Фьодор Александрович Лукянов е главен редактор на globalaffairs.ru, председател на

...
Фьодор Александрович Лукянов е главен редактор на globalaffairs.ru, председател на
Коментари Харесай

Фьодор Лукянов пред Гласове: България няма алтернатива освен да е член на ЕС. Друг е въпросът какво ще стане, ако ЕС не оцелее

Фьодор Александрович Лукянов е основен редактор на globalaffairs.ru, ръководител на Съвета по отбранителна и външна политика, член на президиума на Руския съвет по интернационалните въпроси и шеф по научните въпроси на интернационалния спорен клуб " Валдай ". Той даде особено изявление на за  " Гласове ".
- Здравейте, Фьодор Александрович, благодаря Ви, че приехте поканата на уеб страницата " Гласове ". Във Ваш разбор отпреди няколко дни твърдите, че Съединени американски щати работи с патетични увещания и закани, само че все пак изолираност на Русия не се е случила. Как си го обяснявате? Съединени американски щати подцениха Русия или самата Русия се оправя по-добре от предстоящото?

- Преди всичко, в случай че огледа географската карта, без каквато и да е политическа конотация, само че във всички останали аспекти: географски, логистичен, като естествени запаси, като човешки капацитет, и така нататък ще забележите, че страна като Русия няма по какъв начин да бъде изолирана. Не може да бъде извадена от интернационалните системи. И тъкмо това се случи. Така че проектите да се изолира Русия политически и на първо място стопански демонстрираха, че страната в доста връзки е самостоятелна от интернационалните системи. Не във всички, само че в доста от тях. Не знам какво тъкмо са очаквали Съединени американски щати и техните съдружници? Че Русия може да бъде отрязяна от света...
- В самото начало всички специалисти предричаха стопански колапс на Русия, че доларът ще стигне до 120 рубли, и така нататък, но нищо от това не случи?
- Според мен просто не си направиха добре сметката.

- Западът си е направил неверна сметка?
- Мисля, че и двете страни, и Русия, и Западът, си направиха неверни сметки. Русия във връзка с военната част, а Западът и Съединени американски щати във връзка с упованията им, че Русия ще изпадне във финансов колапс, което не беше постижимо. Русия е прекомерно устойчива и самодостатъчна, с цел да бъде разрушена с стопански протест. Има и още една причина, която е политическа. От моя позиция това е по-интересното. Съединени американски щати се провалиха в опитите си да привлекат повече страни в антируската коалиция като се изключи формалните си сътрудници. И вие виждате, че останалата част от света не е на страната на Русия, само че несъмнено не желае и да се причисли към антируската коалиция. И това е забавен феномен.
- В тази връзка, на 24.08.2022г. Организация на обединените нации излезе с декларация, осъждаща Русия поради Украйна, която обаче беше подкрепена от по-малко от 58 страни или по-малко от 1/3. (Бел.ред. В Организация на обединените нации членуват общо 193 държави) Защо се получи по този начин?
- За доста страни от Африка, от Близкия изток, от Азия и даже за някои страни от Латинска Америка, военният спор, който се случва в Източна Европа, не е нещо извънредно. За разлика от европейците те знаят, че войните в никакъв случай не стопират.
- В момента в Близкия изток има няколко дейни военни спора.
- Точно! От десетилетия. Включително и спорове с присъединяване на Съединени американски щати и Европа. И нещо друго. Усещат, че превъзходството на Съединени американски щати отслабва, спрямо това, което беше преди 10 или 20 години. И като отслабва и не може да ги принуди да следват тяхната политика за какво тези страни да не основат печеливши и преференциални връзки с Русия. Това съгласно мен е една от най-съществените промени в интернационален подтекст.
- Според Вас тези страни към този момент не виждат Съединени американски щати и съдружниците им като международна мощ?
- Не по този начин както преди. Световна мощ сигурно, само че не такава, каквато беше преди.
- Изминаха 6 месеца от началото на тъй наречените СВО на Русия. Какви цели реализира Русия и какво следва?
- За страдание нямам отговор на този въпрос. Конкретни цели не бяха оповестени, с изключение на „ огромните слогани “. Официално се споделя, че СВО върви по проект и всички цели ще бъдат реализирани. Мога единствено да допускам, че първичната цел е била промяна на режима в Киев, която явно се провали. Така че не знам какви са задачите. Докато Русия и Украйна считат, че могат да надделеят военно, какъвто е казусът в този момент, всичко ще продължи без ясно обрисувани достижения. Не знам дали има някой, който може да каже какъв тъкмо ще е финалът.
- Прочетох едно Ваше изявление за италианската преса, в което казвате, че СВО е краят на опитите на Москва да се интегрира в Европа. Прекъсва ли в действителност Русия всички връзки с Европа?
- Не е Русия тази, която къса всички връзки със Запада. Обратното е. Не идва от Москва. От 60-те години на предишния век Русия зарежда Европа с енергийни запаси, а Европа зарежда Русия с индустриални технологии. Но всичко това в този момент се изкоренява и то доста бързо. Така че се колебая, че връзките биха се възстановили в обозримо бъдеще. Ще живеем в нова действителност, в която, стопански, Русия и Европа са изолирани една от друга. Официалната цел на Европа е да се откаже допустимо най-скоро от съветската енергийна взаимозависимост и при по този начин поставената цел не виждам по какъв начин връзките могат да се ревизират, макар че бяха доста печеливши и за двете страни.
- В момента България договаря с " Газпром ". Според Вас какво ще се случи?
- Доколкото знам държавното управление в България е служебно. Така че е мъчно да се планува. От друга стана изискванията на " Газпром " от април са пределно ясни. Знаете ли, това, което виждам е, че освен България а Европейски Съюз е решил да приключи енергийните връзки с Русия допустимо по-скоро. Същото е и с Русия. Ако Европа публично упорства да се откаже за какво Русия въобще да се пробва да задържа енергийните връзки?! Процесът е взаимен: Европа търси нови снабдители, Русия нови купувачи.
- Чуват се апели за тотално ограничение на съветските медии в Европейски Съюз. Според Вас кой печели осведомителната война.
- Западът печели осведомителната война на Запад, а Русия я печели в Русия. В останалия свят никой не я печели, там хората са по-скоро индеферентни към нея. 
- Буквално до 23.02. Русия изрично отхвърляше каквото и да е навлизане в Украйна, само че се случи. Как ще коментирате?
- Изглежда, че решението е било взето, аз не знам по кое време тъкмо, само че по-рано. Може би предходната година... Но военната логичност е тази, която споделя по кое време тъкмо. Съвсем просто е, врагът не би трябвало да знае по кое време.
- И един финален въпрос. Къде виждате България в зараждащия се „ нов международен ред “?
- Според мен България няма опция с изключение на да е член на Европейски Съюз и да е в неговата, да кажем по този начин, сфера на въздействие, без значение от това по какъв начин ще наподобява самият съюз след 5 години. Най-неприятният въпрос пред страни като България е:  Какво ще стане, в случай че Европейски Съюз не оцелее? Но по този начин или другояче вие сте част от Европейски Съюз. 
 

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР