Г-жо Капон, останаха ли скрити от погледа на широката публика

...
Г-жо Капон, останаха ли скрити от погледа на широката публика
Коментари Харесай

Частните фондове правят осигуряването „сърп и чук“

Г-жо Капон, останаха ли скрити от погледа на необятната аудитория значими елементи от среднощното гласоподаване за актуализацията на бюджета? Заговори се за голям брой разкрити клопки?

За да изясним материята, би трябвало да стартираме с гласуването на дребните бюджети – на ДОО и НЗОК. В бюджета на НЗОК не допуснахме „ празен чек “ – т. е. управителния съвет на касата независимо да взема решение по какъв начин да харчи. Затова разпределихме парите по действия. В парламентарна зала това сътвори проблем, тъй като бяха гласувани разнообразни цифри за една и съща активност.

Чий беше разновидността с „ празния чек “?

На служебния кабинет. ИБГНИ подкрепихме предлагането на Лекарския съюз парите да вървят съразмерно по действия. Понякога решенията за 2-3 млн. са по-сложни, в сравнение с решенията за стотици милиони, което се видя при гласуването на държавния бюджет. Проблеми с числата имаше и в бюджета за ДОО – различни оферти бяха гласувани кумулативно. Само нашата група настояваше за актуализация на пенсиите от 1 октомври, при опазване на спомагателните 50 лв.. Докато ГЕРБ и Движение за права и свободи се опълчиха по принцип на актуализацията на бюджетите.

Къде тук откриваме клопките?

В зала постоянно може да постъпи предложение, което постанова преизчисления. И в това няма проблем, стига да има задоволително време. Затова всички депутати сме доста неверни за това, което не свършихме през август. Бюджетите бяха импортирани още на 2 август, само че всеобщото очакване в Народното събрание бе, че ще се случи постоянен кабинет, който да транспонира своите хрумвания върху актуализациите.

Наистина ли такава всеобща доверчивост е царяла в Народното събрание?

Категорично! Така изглеждаше и всички желаеха да тупат топката.

И да разпитват министрите.

Точно по този начин. И комисиите закъсняха. Народното събрание може да стартира естествена работа едвам откакто са образувани най-малко бюджетната и правната комисии, а това стартира да се случва през втората половина на август. Това сътвори блокаж.

Виждате ли нечия злонамерена тактика в това туптене на топката, с цел да се случва сетне актуализацията на галоп?

По-скоро имаше бламиране на актуализацията от страна на някогашните ръководещи, които твърдяха, че това е някакъв бюджет на Румен Радев.

По аргументи от празнично естество ли актуализацията на пенсиите ще тръгне от 25 декември 2021 година, а не от 1 януари 2022 година?

Не. Въпреки Движение за права и свободи и ГЕРБ, ние искахме нарастването да стане необратим развой. Тоест - в случай че по някакви аргументи до края на годината няма бюджет за 2022 година, в тазгодишния бюджет, който ще продължи да се извършва, парите за първото тримесечие да са заложени.

Г- жа Мика Зайкова обществено се обзаложи, че няма такова държавно управление, което оттук нататък да вземе тези 120 лева на пенсионерите и тази краткотрайна добавка по политически съображения ще се увековечи. Съгласна ли сте с нея?

Абсолютно. За хората е значимо да знаят, че това е резистентен модел. Ние приказваме за пенсионната промяна в две стъпки. Първата стъпка е  актуализацията, а втората е преизчисление на пенсиите, каквото у нас не е имало от 2008 година насам, от времето на Тройната коалиция и година преди Борисов. По тази тематика имаме единодушие с Има Такъв Народ и сме внесли законопроект в парламентарното деловодство.

Едрият бизнес - в лицето на господин Васил Велев от АИКБ, е на мнение, че качването на минималната пенсия е подучване за сивия бранш. Оспорвате ли тази теза?

Ако бяхме богата страна, щях да кажа, че преди този момент има доста други дейности, които би трябвало да създадем. И на първо време - да падне таванът на пенсиите.

Сега обаче излиза, че тези, които са обезпечавани на приблизително заплащане, ще получават пенсии, близки до минималната.

От 2.08 млн. пенсионери за юли т. година, 1.035 млн. остават на минималната пенсия, която в този момент ще бъде 370 лв..Това е нещастието на страната - половината от пенсионерите са на прага на бедността. А за идната година ще паднат под този предел, тъй като той ще стане 413 лв.. Трябва също да се преразгледат пенсиите за неработоспособност, обществената пенсия, а това може да стане, като се вдигне натискът на тавана. Един преподавател, който се е пенсионирал през 1998 година, няма по какъв начин да получава толкоз, колкото ще получи пенсиониралият се през 2021 година негов сътрудник.  Видя се също, че обществото е мощно разколебано и във връзка с спомагателния дирек за обезпечаване - поради методите, по които са харчени парите в тези частни фондове. Случаи като „ Пилето “ изиграха сериозна роля в разклащането на това доверие. Излиза, че внасянето на пари в спомагателните фондове е по-неизгодно от внасянето в Национален осигурителен институт. Ето това е „ сърп и чук “! Вместо частният бранш да е по-добър и да подтиква хората да внасят пари при него, държавният се оказва по-стабилен. За мен -като десен човек - това е трагично.

Да се върнем на клопките в бюджета. Какви капани открихте по време на актуализацията на държавния бюджет?

Първият беше „ Капан за 100 милиона “. Той стана прочут по късна доба, след 1 ч. през нощта, когато в алинея 6 трябваше да се гласоподава по какъв метод общините ще получат прехвърляния от въпросните милиони. Вариантът на Движение за права и свободи беше да се сътвори фонд към министъра на финансите и който кмет пръв свари, да се записва. А знаем, че в редиците на Движение за права и свободи организацията е желязна. Националното съдружие на общините предложи различен метод – парите да се дават на база на коефициент върху дотацията, която всички получават. Защо би трябвало кметовете да вървят при министъра на финансите с агнета?

Другият капан беше при така наречен законодателен акт в края на бюджета, към който се развихри огромен скандал. Министър Василев имаше концепция – добра за държавното управление и безумна за мен – по отношение на митингите на строителите, да възложим на АПИ да подпише привършване на договорите и погашение на сумите. Ще кажа: няма по какъв начин през бюджет да раздаваш индулгенции!

Смятате ли, че сте изолирали клопките, сложени от Движение за права и свободи при актуализацията?

Никога не е ясно дали всички клопки са изолирани. Изолирахме тези, които идентифицирахме. Всеки залага клопки, с цел да направи повече разноски. Лошата вест за жителите е, че инфлацията настава стремглаво – цените на краставиците, доматите, чушките, хляба, олиото са видни за всички. Всъщност - не сме ги виждали до в този момент на пазарите.

А специалистите предсказват нов международен финансов вихър...

Поредното нарастване на банковите такси също е удар по жителите. Изглежда най-сигурна ще се окаже „ бурканбанк “. Или вложенията в парцели.

Ще има ли нова абревиатура вашата политическа структура за идващите избори и по какъв начин ви се отрази абсурдът „ 500К “?

Всичко ще се взема решение в съда. Някой е ходил някъде в персонално качество.

За политиците персонално качество не съществува.

Всеки самичък би трябвало да дава отговор за постъпките си.

Г-жа Дончева ще остане ли отсега нататък във вашата коалиция?

Не давам отговор за това. Аз съм народен представител и работя в Народното събрание. В нашата коалиция има независимост на мненията и дейностите, при нас лявото и дясното се събират. Това е политическият модел, от който България сега има потребност. Разговорите занапред предстоят. Привърженик съм на необятните консолидации, а не на разпада.

Включва ли това схващане възможност за общи листи с други политически сили и кои вероятно биха могли да бъдат те?

Най-близки възгледи имаме с „ Демократична България “. Нашата коалиция е моделът за страната – събиране на дясно и ляво. Служебният кабинет е изработен по същия модел – от Кирил Петков до Бойко Рашков.

Но, когато десни и леви тръгнат дружно да вършат бюджет, дружбата нормално завършва.

Така наподобява, само че когато се гласоподават пенсии и майчински, ситуацията е друго. Нямахме проблеми с Демократична България и по правенето на бюджета.

Тоест - пред бюджета всички олевяват?

Трябва да признаем, че " Демократична България " не го направиха.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР