Фьодор Крашенинников, Дойче велеПрез всички тези месеци на войната много

...
Фьодор Крашенинников, Дойче велеПрез всички тези месеци на войната много
Коментари Харесай

Путин наруши негласния пакт с лоялните му руснаци и войната ще влезе във всеки дом

Фьодор Крашенинников, Дойче веле

През всички тези месеци на войната доста пъти беше заложен въпросът за какво в Русия никой не се безпокои за  гибелта на хиляди бойци във войната в Украйна. Често припомняха Чеченската война и интензивността на войнишките майки тогава и питаха къде е тя в този момент.
Отговорът е елементарен: до момента в който на фронта водиха война и загиваха, тези, които са отишли там непринудено, нямаше кой да ги оплаква, постоянно даже в най-близкото им обграждане - в армията се вербува нормално доста характерен контингент.
Войната за болшинството руснаци си оставаше нещо далечно и повече наподобяващо на проточило се телевизионно шоу. Някой някъде води война, „ нашите “ побеждават непрекъснато и настъпват, а всичко, което се желае от нас е да споделяме, че Путин постъпва вярно или, в краен случай, че не всичко е еднопосочно.
И ето, че в този момент самият Путин промени всичко. Сега да умират ще отидат и тези, които имаха вяра, че успеха е съвсем извоювана и тези, които въобще не се интересуваха от войната и тези, които по този начин или другояче бяха срещу – повече никой няма да пита никого желае ли да води война или не. 

Войната ще влезе във всеки дом

В първия ден от мобилизацията в Русия бяха задържани над 1 300 участници в протестни акции. На някои от тях повиквателните заповеди бяха връчени непосредствено в ареста. Разбира се, това е прекомерно малко, с цел да бъде спряна войната.
И, най-вероятно, на митингите даже и в този момент излизат тези, които от дълго време са решили за себе си и във връзка войната,  и във връзка Путин.
Не можем да не отбележим: мобилизацията освен дава нови мотиви за митинги, само че и отваря нови благоприятни условия за заплашване на несъгласните. Първо, сама по себе си вероятността да попаднеш в полезрението на управляващите, като участваш в митинги е изключително непривлекателно в този момент, когато е по-разумно да се криеш от управляващите, с цел да не попаднеш на фронта.
Второ, мобилизацията е добър мотив неуместните на властта деятели, участници в митинги и просто младежи да бъдат сложени в изолираност като ги затвориш в казармите, по-далече от огромните градове. Отдавна е известно, че в съветската войска може да изкараш целия период на службата без да хванеш даже и един път оръжие в ръце.
Всичко това би трябвало да се взема поради, когато се прави оценка сегашният мащаб и резултати от митингите в Русия.

Путин наруши негласния пакт с лоялните му руснаци

Но въпреки всичко, когато целият смут на протичащото бъде съзнателен, в случай че не от всички, то най-малко от болшинството от дейната част от популацията? И ще бъде ли осъзнато?
Историята учи, че най-вероятно ще бъде, само че не в околните дни и седмици. Едва след месец, месец и половина, когато на фронта се окажат десетки хиляди, целият смут на новото състояние ще стане явен и за тях самите, и за техните фамилии, и за всички останали.
Даже най-лоялно настроените жители на Русия ще открият, че Путин едностранно е нарушил този мълчалив пакт, върху който 20 години се държи неговата власт: вие не се занимавате с политика, а властта не се занимава с вас.
И конформистите, които усърдно не се занимаваха с политика, безропотно ходеха на избори, имаха вяра в приказките на пропагандата, презираха несъгласните, ще се почувстват излъгани и осъдени за вярата си в Путин и от Путин.
При това мнозина от най-лоялните на Путин ще се окажат сакати, сираци, вдовици, някои от тях ще загинат и това ще бъде за всеки от тях точката, в която ще

 приключи вярата им в Путин

Путин игра ва банк. 
Той заложи всичко на това, че призовавайки на фронта стотици хиляди руснаци, бързо ще завърши с войната, ще победи Украйна и по този метод ще „ занули “ всички натрупали се в популацията въпроси и подозрения. 
Друг вид на развиване на събитията той не желае да види.
А апропо, доста по-реалистичен е другият вид: Украйна, подкрепяна от целия свят продължава да се бори и побеждава, а в Русия ще продължи мобилизацията, поток от известия за починали на фронта, конфискация на персоналните коли за потребностите на армията, лов на дезертьори и криещи се от армията, плачещи майки, дами, деца и по този начин – доста месеци, без вяра и прояснение.
Докато на улицата не излязат изтощените от войната и провалите фронтоваци, дезертьори, криещи се от мобилизацията, вдовици, сираци и изгубили синовете си майки.
И тогава тях няма да има кой да ги разгони.
Впрочем, точно по този начин през 1917 година приключи царстването на Николай Втори.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР