Футболните законодатели одобриха проби за ограничаване на поведението на играчите

...
Футболните законодатели одобриха проби за ограничаване на поведението на играчите
Коментари Харесай

Обмислят революционно решение във футбола

Футболните законодатели утвърдиха проби за ограничение на държанието на играчите и поддържаха краткотрайни санкции за изваждане от терена за несъмнено време, които да бъдат тествани в професионалната игра.

Съветът на Международната футболна асоциация (IFAB) се събра в Лондон във вторник, като годишната му бизнес среща (ABM) беше ориентирана към възстановяване на държанието на играчите и повишение на уважението към длъжностните лица на мачовете, написа dsport.bg.

Експериментът за краткотрайно премахване от игра беше въведен на всеобщо равнище в Англия през сезон 2019-20 година, само че някогашният арбитър и член на IFAB Пиерлуджи Колина съобщи, че в този момент те могат да бъдат въведени „ на професионално равнище, даже на високо професионално равнище “, с цел да се санкционират нападателно държание и тактическите нарушавания.

IFAB съобщи, че ще работи по създаването на пробни протоколи и макар че не е избран период, системата може да бъде въведена за сезон 2024-25 година, като Колина съобщи, че вярата е тя да бъде приложена „ скоро “.

Въвеждането на сходен вид краткотрайно наказване може да бъде тестван във ФА Къп или женската Суперлига, като изпълнителният шеф на Футболната асоциация Марк Бълингам, че към момента се водят диалози.

„ Това са все диалози, които би трябвало да се проведат. Трябва да разгледаме протокола, когато той излезе, и по-късно да преценим в коя лига е най-подходящо да го изпробваме “.

Приема се, че фалът на Джорджо Киелини против Букайо Сака във финала на Евро 2020 е бил един от случаите, употребявани като образец за тактически нарушавания, които в бъдеще биха могли да доведат до краткотрайно премахване от игра.

През сезон 2019-20 ФА сходен вид наказване във всички равнища на всеобщия аматьорски футбол след пилотен план в 31 лиги през предходните две акции. Според данни на ФА тези опити са довели до понижаване на агресивното държание на играчите с 38% във всички шампионати, като 72% от футболистите, 77% от треньорите и 84% от съдиите са поискали смяната да продължи.

Този вид наказване се отбелязва с жълт картон, който съдията демонстрира и по-късно с двете си ръце сочи към страничната линия. При 90-минутен мач играчите, които са се провинили, са осъдени за 10 минути, а при по-кратки срещи – за 8.

Подобно на състезател, който е напуснал терена, за получава лекарска помощ, съдията може да го върне на терена по време на игра. При второ краткотрайно премахване от игра по време на мач, провинилият се футболист се отстранява от игра за още 10 минути, след което не може да се включи още веднъж в мача, само че може да бъде сменен, в случай че тимът разполага с запаси.

Вратарите са обхванати от това предписание и също могат да бъдат краткотрайно осъдени. В управлението се споделя: „ Както когато вратарят е изпъден, всеки различен състезател би трябвало да застане на вратата, само че тимът би трябвало да остане с 10 играчи. При завръщането си, в случай че е без топката да бъде изкарана от игра, стражът може да стане полеви състезател, а по-късно да се върне на вратата по време на идващото прекъсване на играта. “
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР