнение с през април. Това ще разреши съставянето на програмно държавно управление. Но сега виждаме един добър длъжностен кабинет и това задава доста високи критерии за парламентарните партии. Вариантът този кабинет да остане да работи до президентските избори е реален, само че не е добър поради обстоятелството, че се изчерпват средствата, с които разполага служебният кабинет. Това ще направи по-дълго ръководство доста мъчно. Така че партиите могат да употребяват членове на служебния кабинет в постоянно държавно управление след изборите.

- Виждате ли опасности от това, че сега цялата власт е в ръцете на президента без парламент за коректив?

- Не виждам по какъв начин предходните парламенти са служили за коректив на властта, макар че имаха такава функционалност. Сега властта е в ръцете на президента, само че в границите на закона. Преди срещу закона бе в ръцете на Борисов. Не виждам президентът да употребява тази власт за недържавни цели. Не виждам реваншизъм в дейностите на министрите, виждам предпочитание за разобличаване на злоупотреби с власт, на корупция.

- Влизаме ли в рисков стадий на доминация на популизма?

Заплаха за популизъм идва най-много от страна на ГЕРБ

Живяхме в популизъм 10 години.

- На разграждане на модела ли сме очевидци сега?

- За някои интервалът е мъчителен, за други е на освобождение от рекет, от мафиотски практики. Това е и интервал на превъзмогване на страха. А какво ще замести досегашния модел - правда, правосъдна промяна, която да подсигурява обективен съд на жителите, за бизнеса.

- Може ли турбулентният интервал, в който се намираме, да забави значими за страната процеси като влизането ни в Еврозоната да вземем за пример?

- ГЕРБ напълно не могат да си приписват напълно заслугите за влизането в Еврозоната. Политическите сили у нас имат консенсус по този въпрос, всички са за влизане в Еврозоната. Така че които и да са идващите ръководещи, те ще работят за това. Нямам терзание за бъдещето на страната, имам повече оптимизъм.

Проф. Мария Пиргова е пловдивчанка. Завършила е Московския държавен университет „ М. В. Ломоносов “. Дългогодишен учител в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР. Автор на книги и научни изявления.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР