Г азейки през огряно от лунна светлина езерце на източното

...
Г азейки през огряно от лунна светлина езерце на източното
Коментари Харесай

Учен говори за жабите и се страхува от мълчанието им

Г азейки през огряно от лунна светлина езерце на източното крайбрежие на Австралия и говорейки на жабите, Майкъл Махони още веднъж се усеща като дете.

Седемдесетгодишният природозащитник и професор по биология в Австралийският университет в Нюкасъл, щата Нов Южен Уелс, е усвоил имитирането и разбирането на крякането и други жабешки звуци.

"Понякога забравяш, че би трябвало да работиш, тъй като просто искаш да се разговориш с жабите и да се позабавляваш ", споделя Махони, представен от Ройтерс.

Professor Michael Mahony helped develop a method to preserve frog species by creating the first genome bank for Australian frogs, many of which are under threat by climate change, water pollution and habitat loss
— Reuters (@Reuters)
Ученият е удивен всякога, когато те му отвръщат, само че се притеснява, че рискът жабите да замлъкнат става все по-голям.

В Австралия има към 240 типа жаби, само че към 30% от тях са застрашени от климатичните промени, замърсяването на водата, загубата на местообитания, гъбични инфекции, като това са единствено част от заканите, които ги грозят.

В световен аспект жабите са най-застрашените измежду всички гръбначни, споделя Махони, който е описал 15 нови типа, само че е бил и очевидец на изгубването на други.

Wading through a moonlit pond on Australia’s east coast talking to frogs makes Michael Mahony feel like a kid again.
— Inquirer (@inquirerdotnet)
"Вероятно един от най-тъжните моменти в кариерата ми беше, когато като млад открих жаба. В рамките единствено на две години след откриването й тя изчезна. Така напълно рано разбрах какъв брой уязвими са някои от нашите жаби и че би трябвало да се огледаме в близост и да разберем какво не е наред ", споделя ученият.

Освен че работи за опазването на естествената среда на земноводните в Австралия, Майкъл Махони е оказал помощ и за създаването на способ за криосъхранение, посредством който жаби на ръба на изгубването да бъдат връщани посредством непокътнат генетичен материал.

Страстта си за опазването на земноводните и умеенето да беседват с тях Махони е предал и на свои студенти, един от които кръщава на негово име новооткрит тип жаба през 2016 година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР